Propouštění kvůli AI
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše: Více
To podlahový topení ti beztak dělá často člověk bez kvalifikace. Stačí, aby byl zaměstnaný nebo měl odpovědného zástupce. Rozhodně řemeslník neznamená osoba vyučená v oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně prijde ze tech kancelarskych pracinai zase tolik jeste nenahradila. Jasny, IT, vyvoj aplikaci atp je na tom bídně. To samé prekladatele, ale ti na tom byli mizerne uz pred ai. Kreativní pozice jako grafici a marketaci… Tak mi to přijde logické a vubec me to neprekvapuje…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru píše: Více
Ale kurz nestačí je to první krok, musíš udělat závěrečnou zkoušku =výuční list. Rekvalifikace nestačí. A ano da se to zaplatit a není to kurz
- Citovat
- Upravit
To je stereotypní uvažování, kdy si manuální pracovníci myslí, že „límečky“ šli na VŠ, protože mají levé ruce. Blbost. Stejně jako bys řekla, že hezké ženy jsou většinou blbé, a věrné ženy jsou většinou ošklivé. Většinou to fakt nesouvisí.
Ano, různé exempláře najdeš všude, ale taky hodně VŠ lidí tu manuální stránku velmi dobře ovládá (ať už jako koníček, nebo je to přímo součástí jejich vzdělání). Znám hromadu řemeslníků, co jsou neschopní lemplové, vyloženě leví na manuální práce - prostě fušeři. Takže cíleně třeba na opravy, když je třeba hodinový manžel, sáhnu po těch, co to mají jako koníček (často fakt VŠ chlapi, nejlepší zkušenost mám s jedním historikem!), precizní práce, je vidět, že je to baví. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, muze. To ziskal na stredni ten papir na to. Je sikovny a myslim, ze sikovni lide se vzdycky uzivi, ale asi nebude potreba, aby sel delat elektrikare
. A proc anonym?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oriseka píše: Více
Tak v tom případě má školu, kde elektrodelal, tak to asi trochu umět musí. ![]()
Proč ne? ![]()
- Citovat
- Upravit
AI vas o praci nepripravi, pripravi vas oni lidi co umi s AI. Dnes vice nez kdy jindy plati vzdelavat, vzdelavat, vzdelavat.
Prakticky na libovolne kancelarske pozici bude do dvou let rozdil ve vykonosti mezi takovyma lidma enormni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasný, jenomže on musí být člověk trochu soudný při braní zakázek, když začíná, a to jak rekvalifikant, tak normální učeň. Po roce rekvalifikace prostě člověk nebere zakázky typu oprava fasády budovy z 19 století nebo replika zakřiveného schodiště v historickém domě apod. Prostě ze začátku snazší zakázky a postupně se učit, ale to platí i pro toho učně. Znám bohužel i učiliště, ze kterých vychází lidé s horší kvalifikací než z těch ročních rekvalifikačních kurzů
Jinak ty tady pořád řešíš instalatéra, který patří mezi 2 nejtěžší řemeslné rekvalifikace, člověk si může vybrat i jiné obory, kde je ten začátek hladší. A navíc, ten rekvalifikant se po studiu může nechat třeba zaměstnat u firmy, která dělá podlahové topení, a získat know how celkem bez rizika (jen ten výdělek asi nic moc), pokud chce pak podnikat tímto směrem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová píše: Více
To ano, ale už nemusí být zaměstnané účetní tři, stačí jedna, která promptuje, koriguje a kontroluje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzdyt jsem psala, ze ma elektroprumku a dost lidi z ni dela v IT.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kousavysvetr píše: Více
Ano. Lidí v produktivním věku s nějakou odborností ale bude ubývat. To je demografická realita.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vladusxx píše: Více
Jasný, chápu a souhlasím. Posílal jsem to spíš jako zajímavost z tvého oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako člověk z oboru mohu říci že postup automatizace má za posledních 10-15 let stále stejný charakter a nemyslím si že se to bude měnit - je to prostě celé o poměru cena/kvalita, nabídka/poptávka:
- Pokud za mne konkrétní práci udělá levněji stroj, beru stroj. Tady v tuto chvíli spadá třeba marketing, juniorní IT a u manuálních pozic třeba obsluha různých výrobních linek.
- Pokud je člověk levnější než to celé naprogramovat, beru člověka. Tady spadají všechny manuální pozice kde jsou lidi ochotní dělat za minimum nebo pokud jde o problém kde je třeba 100% správné řešení, ale i to se začíná měnit, viz kompletně automatizované sklady Amazonu kde pracují skoro pouze roboti. A třeba úklidoví roboti vytlačují uklízečky - taky doma jednoho mám a i když stál okolo 30 000, tak už si na sebe časovou úsporou vydělal.
- Pokud potřebuji aby za výsledek někdo konkrétní nesl odpovědnost a mohl jsem po něm vymáhat poškození způsobené chybou, beru opět člověka. Tady spadají např. lékaři, právníci, manažeři, ale i řidiči a podobně - nejde o to že by to nešlo automatizovat, ale u té automatizace je problém s odpovědností za vadné rozhodnutí, proto se postupuje cestou automatizace jednodušších úkonů přičemž konečné rozhodnutí je na zaměstnanci který je za něj odpovědný.
Další věc kterou jde vidět hlavně v technologickém světě je vznik čím dál více „šablon“ na různé věci. Např. před vznikem Shoptetu prodávaly vývojářské firmy tvorbu e-shopu na míru za stovky tisíc. Teď to dělají stále, ale pouze u opravdu velkých firem, protože všechny menší využívají předpřipravené šablony (frameworky) kde si to naklikají v podstatě sami.
Jinými slovy, pokud děláš něco kde je třeba aby za to nesl někdo konkrétní odpovědnost a mohl být potrestán, jsi zatím v pohodě. Pokud jsi ochotná pracovat za chleba a vodu a být levnější než stroj, jsi v pohodě. Pokud jsi ale někde na kancelářské pozici v ekonomickém středu a není tam zase tak velká odpovědnost za výsledek, máš do budoucna problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Krákora997 a co zakaznicka oddeleni, logistika od planovani po sklad
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, tohle vsechno jde ai nahradit. Nemyslím si ale, ze ty pozice úplně zaniknou. Jen to bude dělat míň lidí…
A pokud člověk dělá logistiku, sezene jednoduse práci i tak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit