Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nikdy bych do žádné kavárny nešla. Už jen kvůli těmto problémům. Hlavu si s tím nelámej
mají mamky dávat pozor, a za tu dobu co jsi tam byla, si hlídala i cizí děti. Za tvoji vinu bych to nepovažovala.
@levmah28 Děkuji za názor. Sem si říkala, že jsem asi divná. ![]()
Ono u nás není moc kam jít s dítětem. Na hřištích jsou vajgly, použité kondomy a tak mi ta kavárna, nebo přesněji kavárno cukrárna, přišla lepší.
Tvoje vina to není. Obsluha se zastala jí buď z toho důvodů že má mladší dítě nebo že jich bylo víc tudíž větší kšeft. Nám se to stalo z druhé strany. My jsme byli čtyři a měli pět dětí všechny okolo roku a tříletý kluk co chtěl to co ti roční a vše jim bral. Maminka v klidu seděla. Taky nastal spor když mého syna shodil. Ale díky tomu že mám doma čtyřletou tak to chápu. Naštěstí u nás do toho personál nezasahoval.
Prostě když jdeš do takové kavárny tak většinou když je tam víc dětí víc matek nastane komplikace. Nic si z toho nedělej.
Verim, ze ti to zkazilo den a naladu. Asi bych si uz z toho jen vzala ponauceni, jake umi matky nekterych deticek byt prudce inteligentni. Samozrejme bych se dal snazila, aby moje ditko bylo k ostatnim hodne a neublizovalo jim, coz tvoje neublizuje. Ale ta mama, co te tak prudce sjela, si nehlidala svoje dite stejne jako ty. Kecela tam s ostatnima a nedavala na male pozor a to se proste pripletlo pod konika. Takova nehoda se muze u malych deti stat. Takze pro priste bych si vzala ze situace pouceni, ze bych takove mame rekla, ze kde jako byla ona, ze nehlida svoje male dite, ze ho tam klidne necha plazit a kvaka si s ostatnima…
Do koutku bych klidne chodila dal. Takovymhle sporum se nevyhnes ani na piskovisti, ani kdekoliv jinde, kam chodi prtata…
Víš ono je to těžké. Z mojí zkušenosti jsou matky mladších dětí skoro vždy v pozici Moje děcko je malé, to tvoje velké, má mít rozum, hlídej si ho, ať neubližuje mladším, kor tomu mýmu.
Pozor, byla jsem taky taková!
Na starší děti jsem se koukala jako na nevychované spratky, který mým malým dětičkám chtějí každou chvíli ublížit. S odstupem času to vidím samozřejmě jinak, i malé děti omezují větší, je to prostě jen o toleranci a komunikaci.
Nicméně já si od jisté chvíle nenechávám nic líbit, pokud by se chtělo moje dítě houpat, nahlas a zcela bez emocí bych pronesla k hloučku matek, že by se moje dítě rádo pohoupalo, ať si lezoucí dítě hlídají.
Není to tvá chyba a ni syna. On je malinkej a ve 21měs nemůže mít rozum s toho, když, u někdo dá pod koníka ručičku
@Loll taky časem přehodnocuju své postoje ![]()
Zakladatelko, jak píšou ostatní holky, nic si z toho nedělej, protože Tvoje chyba to nebyla
mě takovéhle matky, co frknou dítě někam a kvokaj a pak akorát sprdávaj okolí strašně moc iritujou ![]()
To jsou klasické spory všude, řekla bych že nejde ani o věk dítěte ale o maminky - je to typ maminek sednu si a ať si dítě dělá co chce aje jednojestli mu je 8 měsíců a nebo 3 roky, pokud ho v takovémto prostředí neusměrňují a nehlídají tak narušuje hru ostatních vždy. řekla bych že tvoje chyba to není jen jich prostě bylo víc.
Nemám ráda tyto mamminky, co si vypustí dítka do koutku či ńa hřištrě aa už si jich nevšímají ![]()
Já musela jednou seségrou i u hřiště odejít, pač jsem měla počit, že odtáhnu tu maminu z terasy k tomu dítěti na hřiště. Pač to probíhalo stylem…dítka se strkali na vysokých prolézačkách a hřali" mami, mami, on do mně strká, mami, mami…" a z terasy se zařvalo"nechte se bejt, si starší hlídej bráchu" pač tó byla cca 4letá holčička a 2letý kluk( který byl dole)
No holka slezla, šla se houpat, kluk si hrál dole z kamínkama…pak se připletl, za houpačku a ona ho schodila…pak když malej brečel´, tak se maminka zvedla, vynadala a zbila holku, že má na něj dávat pozor.
![]()
Přitom si je ona má hlídat, a né krafat z ostatními matkami co majíděti pouze jako modní doplněk
Přitom ta byla spousta maminek, které snimi seděli na hřišti, z pitím, a těm dětem to stačí, že sedí u nich a mohou si vklidu popovídat.
Tak nevim, kazda mamka si ma hlidat to svoje. Tys zrovna telefonovala, takze jsi ho asi nehlidala a ostatni maminy drbaly, tak taky nehlidaly. Chyba bude na obou stranach. To, ze tam maminy drbaly delsi dobu a deti si nevsimaly, kdyz se ditka batolily tak, ze si to tvoje nemohlo poradne hrat, to je vec jina. Ale to jsi se mela ozvat. Obsluha tezko kontroluje, ktere dite se jak v koutku chova, takze do toho nema zasahovat a to bych ji taky rekla. Ale je fakt, ze se mi to takhle keca v klidu domova. V te situaci bych taky zrejme pohotova nebyla. Kazdopadne je to pouceni pro priste ![]()
Tvoje vina to nebyla, mas jeste male ditko a ony si misto plkani mohly hlidat svoje
Mne se tohle stat tak si dotycna neda za klobouk co bych ji rekla.
Ber to jako poučení pro příště ![]()
Každá matka si má hlídat svoje dítě, takže chyba byla hlavně na straně těch nehlídajících matek. Ty máš na druhou stranu starší dítě, takže je třeba ohlídat, aby neublížilo malinkým, což jsi dělala. Pokud jsi telefonovala, měly se zapojit ostatní. Jak už tu někdo psal, příště klidně oznam bez emocí ostatním matkám, že tvoje dítě má taky právo si hrát, tak ať si je hlídají. Matky, co si někam sednou ke kávičce nebo cigaretce a nestarají se o svoje ratolesti mě štvou, já svoje děti víceméně furt sleduju.
Každopádně já bych se ozvala, jsem totiž už vytrénovaná
a nazvat něčí dítě spratkem, co ubližuje malým, jen proto, že něco neúmyslně udělalo, tak to by mě rozpálilo do běla. A to jinak asertivní nejsem, ale co se týče dětí, tak jo. Takže bych hlouček sprdla, že si mají svoje děti hlídat, že já to tam dělám celou dobu a že je to jejich vina a odešla bych. Ale člověk samozřejmě někdy není schopen vždycky reagovat hned, ale u téhle situace mi to přišlo jasné, kde je chyba.
Já bych si to za vinu taky nedávala. Každá maminka si má hlídat svoje dítě/svoje děti. Takže nechápu, proč si prcka nehlídala…
Dobré ráno maminky.
, nezmohla se na slovo, sebrala syna a odešli jsme.
Chci znát názor i někoho jiného.
Chodím s mim 21. měsíčním synem do dětského koutku v jedné kavárně. Udělali tam velký koutek pro děti a k němu dali čtyři stoly pro dospělé a u každého jsou tři židle. V koutku je koberec a na něm domeček, klouzačka, houpací kůň, dětská kuchyňka. Prostě spousta hraček.
Když jsme tam byli naposledy. Přišlo asi šest maminek s dětmi ve věku 8 – 12 měsíců. Maminky děti plácli na koberec a povídali si. Chápu to, kde jinde si mají popovídat.
Jenže pak nastal problém. Když sebral miminku nějakou hračku, zakročila jsem a on jí vrátil. Pochopitelně si chtěl také hrát a tak se chtěl houpat na koníkovi a klouzat. Když vlezl na koníka, jeden chlapeček se k němu doplazil. Takže jsem zasáhla a posadila syna na klouzačku. Ale mrňata se tam stále plazila a „motala“. Takto jsem blbla půl hodiny a maminky si drbaly. Pak mi zazvonil telefon a já prostě chvíli syna nehlídala. Seděl zrovna na houpacím koni a jednomu chlapečkovi se zhoupl na ruku.
V tu chvíli na mne vyjela jeho maminka, že co to mám za spratka, že ubližuje malým dětem, že si ho mám hlídat atd. No sjela mě jak nějakého malého uličníka. Pochopitelně se přihnala i obsluha v kavárně a druhé maminky se zastal, že si mám syna víc hlídat.
Koukala jsem jak blázen
Teď se chci zeptat. Je to opravdu moje chyba?