Prosím o radu ohledně konce pracovní doby
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prosím o radu ohledně konce pracovní doby
Ahoj holky,
Už dva dny přemýšlím a nevím si rady,
Proto si jdu pro radu.
V listopadu roku 2020 jsem měla covid a od té doby neschopenku.
V červnu 2021 jsem otěhotněla.
Mám rizikové těhotenství a stále tedy neschopenku.
V červnu, mi ale skončila pracovní smlouva, novou samozřejmě nemám.
Vím že 3 měsíce je určitě ochraná doba po skončení smlouvy.
Teď k otázkám.. Teď po těch třech měsících se musím někam hlásit? Nebo mám nějakou delší ochranou lhůtu kvůli neschopence? A mám nárok na mateřskou když Teď nemám smlouvu?
Žádný papíry o tom že smlouva nebyla prodloužená nemám, ani sem nic nepodepisovala.
A omlouvám se za delší sloh, opravdu se v tomhle vůbec nevyznám 🙉 🙈
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Veverka555 pn běží? V kolikatem tt si byla kdyz ti vypršela smlouva? Nevím jaké 3mesice myslíš? Po konci pracovní smlouvy mas lhůtu 180dnu na nástup na ppm. Tedy pokud si tam tak dlouho pracovala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jsi stále v pracovní neschopnosti nikde se hlásit nemusíš? Nevím kde jsi vzala ochranu 3 měsíců? Ze zákona je ochranná lhůta 7 dnů od ukončení pracovního poměru, kdy pracovní poměr zanikl, pracovní smlouvou na dobu určitou.
Zaměstnavatel ti nemusí dávat žádnou výpověď a neexistuje zde ani žádná výpovědní lhůta. Smlouva končí sjednaným datem. Pobírání nemocenských dávek ani tvoje dočasná pracovní neschopnost však s tím nekončí. DPN skončí ve chvíli, kdy usoudí lékař, že jsi opět práce schopna a do této doby budeš také pobírat nemocenskou. Pak se musíš přihlásit na buď na ÚP nebo si budeš sama platit povinný poplatek za ZP.
Nárok na mateřskou netuším jestli máš, nepíšeš jak dlouho jsi pracovala. Když skončí pracující ženě smlouva na dobu určitou a je těhotná, tak při nástupu na mateřskou v ochranné lhůtě, která v tomto případě činí 180 dní, bude mít rovněž nárok na mateřskou. Ve všech případech však musí zaměstnankyně být účastna na pojištění alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou. Nevím jestli je to tvůj případ.
Příspěvek upraven 04.10.21 v 12:13
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lachtanice86
Pracovala jsem dva roky.
Když mi skončila smlouva, byla jsem na začátku těhotenství teprve, cca 10tt.
Na neschopence jsem v té době už byla, vlastně jsem v kuse na neschopence od toho listopadu 2020🙂. Takže ano neschopenka běží.
Takže těch 180 dní mohu být v klidu na neschopence? Nebo se musím hlásit na pracák nebo něco takového?
Opravdu se Omluvám za blbé dotazy, fakt se v tomhle nevyznám 🙄
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veverka555 píše:
@lachtanice86
Pracovala jsem dva roky.
Na neschopence jsem v té době už byla, vlastně jsem v kuse na neschopence od toho listopadu 2020🙂. Takže ano neschopenka běží.
Takže těch 180 dní mohu být v klidu na neschopence? Nebo se musím hlásit na pracák nebo něco takového?
180by bylo kdyby jsi nebyla na neschopence pokud se nepletu ted ti běží nemusíš nic řešit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katyca
Děkuji za radu.
Ano v pracovní neschopnosti jsem. Jen sem nevěděla jestli se musím někde hlásit nebo nemusím. Vlastně v pracovní neschopnost budu až do ledna do mateřské, mám dost rizikové těhotenství. Moc děkuji za radu 🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka
Děkuji moc. Uklidila jsi mě, nerada bych pak řešila nějaké problémy 🙈
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veverka555 píše:
@ka2ka
Děkuji moc. Uklidila jsi mě, nerada bych pak řešila nějaké problémy 🙈
ještě si to někde ověř ale myslím že to tak je
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veverka555 píše:
@lachtanice86
Pracovala jsem dva roky.
Nic neřeš normálně nastoupíš na mateřskou. Nikam se hlásit nemusíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veverka555 píše:
@lachtanice86
Pracovala jsem dva roky.
Měla bys ale doložit na ZP, že jsi pořád na neschopence, ale už nejsi zaměstaná. Na OSSZ ti vydají potvrzení, a to dáš na ZP. Jinak nic jiného řešit nemusíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arinecka
Děkuji. Hned ve středu tam tedy zavolám aby mi ho vydali 🙂.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nahlas to jen na zdravotní pojišťovnu kdyztak, že ti běží dál neschopenka. Na materskou dosáhneš, normálně pak ukoncis neschopenku a dostaneš ppm. Na up se hlásit nemůžeš, když máš neschopenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na PN můžeš být podle mě pouze rok, další prodloužení by měl schválit revizní lékař na OSSZ - musíš si podat žádost. A pokud jsi od listopadu 2020 na PN, tak to už rok bude za chvíli. Zcela přesně už si ty lhůty nepamatuji, nejlepší bude si zavolat na OSSZ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katyca píše:
Nic neřeš normálně nastoupíš na mateřskou. Nikam se hlásit nemusíš.
No, minimálně na zdravotní pojišťovnu je potreba nahlasit trvani neschopenky a pak nastup na ppm.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit