Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojky, zakládám tuto diskusi možná proto, aby mě někdo uklidnil a abych zjistila, jaká je možnost, že budu mít postižené mimi.
jsem těhotná s manželem, který má z prvního vztahu v péči dcerku se středně těžkou mentální retardací. já mám zdravého chlapečka.máme za sebou genetickou konzultaci, naplánovanou amniocentézu. nevíme, na jakém podkladě mentální postižení nevlastní dcerky vzniklo.
chci se zeptat, zdali jste tu některá, která jste měla podobné riziko, máte třeba již jedno postižené dítě a narodilo se Vám zdravé miminko, nebo naopak, má li další dítko také problémy. snad se nikoho nedotknu, mám jen velký strach, všem děkuji za případné odpovědi.
saji-jen ti chci napsat že držím palečky,uvidíš že to bude dobré
![]()
Tak já vlastní zkušenost nemám,ale kamarádka měla dva bratry.Oba těžkou retardaci.Kamarádka otěhotněla se strachem a má zdravou holčičku.Při druhém těhotenství zjištěno těžké postižení.Při třetím potratila a při čvrtém zdravej kluk ![]()
veru, díky, kamčo, Tobě taky, i když zrovna dobré info nemáš. už na bratrech kamarádky je vidět, že se to může mezi sourozenci opakovat,ale zase kamarádka je zdravá
děkuju.
verčo, prosím Tě, Ty jako sestřička by jsi možná mohla vědět… malá má v propouštěcí zprávě z porodnice - lehká porodní asfyxie, orientační neurologický a somatický nález při propuštění JIŽ v normě. netušíš, jaká je šance, že její postižení vzniklo porodem? do roka se vyvíjela jako normální dítko, pak začala až zaostávat.
šárko-nikdo ti nezaručí že když byla malá přidušená,že se neobjeví pozdější poškození.Určitě měla různá neurologická vyšetření.Když je proklepnutá po genetický stránce a nic se nenašlo je možné že je příčina tato.
Nepíšeš apgar po porodu,zda byla resuscitována,v iknkubátoru atd.
Mozek je velice citlivý na poškození při nedostatku kyslíku.po 5ti minutách dochází k nezvratnýmu poškození-teda aspoň tak nás to učí ![]()
nejsem doktor,chce to nějakého neurologa který ti to vysvětlí ![]()
šajko já ti spíše chtěla dodat sílu že to nic neznamená.Kamarádce od začátku říkaj že zdravé dítě u ní bude zázrak a hale má dva
ale oni měli nějakou dědičnou vadu v rodině zjištěnou.
Moc ti držím palce.
Už máš za sebou NT screnink?
a porodní asfyxie je přidušení při porodu.Maty měl taky nález
porodní asfyxie,poporodní nádor,otisk branží,pokleslý pravej koutek.Otisk branží,špatná hybnost pravé ruky
Dušení vždy muže zpusobit nějaké poškození mozku,ale také nemusí.
Kdy se retardace projevila?
veru, dnes jí brali na genetice krev, výsledky nemáme. takže ještě nemáme vyloučeno genetické zatížení.
apgar má paradoxně 10, 10. podrobnosti ohledně porodu neznám. nevím, jak moc byla přidušená.
kamčo, screening mám za sebou, dost zvýšenou hodnotu beta hcg - 3,3 MoM, jinak v normě, riziko down 1:1000
díky holky za podporu, už začínám šílet.
jo veru, v inkubátoru nebyla, resuscitována myslím také ne. byla přenášená , narozená ve 42 týdnu.
kamčo, postižení se projevilo zhruba okolo roka věku.
šárko-to je docela zvláštní že při postižení nemá genetiku udělanou ![]()
Uvidíš,že to bude všechno v pohodě
![]()
manžel podrobnosti neví, vlastní matky se z pochopitelných důvodů zeptat nemůžu a myslím,že by asi také nic moc nevěděla, postižení malé neřešila, kolotoč lékařů jsem rozjela až já, když jsem se seznámila s manželem a malé byli tři roky…
na genetiku nás, verčo, doted nikdo neposlal, jen neurologie, psychologie, foniatrie.
Tak ja mam jen zkusenost s tim ze riziko Downa mi vyslo 1: 280, coz bylo oznacovano za ‚hranicni‘ riziko a dcerusku mam zdravou. A potom teta ma 5 deti, 4 zdrave a nejmladsi ma Downuv syndrom.
Preju at je vsechno v poradku!
šárko-nevím,ale co mám pár kamarádek s postiženými dětmi tak byly s dětma na genetice,když byly děti miminka ![]()
když do toho nevidíš tak je těžké určit kde se stala chyba.Musíš teď čekat na tu vaší genetiku a amnio ![]()