Bojím se, že jsem měla infikované klíště

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.10.18 08:49
@Reflex píše:
Vy si ty odběry můžete nechat udělat na vlastní náklady, v tom Vám nikdo bránit nebude. Oni jen řeší, jestli Vám dělat odběry „pro nic za nic“ na pojišťovnu, musejí mít nějaký důvod, který zatím nemají. Znám lidi, co chytnou týdně třeba 10 klíšťat - ti by se museli zbláznit a pojišťovnu zruinovat :mrgreen:

To je pravda že se nedá každému dělat odběry asi už mě haraši v hlavě z jednoho malého klíštěte :zed: po kterém na kůži nezůstala ani tečka .

• Citovat
  • Upravit
7950
10.10.18 09:11

Opravdu se mi nelíbí tohle kritizování lékařů za to že nechtějí hned po klíštěti dát antibiotika, poslat klíště na rozbor a tak. 1. fáze boreliozy má jasný klinický korelát a to je erytém, ten když se objeví tak je to jasné a nasadí se antibiotika. Samozřejmě může proběhnout i bez erytému. Pokud za mnou někdo přijde s tím, že má nejasné potíže a měl klíště, tak já nemám problém mu protilátky nabrat (letos jsem opakovaně nabírala). Ale smysl to má až za 3-6 týdnů, s tím že já tedy doporučuji až po těch 5-6 týdnech, protože po 3 týdnech to může být falešně negativní. Vyšetřování klíštat dle mě smysl nemá, protože to jen povede ke zbytečnému plašení populace a potíže jako únava, bolest hlavy, nevolnost a podobně mohou být způsobené i psychikou, takže když bude člověk vědět že měl nakažené klíště tak tyto potíže bude mít většina z nich. A jaká je šance, že došlo k nákaze u infikovaného klíštěte? Rozhodně je daleko větší pravděpodobnost, že k nákaze nedošlo. Takže já jako lékař bych v případě že bych věděla že klíště bylo nakažené postupovala tak, že bych stejně s odstupem nabrala protilátky a rozhodovala se podle toho, nenasazovala bych antibiotika naslepo. Mimochodem boreliozu přenáší i larvy a nymfy od klíštěte, které se třeba přisají, pak pustí a vůbec se nezjistí že je člověk měl, je spousta lidí co měli boreliozu a vlastně vůbec neví, že měli klíště. Takže pokud někdo přijde s typickým erytémem tak antibiotika nasadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
10.10.18 09:22
@Anonymní píše:
@Reflex
Děkuji manžel volal Dr jestli je by nebylo vhodné odebrat krev ? Mluvil jen se sestřičkou .. Její otázka byla zda mám kolo což nemám tak údajně kdyby se udělalo tak dojít jinak když tak za měsíc dojít za dr a on rozhodne zda brát krev jelikož je to drahé . Co se týká Encefalitidy inkubační doba a hlídat stav a teploty také se jinak nebere krev . U mě to je problém trpím často na ztuhlou krční páteř a bolest nohou atd což Dr ví užívala jsem v minulosti léky na uvolnění svalů . Tak fakt bych musela na tom být asi mizerně aby mi odběry udělal si myslím . To je přístup lékařů :pocitac: :zed:

Přístup lékařů se ti zdá blbý? K čemu by bylo teď nabrat krev? Když jí nabere bude negativní. I v případě boreliozy i v případě encefalitidy. V létě jsme měli v ordinaci mladíka, nakonec měl encefalitidu. Přišel s bolestí hlavy a teplotou, klíště říkal že neměl. Nic na něm nebylo, CRP nízké, chodil opakovaně, takže nakonec byl odeslán na neurologii, měl lumbální punkci a měl nabrané protilátky, vše negativní. Za týden se ocitl na infekci pro trvání potíží a tam už to bylo pozitivní. Takže u nás a na té neurologii byl v první fázi encefalitidy, potíže měl v tu dobu už cca týden a stejně krev i nález v moku byly negativní. Tvé potíže jsou hodně nespecifické, podle mě to i moc řešíš a zbytečně se tím strachuješ. Krev opravdu až za měsíc. Na klíšťovku při příznacích (horečka a bolest hlavy) třeba po 14 dnech, ale s tím že i případná negativita to 100% nevyloučí a pokud by nějaké podezření trvalo tak opakovat za 14 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.18 09:54
@Lucka1111 píše:
Přístup lékařů se ti zdá blbý? K čemu by bylo teď nabrat krev? Když jí nabere bude negativní. I v případě boreliozy i v případě encefalitidy. V létě jsme měli v ordinaci mladíka, nakonec měl encefalitidu. Přišel s bolestí hlavy a teplotou, klíště říkal že neměl. Nic na něm nebylo, CRP nízké, chodil opakovaně, takže nakonec byl odeslán na neurologii, měl lumbální punkci a měl nabrané protilátky, vše negativní. Za týden se ocitl na infekci pro trvání potíží a tam už to bylo pozitivní. Takže u nás a na té neurologii byl v první fázi encefalitidy, potíže měl v tu dobu už cca týden a stejně krev i nález v moku byly negativní. Tvé potíže jsou hodně nespecifické, podle mě to i moc řešíš a zbytečně se tím strachuješ. Krev opravdu až za měsíc. Na klíšťovku při příznacích (horečka a bolest hlavy) třeba po 14 dnech, ale s tím že i případná negativita to 100% nevyloučí a pokud by nějaké podezření trvalo tak opakovat za 14 dní.

Vím že máte pravdu a uznávám že to hrozně řeším jelikož se bojím té encefalitidy :zed: :,( dneska je to deset dní jsem bez teplot hlava nebolí unavená se necítím klouby nebolí jen ta psychika a strach. Mohu být za těch 14 dní v klidu když nebudu mít potíže a nebo až za ten měsíc ? Boreliózi se nebojím mám malé dítě a v nemocnici bych si ležet dovolit nemohla proto ten strach . Moc děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
7950
10.10.18 10:53

úplně 100% jistotu budeš mít až po tom měsíci, ale opravdu klíště má téměř každý a těch encefalitid zase tolik není a většina s dobrým průběhem. My letos měli v ordinaci 2 pacienty s encefalitidou, z 1600 registrovaných (z toho ten jeden ani o klíštěti nevěděl), oba bez následků, klíště mělo dost lidí. A to bydlím v jedné z nejhorších oblastí ČR co se týče té klíštové encefalitidy. Já chápu, že máš strach, ale to neznamená že budeš psát, že se divíš že Ti doktor nedal žádná antibiotika. Na encefalitidu stejně žádná nejsou, to je viroza. Buď v klidu, pokud budeš chtít mít jistotu že nemáš ani borelizou nech si za 6 týdnů nabrat protilátky na tu boreliozu, i když samozřejmě mohou být i třeba falešně pozitivní, nicméně pokud by byly pozitivní tak bys ATB dostala určitě. Alespon já je tedy dávám když vyjdou protilátky. A samozřejmě kontroluj jestli nemáš flek, pokud bys ho měla tak k lékaři pro ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.18 11:09
@Lucka1111 píše: úplně 100% jistotu budeš mít až po tom měsíci, ale opravdu klíště má téměř každý a těch encefalitid zase tolik není a většina s dobrým průběhem. My letos měli v ordinaci 2 pacienty s encefalitidou, z 1600 registrovaných (z toho ten jeden ani o klíštěti nevěděl), oba bez následků, klíště mělo dost lidí. A to bydlím v jedné z nejhorších oblastí ČR co se týče té klíštové encefalitidy. Já chápu, že máš strach, ale to neznamená že budeš psát, že se divíš že Ti doktor nedal žádná antibiotika. Na encefalitidu stejně žádná nejsou, to je viroza. Buď v klidu, pokud budeš chtít mít jistotu že nemáš ani borelizou nech si za 6 týdnů nabrat protilátky na tu boreliozu, i když samozřejmě mohou být i třeba falešně pozitivní, nicméně pokud by byly pozitivní tak bys ATB dostala určitě. Alespon já je tedy dávám když vyjdou protilátky. A samozřejmě kontroluj jestli nemáš flek, pokud bys ho měla tak k lékaři pro ATB.

Děkuji za vysvětlení přečetla jsem toho hodně a často se psalo že by se preventivně měli užívat antibiotika což chápu že preventivně tedy je to hloupost . Doufám že první příznaky nějaké nemoci bych poznala ? Běžné poboluvani svalstva které při odpočinku odejdou a nebo lehká bolest hlavy asi nesouvisí s klíštětem že ? Všude čtu u encefalitidy teploty bolest kloubů hlavy a schvácenost je to tak ? Omlouvám se jestli obtěžují :oops:

• Citovat
  • Upravit
7950
10.10.18 15:53
@Anonymní píše:
Děkuji za vysvětlení přečetla jsem toho hodně a často se psalo že by se preventivně měli užívat antibiotika což chápu že preventivně tedy je to hloupost . Doufám že první příznaky nějaké nemoci bych poznala ? Běžné poboluvani svalstva které při odpočinku odejdou a nebo lehká bolest hlavy asi nesouvisí s klíštětem že ? Všude čtu u encefalitidy teploty bolest kloubů hlavy a schvácenost je to tak ? Omlouvám se jestli obtěžují :oops:

u encefalitidy jsou chřipkové příznaky, bolesti hlavy, svalů, kloubů a bývají ty zvýšené teploty, nebo spíš horečky. A tedy nevím, kde jsi četla že by se preventivně by se měly brát ATB? To určitě nepsal žádný lékař. U encefalitidy jsou ATB úplná blbost, to je viroza, na tu nepůsobí a borelie je tedy bakterie, ale preventivně je fakt blbost. To jsou pak lidi co by je museli brát celé léto, protože mají klíště každou chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.18 16:34
@Lucka1111 píše:
u encefalitidy jsou chřipkové příznaky, bolesti hlavy, svalů, kloubů a bývají ty zvýšené teploty, nebo spíš horečky. A tedy nevím, kde jsi četla že by se preventivně by se měly brát ATB? To určitě nepsal žádný lékař. U encefalitidy jsou ATB úplná blbost, to je viroza, na tu nepůsobí a borelie je tedy bakterie, ale preventivně je fakt blbost. To jsou pak lidi co by je museli brát celé léto, protože mají klíště každou chvíli.

Děkuji samozřejmě jsem to četla na diskuzích . Děkuji že jste mi to vysvětlila a dá se říct i uklidnila :kytka: dívala jsem se i na stránky naší hygienické stanice mají tam informace o rizikových místech a jelikož jsem v těch místech nebyla a chytla jsem ho asi u nás u školky budu věřit že to bude v pořádku . Vám moc děkuji :hug:

• Citovat
  • Upravit
4488
10.10.18 17:08
@Anonymní píše:
Vím že máte pravdu a uznávám že to hrozně řeším jelikož se bojím té encefalitidy :zed: :,( dneska je to deset dní jsem bez teplot hlava nebolí unavená se necítím klouby nebolí jen ta psychika a strach. Mohu být za těch 14 dní v klidu když nebudu mít potíže a nebo až za ten měsíc ? Boreliózi se nebojím mám malé dítě a v nemocnici bych si ležet dovolit nemohla proto ten strach . Moc děkuji :kytka:

Na tu psychiku by ti paradoxně asi pomohlo chytit dalších pět klíšťat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
10.10.18 17:16
@Lucka1111 píše:

Ad preventivní léčba antibiotiky: https://www.kliste.cz/…ke-boreliozy
Jinak tedy souhlas, že někteří lidé by se museli cpát antibiotiky od března do listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
10.10.18 17:28
@Lucka1111 píše:
Opravdu se mi nelíbí tohle kritizování lékařů za to že nechtějí hned po klíštěti dát antibiotika, poslat klíště na rozbor a tak. 1. fáze boreliozy má jasný klinický korelát a to je erytém, ten když se objeví tak je to jasné a nasadí se antibiotika. Samozřejmě může proběhnout i bez erytému. Pokud za mnou někdo přijde s tím, že má nejasné potíže a měl klíště, tak já nemám problém mu protilátky nabrat (letos jsem opakovaně nabírala). Ale smysl to má až za 3-6 týdnů, s tím že já tedy doporučuji až po těch 5-6 týdnech, protože po 3 týdnech to může být falešně negativní. Vyšetřování klíštat dle mě smysl nemá, protože to jen povede ke zbytečnému plašení populace a potíže jako únava, bolest hlavy, nevolnost a podobně mohou být způsobené i psychikou, takže když bude člověk vědět že měl nakažené klíště tak tyto potíže bude mít většina z nich. A jaká je šance, že došlo k nákaze u infikovaného klíštěte? Rozhodně je daleko větší pravděpodobnost, že k nákaze nedošlo. Takže já jako lékař bych v případě že bych věděla že klíště bylo nakažené postupovala tak, že bych stejně s odstupem nabrala protilátky a rozhodovala se podle toho, nenasazovala bych antibiotika naslepo. Mimochodem boreliozu přenáší i larvy a nymfy od klíštěte, které se třeba přisají, pak pustí a vůbec se nezjistí že je člověk měl, je spousta lidí co měli boreliozu a vlastně vůbec neví, že měli klíště. Takže pokud někdo přijde s typickým erytémem tak antibiotika nasadím.

Pokud přijde někdo, kdo má horečku, bolest hlavy, kloubů a svalů, ztuhlý krk, je unavený a měl předtím klíště, tak si myslím, že pokud s tím souhlasí, je dobré ta antibiotika dát. Nechci ti fušovat do řemesla, ale když se tohle objeví třeba 3 týdny po klíštěti, je na nějaké náběry fakt brzy a i tak jsou hodně často falešně negativní. Ty chřipkové příznaky pak můžou odeznít a za nějakou dobu se rozvina 2. fáze nemoci a to je tedy pošušňání. To ale všechno víš. Mně se tohle stalo. Červenec, vyndala jsem klíště, za nějaký týden horečka, hlava, krk, klouby, svaly, žádná rýma, žádný kašel. Naštěstí jsem klíště měla a podle testu vyšlo negativní, tak jsem to pustila z hlavy. Jinak bych si zkazila zbytek léta antibiotiky. Ona statistika je hezká věc, ale když máš v blízkém okolí několik lidí s hnusným průběhem boreliozy, recidivy, dokonce jedno úmrtí, tak je prostě člověk na pozoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.18 18:00
@Reflex píše:
Na tu psychiku by ti paradoxně asi pomohlo chytit dalších pět klíšťat :D

No děkuji stačilo mě tohle jedno :cert:

• Citovat
  • Upravit
7950
10.10.18 18:44

@Reflex tak když ke mě přijde někdo s tím že měl před 3 týdny klíště a má chřipkové příznaky, bolesti hlavy a ztuhlý krk tak ho nejspíš odešlu na infekci nebo neurologii k vyloučení neuroinfekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
10.10.18 18:58
@Lucka1111 píše:
@Reflex tak když ke mě přijde někdo s tím že měl před 3 týdny klíště a má chřipkové příznaky, bolesti hlavy a ztuhlý krk tak ho nejspíš odešlu na infekci nebo neurologii k vyloučení neuroinfekce.

Pokud by to byla borelioza v první fázi, tak by asi nic nezjistili, nebo ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
10.10.18 20:41

Anonymko, zcela se podepisuju pod příspěvky Lucky.

@Reflex píše:
Pokud přijde někdo, kdo má horečku, bolest hlavy, kloubů a svalů, ztuhlý krk, je unavený a měl předtím klíště, tak si myslím, že pokud s tím souhlasí, je dobré ta antibiotika dát. Nechci ti fušovat do řemesla, ale když se tohle objeví třeba 3 týdny po klíštěti, je na nějaké náběry fakt brzy a i tak jsou hodně často falešně negativní. Ty chřipkové příznaky pak můžou odeznít a za nějakou dobu se rozvina 2. fáze nemoci a to je tedy pošušňání. To ale všechno víš. Mně se tohle stalo. Červenec, vyndala jsem klíště, za nějaký týden horečka, hlava, krk, klouby, svaly, žádná rýma, žádný kašel. Naštěstí jsem klíště měla a podle testu vyšlo negativní, tak jsem to pustila z hlavy. Jinak bych si zkazila zbytek léta antibiotiky. Ona statistika je hezká věc, ale když máš v blízkém okolí několik lidí s hnusným průběhem boreliozy, recidivy, dokonce jedno úmrtí, tak je prostě člověk na pozoru.

/Pokud je podezření na neuroboreliozu, berou se serologie i likvor. Žádné ATB naslepo se nedávají, neuroborelioza se navíc léčí antibiotiky do žíly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek