Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Jako klíšťovou encefalitidou ? Jste prodělala asi ti špatně chápu .
boreliozu
@Monchichik píše:
@DanielaD Až po antibiotikách? To se snad už nic nepozná,ne, když si přeléčená? Mně bylo řečeno, že se bere krev až po 3 týdnech, ale dali mi právě hned preventivně atb, a na krev už jsem pak nemusela.
Ptala jsem se Dr právě a preventivně prý antibiotika dávat nemá cenu
prý jen hlídat nic víc . Asi jsem přečetla hodně špatného na netu a propadla jsem hrůze .
@DanielaD píše:
boreliozu
Už mě to došlo klíšťová encefalita může být jen jednou ![]()
@Monchichik píše:
@DanielaD Až po antibiotikách? To se snad už nic nepozná,ne, když si přeléčená? Mně bylo řečeno, že se bere krev až po 3 týdnech, ale dali mi právě hned preventivně atb, a na krev už jsem pak nemusela.
byla jsem po atb na odběru, dřív se nic neukáže, dávám obrázek, tady se motají 2 nemoci dohromady. LB / klíšťová ence..
@Anonymní píše:
Ptala jsem se Dr právě a preventivně prý antibiotika dávat nemá cenuprý jen hlídat nic víc . Asi jsem přečetla hodně špatného na netu a propadla jsem hrůze .
No já jsem měla už velký flek, takže doktor nečekal, jestli z toho něco bude nebo ne a rovnou mi je dal. Jestli si neměla vůbec nic, jen tě kouslo klíště, tak asi fakt jen hlídat. A víš, že si nemáš hledat články na netu a strašit se? ![]()
@Anonymní píše:
Už mě to došlo klíšťová encefalita může být jen jednou
ano, pouze jedno, borelku opakovaně, ale ničeho se neboj, drřím palce ![]()
@Anonymní píše:
Ptala jsem se Dr právě a preventivně prý antibiotika dávat nemá cenuprý jen hlídat nic víc . Asi jsem přečetla hodně špatného na netu a propadla jsem hrůze .
atb dávají, když je flek, to je jediný příznak, že by to mohla být LB.
Na netu je toho opravdu mnoho a jedna hrůza za druhou. Lepší je vždy zajít k lékaři
@Monchichik píše:
@DanielaD super tabulka, díky
pokud pomohla, jsem ráda. Psaním se těžko něco vysvětlí
@DanielaD jo, je to přehledně popsané a rozdělené, myslím, že si tyhle 2 nemoci stejně všichni pletou ![]()
@DanielaD Nemáš pravdu, samozřejmě že se dá udělat odběr i před ATB, naopak nemá cenu kontrolovat protilátky po léčbě. Pozitivita protilátek na boreliozu je 3-6 týdnů po nákaze, takže v době erytema migrans (to je ten flek) bývají ještě negativní. Když je flek, tak se přeléčí a už se krev nekontroluje. Naopak pokud je klinika nejasná tak se po cca měsíci dá nabrat krev a pak při pozitivních protilátkách přeléčit. Ale vždy by se měl léčit pacient a ne laboratoř. Protilátky mohou být falešně pozitivní.
Zakladatelko, nepanikař, klíště má spousta lidí a jen menšina se nakazí. Kontroluj místo kde bylo klíště a pokud se za 2-3 týdny udělá flek tak navštiv obvodního lékaře k nasazení ATB. Případná klíšťová encefalitida může mít průběh asymptomatický, jako viroza, jako zánět mozkových blan, nebo jako encefalitida. Těch těžkých průběhů bývá málo, nejčastěji proběhne jen jako první fáze, tedy vypadá podobně jako chřipka. Inkubační doba je minimálně týden, spíš 2, takže určitě pokud teď hned dostaneš virozu, tak to nebude z klíštěte, ale bude to obyčejná viroza. Samozřejmě kdyby jsi cca za 14 dní měla teploty bolest hlavy, tak je dobré se doktorovi o klíštěti zmínit.
já to měla takto: měla jsem flek, který jsem zjistila př. teď. Nebyly žádné příznaky, svědění, nic, jen flek. Na infekčním mě dali atb, krev po dobrání, bylo brzy, prý by nic v odběru nebylo. Další atb… Jednou lumbálka a mnoho odběrů. Asi jsi lékařka, tak víš o čem píšeš. Ano jedny výsledky byly falešně pozitivní.
@DanielaD píše:
byla jsem po atb na odběru, dřív se nic neukáže, dávám obrázek, tady se motají 2 nemoci dohromady. LB / klíšťová ence..
Děkuji ![]()
@Lucka1111 píše:
Zakladatelko, nepanikař, klíště má spousta lidí a jen menšina se nakazí. Kontroluj místo kde bylo klíště a pokud se za 2-3 týdny udělá flek tak navštiv obvodního lékaře k nasazení ATB. Případná klíšťová encefalitida může mít průběh asymptomatický, jako viroza, jako zánět mozkových blan, nebo jako encefalitida. Těch těžkých průběhů bývá málo, nejčastěji proběhne jen jako první fáze, tedy vypadá podobně jako chřipka. Inkubační doba je minimálně týden, spíš 2, takže určitě pokud teď hned dostaneš virozu, tak to nebude z klíštěte, ale bude to obyčejná viroza. Samozřejmě kdyby jsi cca za 14 dní měla teploty bolest hlavy, tak je dobré se doktorovi o klíštěti zmínit.
Děkuji ![]()