Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle je prostě asi neřešitelný no… resp. řešení to má… hřištím se vyhýbat.
![]()
Nějak se to ve mě pere. Chci nechat to svoje dítě taky trochu „otrkat“, je hrozně společenská, miluje děti a lidi všeobecně. Na každého se směje. Chci aby se kamarádila a neměla problém komunikovat s dětmi. Na druhou stranu mi jí teda jednou bylo fakt až líto když jí tříletej kluk úmyslně schodil na zem, protože Kamča za ním chodila a zrovna mu vadila ve výhledu… a Kamča seděla na té zemi a na toho chlapečka stejně tak zbožně koukala a usmívala se na něj ![]()
@carola píše:
Tak v tomhle případě by mě na hřiště nikdo nedostal, občas si pozvi nějakou kamarádku s dítkem a je to.
nemáme kamarádku s podobně starým dítkem, Jsem stará máma, vechny kamarádky řeší antikonepci svých ratolestí
ono se jí na tom hřišti líbí, ale fakt u ní stojím, když se houpe na pružinové hpupačce, to dnes dělala hodinu a hlídám, aby jí někdo nesrazil dolů.
Taky mám syna truhlíka, ale na druhou sranu je hrozně rozlítaný, neopatrný a občas jsou z toho problémy. Do toho všeho je trošku větší a mohutně rostlý, takže vypadá tak o rok starší než je. Někdy to jsou špatné situace.
Jj jako tím sem nechtěla říct že je to pohoda, mámy by sio dětí měly hledět a upozorňovat co je dobrý a cońe. l. nyštěstí chodíme s kamarádkama a jejich dětma na zahradu a ohlídáme si je, občas je necháme se o houpačku poprat a pak trváme na omluvách apod… veřejný hřiště s cizíma dětmamě taky děsí
@Cmochy píše:
Tohle je prostě asi neřešitelný no… resp. řešení to má… hřištím se vyhýbat.![]()
Nějak se to ve mě pere. Chci nechat to svoje dítě taky trochu „otrkat“, je hrozně společenská, miluje děti a lidi všeobecně. Na každého se směje. Chci aby se kamarádila a neměla problém komunikovat s dětmi. Na druhou stranu mi jí teda jednou bylo fakt až líto když jí tříletej kluk úmyslně schodil na zem, protože Kamča za ním chodila a zrovna mu vadila ve výhledu… a Kamča seděla na té zemi a na toho chlapečka stejně tak zbožně koukala a usmívala se na něj
Ale tak to zas tak nehrot, moje nejstarší byla taky taková, nechala si všechno líbit, děti jí vzaly hračky, tak si hrála s papírkem od cigaret. Říkala jsem si no těbůh, to bude chudák. Nakonec byla všude kápo, v každé třídě kde byla. A je z ní žena, co si nic líbit nenechá a umí se velice dobře o sebe postarat. I ta tvoje si pozici časem vybojuje sama ![]()
s tím teda nemám zkušenosti, mě naopak příjde, že jsou starší děti na mojí malou hodné..naopak ty stejně staré jí nechcou půjčit hračky nebo jí berou její a ona se pak rozčiluje.. mě vadí na dětských hřištích akorát pubertáci co tam vysedávají ![]()
Chodime na hriste tak 1-2 tydne. U nas je tedy fakt jedna holcicka zla. Je ji asi 5 let a je vylozene zla na vsechny mladsi deti, i kdyz ji nic nedelaji a nevsimaji si ji.
Nase mala je celkem nekonfliktni, te holcicky si nevsima. Ons za ni jde, brani ji jit kamkoliv, strka ji bez jakykoliv priciny. Matka nic
ja ji fakt za zadkem nestojim, zasahuju sz kdyz je to fakt nutny. Jednou nasi malou jen tak zmackla a ona se, chudak, strachy pocurala
ted uz je nase trochu otrkana, tak ji zkousi aspon „servat“ ![]()
Chapu, kdyz si deti neco brani, nebo nekam chteji, ale bezduvodne
![]()
@Cmochy píše:
Mě se tomu prostě nechce věřitVždyť všechny víme co je špatné a co je dobré… nikdo přeci neučí své dítě schválně být „zlým“
Ale oni stejně jsou! Nechápu to… kde se to v nich bere…
Vždyť ten kluk taky přece snad nikdy neviděl maminku, že by někoho srazila z houpačky když na ní chtěla ona
![]()
Kde se v nich bere ten nápad?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tak dítě do tří let zhruba si ani neuvědomuje samo sebe, natož aby mělo nějaké schopnosti empatie. Prostě chce na prolejzku a kdo mu překáží, toho odstrčí, případně je odstrčeno silnějším. To je prostě příroda - perte se žerte se, zákon silnějšího, instinkt. Empatie a ohleduplnost, tomu se člověk učí, instinkty jsou vrozené. Po tříleťákovi těžko chtít, aby byl plně socializovaný. Od toho jsi tam ty jako dospělý rodič, abys nenechala malé děti, aby se umlátily navzájem ![]()
@boball píše:
Ale tak to zas tak nehrot, moje nejstarší byla taky taková, nechala si všechno líbit, děti jí vzaly hračky, tak si hrála s papírkem od cigaret. Říkala jsem si no těbůh, to bude chudák. Nakonec byla všude kápo, v každé třídě kde byla. A je z ní žena, co si nic líbit nenechá a umí se velice dobře o sebe postarat. I ta tvoje si pozici časem vybojuje sama
To jsem chtěla slyšet ![]()
Já z toho mám docela vítr… páč já jsem úplněj opak. Nikdy jsem si nenechala nic líbit, na základce středem zájmu, na střední jsem se zastávala šikanovaných.
A najednou mám takovýho ťunťu doma
Ona je navíc ve znamení Ryba, a já trubka, ač skeptik, jsem si přečetla charakteristiku tohodle znamení pro dítě a BUM! Tiché, utlačované, aby ostatním vyhovělo tak se raději zapře, bývá šikanováno a tak podobně… no TVL to je něco pro mě…
![]()
Ještě je hodně malááá, je jí 13měsíců. Já nepochybuju o tom, že si nenechá všechno líbit. A taky nepochybuju o tom, že ona nebude žádnej svatoušek… o to mi v téhle diskuzi nejde…
Spíš mě zaujalo na těch hřištích jak dovedou být děti podlé a zákeřné. NÉ JEN VŮČI TOMU MÉMU… prostě všeobecně ![]()
@Cmochy No,máš pravdu v tom, že před dvaceti lety, kdy jsem chodila s první na písek, sice ty děti byly taky zákeřné, ale většinou se jen tak štouchaly, braly si hračky klasika. Minulý týden si náš malej hrál s odřízlými klacky a byl na bobku. Přišla maminka s klučíkem tak stejně starým kolem tří let, a on aniž by byla předtím nějaká výměna názorů nebo potyčka, sotva našeho uviděl, vzal jeden klacek a majznul našeho kluka po hlavě
Maminka mu tedy dala přes ruce, ale říkala jsem si, kde se to v něm vzalo, když ho ničím ani nestačil naštvat. ![]()
Některý děti jsou fakt malý sviňuchy. Včera jsem musela taky zpacifikovat (jen slovně, samozřejmě
) dva týpky na hřišti. Nejprve si s mými kluky chtěli hrát a nakonec to dopadlo tak, že kolem nich jezdili na kole jako zběsilí a nadávali jim do „pitomých mrňat“. Tomu jednomu bylo sedm, druhýmu mohlo být tak pět, mým klukům jsou 4 a 2. Nejdřív to byla prča pro moje kluky, pak koukám, jak Ondra drží Máťu kolem ramen a řve na ty kluky, ať je nechají být. Já do té doby vyčkávala, jestli toho nechají, ale tohle už byl nepříjemnej výjev. Houkla jsem na ně, ať toho hned nechají, že moc dobře znám maminku a klidně za ní zajdu (neznám, samozřejmě). Nejradši bych ty cizí smrady chytla pod krkem a někam vynesla ![]()