Prosím o pomoc mzdovou účetní

242
13.5.10 17:54

Prosím o pomoc mzdovou účetní

Dobrý den, mám dotaz, zaměstnanec pracuje v >nepřetržitém provozu. Má 12ti hodinové směny. Pokud >jde na >preventivní prohlídku, kam je vyslaný >zaměstnavatelem, >mimo >svoji naplánovanou směnu a vykáže si např. 1h do výkazu, počítá se >tato hodina jako výkon práce anebo mu ji nemám >počítat??? Jsem začátečnice, chápu dobře, že pokud by >šel >zrovna v den, např. když nemá naplánovanou denní 12 a >vykáže 1 hodinu :roll: , musí donést propustku a já mu >zaplatím 1h >náhradu mzdy? >Děkuji jsem z toho vedle:)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15326
13.5.10 17:59

Chápeš do dobře!
Pokud jde v pracovní době a nejde to jindy, tak na nezbytně nutnou dobu má ošetření v nejbližším možném lékařském zařízení jako placené volno.
Pokud jde mimo směnu, nic se neproplácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
13.5.10 18:05

A je to stejné i u pracovnělékařské prohlídky? Vyslal ho tam zaměstnavatel a v pracovní dobu nemůže opustit pracoviště, jde o záchranáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
13.5.10 18:20

Mně přijde nesmyslné proplácet lékařskou prohlídku mimo pracovní dobu. Leda byste to měli stanovené nějakým vnitřním předpisem, ale nároková složka mzdy to podlě mě není.

Koukám na diskusi na bussinesu jsi dostala rozporuplné odpovědi… Ještě jsem vygooglila odpověd Jiřky, ta má docela přehled:

V zákoníku se píše, že je zaměstnavatel povinen mu nahradit ušlou mzdu, ale mám takový dojem, že dřív tam někde bylo, že zaměstnavatel má zaměstnance vysílat na prev. prohlídku v pracovní době. Teď to tam nějak nemůžu najít, tak nevím. Spravedlivější se mně zdá, aby je mohl na prohlídku poslat i mimo pracovní dobu - vždyť to záleží i na čase toho lékaře. Divím se tomu zaměstnanci, že se příčí - jde přece o potvrzení, že může tu práci vykonávat dál, takže by ta prohlídka měla být i v jeho zájmu. A kromě toho ji má zadarmo, tak nevidím důvod, proč by měl odmítat jít na prohlídku, důležitou i pro něj, ve svém volném čase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
13.5.10 19:01

Děkuji moc za snahu:)))Mám spíš spor s mojí vedoucí, která mě chce vykousat a chce abych znala Zákoník práce od A-Z. Dělám tuto práci 1,5 po mateřské a každý den je peklo :cert: :cert: :cert: a to nepřeháním
Děkuji moc moc moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
13.5.10 19:14

:cert: :cert: Desi, to je mi moc líto.
Myslím, že pokud někdo tuhle práci nedělá rád, musí ji upřímně nenávidět… A když ti kolegové podkopávají nohy, o to je to příjemnější, co…?
Potvora, doufám, že se jí to vrátí.
Kdybys s něčím potřebovala pomoct, tak písni, pokusím se ti pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4162
13.5.10 19:35

ahoj,

já jsem tohle zrovinka četla na business center a tam teda zkušení kolegové tvrdili, že když je to na žádost zaměstnavatele, že se to počítá jako přesčas, pokud šel v době osobního volna. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
13.5.10 19:47

Ahojky,
taky bych to viděla na „práci“. Posílá ho tam zaměstnavatel a jde tam v době svého volna.
Kdyby tam šel v prac.době, tak bys mu to taky zaplatila…takže já bych to zaplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
13.5.10 20:21

Děkuji, pokusím se to v práci ještě chvíli vydržet, práce je relativně v klidu, vedoucí už přede mnou vystrnadila 4 zkušené mzdovky a teď to zkouší na mě :cert: Jsem od ledna na antidepresivech, nemůžu v noci spát a to mi je 33. Ona má rok před důchodem. Do včera jsem jí nic zlého nepřála, ale už si říkám, že by si i zasloužila…dnes mi vyhrožovala, že mě z 9 platové třídy dá do 7 a že si neplním povinnosti, snažím se práci dělat jak nejlépe umím, ale prostě někdy mi opravdu chybí rada těch zkušenějších. Kdyby něco, tak určitě písnu a děkuji za podporu, to mi pomohlo ze všeho nejvíc, dnes mám opracdu z práce depku :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
13.5.10 20:28

Krindypindy, no takové staré klimakterické můry, co věděj úplně všechno a 2×, ty mám nejraději…
Ještě to vydrž, rok přežiješ a máš reálnou šanci, že při jejím mentálním založení ji klepne pepka dřív :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
13.5.10 21:27
:lol: :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
14.5.10 12:27

Ahoj, mám otázku zo mzdového účtovníctva (pre kamarátku), poradíte niekto?
Zamestnankyňa nastúpila na nemocenskú 23.3. a do konca dubna stále nemocenskú neukončila. Je správne, keď vychádza, že v dubnu jej zamestnávateľ prepláca len 3 dni? Pri hrubej mzde 9.000,– to vychádza na 772,– Kč? Odvody sa neplatia nikam?

Ďakujem.

• Citovat
  • Upravit
15326
14.5.10 16:06

Pokud má pravidelný 8 hod pracovní týden, vypadá to takhle:
23 -
24 -
25 -
26 8
27 víkend
28 víkend
29 8
30 8
31 8
Proplacené by měla 4 dny, odvody se neplatí.
Průměr není tak jednoduché stanovit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
14.5.10 17:06

Makino, díky!

V březnu teda 4 dni a v dubnu (celý na nemocenskej) sú preplatené 3 dni?
Březen (ako si písala)
23 –
24 –
25 –
26 8
27 víkend
28 víkend
29 8
30 8
31 8

a duben
1 8
2 8
3 víkend
4 víkend
5 8

Je to takto dobre?

Díky!

• Citovat
  • Upravit
15326
14.5.10 17:08

ok!
i když je 5. svátek, z hlediska náhrad se bere jako pracovní den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat