Zkušenosti s pietním uložením popela miminka

1
18.10.25 22:28

Prosím o zkušenosti s pietním uložením popela miminka.

Ahoj všem,
ve 13. týdnu jsme po lékařsky indikovaném ukončení těhotenství přišli o miminko. Procházím teď nejtěžšími dny svého života. Chceme pro něj důstojné rozloučení – ideálně individuální kremaci a pak uložení popela tak, abychom měli místo k tiché vzpomínce (Praha a okolí).
Máte prosím někdo osobní zkušenost:

• jde někde legálně uložit urnu do malé schránky („skříňky“) nebo pohřbít pod stromem v oficiálně povoleném prostoru?
  • doporučíte konkrétní místo v Praze nebo těsně za Prahou a jaký byl postup (správa hřbitova, poplatky, papíry)?

Nechci hromadnou kremaci v nemocnici, rádi bychom dítěti dopřáli vlastní rozloučení. Budu vděčná za citlivé sdílení zkušeností i praktických kroků. Děkuju. 💛

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
18.10.25 22:34

V Ďáblicích měl vzniknout hřbitov, kde se pohřbívá ke stromům. Zkus pohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1039
18.10.25 22:37

Je mi lito vasi ztraty. Osobni zkusenost nemam, ale treba by pomohlo otazat se zde https://ditevsrdci.cz/cz/pro-rodice
A
 https://ditevsrdci.cz/cz/pietni-mista

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
18.10.25 22:50

Ahoj Rose, moc mě to mrzí a vím, že teď je to brutálně těžké. Jen tě chci podpořit v tom, že chápu, že chceš mít svou kremaci. Zařídila jsem si to taky tak a zpětně jsem s tím spokojená. (Jen mě asi překvapilo, že to je urna normální velikosti, jen je tam malinko popílku.) S tím uložením bohužel prakticky neporadím, mám ji zatim doma u rodičů, partner ji doma nechtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
19.10.25 06:46

@rose1610
je smutné čím si procházíš, jen si zachovej i v této situaci, nadhled a zdravý rozum.
Vím, že teď se umožňují takové pohřby. Byl to opravdu života schopný člověk? 13. týden je stále plod, nikdy jsi ho neviděla, necítila, neslyšela. Nedělej si to těžší než to máš. Něco jiného je když se narodí mrtvé dítě v tetmínu, to opravdu bolí na celý život. To nelze zapomenout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
19.10.25 06:52

@rose1610
nemocnice žádné hromadné kremace nedělá,
pokud se domníváš, že 13. týdení plod je samostatně zpopelněn, vyvracet ti to nebudu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.25 07:14

@Divná Bára také se mi to nezdá, i když je mi to líto, tak je to první trimestr, podle mě už takto malý plod ani nemají…bojovala jsem od 17.tydne, okolo mě se dělo ledasco v nemocnicích v normalní, i ve Fakultě…

• Citovat
  • Upravit
17441
19.10.25 07:21
@Divná Bára píše: Více

Jako, že tohle zapomenout jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.25 08:21

Není pravda, co píšeš. Pro tu konkrétní ženu se nejedná o nějaký anonymní plod, ale o její dítě. Potratila jsem v prvním trimestru desetkrát a velmi v mi tehdy pomohli, kdybych mohla sdilet svoji ztrátu jako ztrátu dítěte, nikoli plodu. Ostatně organizace Dítě v srdci má myslím už i memory boxy pro časně ztráty.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.10.25 08:22
@rose1610 píše: Více

Obrat se na Dítě v srdci, je to organizace, která se tímto tématem zabývá. Od úplně praktických rad přes podporu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.10.25 08:27
@Anonymní píše: Více

Po novele zákona o pohřebnictví z roku 2017 je možné pohřbívat i plody po potratu. Zákon o zdravotních službách rozlišuje, kdy se hovoří o porodu mrtvého dítěte a kdy se jedná o potrat. Potrat je definován v případě, kdy porodní hmotnost dítěte je nižší než 500 g, dítě nejeví ani jednu ze známek života nebo těhotenství bylo kratší než 22 týdnů.

Lhůta 96 hodin od porodu
Během lhůty 96 hodin od úmrtí dítěte se rodiče musí rozhodnout, zda vypraví pohřeb, vyzvednou urnu nebo zda o uspořádání pohřbu zájem nemají.

Lhůta 96 hodin platí i po potratu.

• Citovat
  • Upravit
549
19.10.25 10:50

Promin, ale tohle může opravdu každý prožívat dost individuálně. Tzn. já bych se pod to, co doporučujes nepodepsala ani náhodou. Psychologové naopak doporučuji si ztrátu prožít, oplakat, udělat rituál. Nikoliv tvářit se, že se vlastně nic nestalo. Mně to teda určitě pomohlo takto velmi. Navíc, je nějaká medicínská hranice a to je 22 týdnů, kdy se hovoří o plodu či dítěti, ale pokud miminko umře dřív, stejně se musí vyvolávat porod…a emocionálně to není rozdíl, jestli je to např. dvacátý týden ci dvacátý druhý. Takže toto ať si každý prožije, jak potřebuje. Potkala jsem ženu, která když o tomto mluví, tak se po 35 letech rozpláče (také pozdní potrat). Třeba, když by byla podporována v tom si to lépe zpracovat v danou chvíli, tak by o tom po tak dlouhé době mohla mluvit bez tak výrazných emocí. Dále jsem potkala ženu, která prošla dvěma zamlklymi těhotenstvími cca 3./4.mesic a už jsou to roky a děti má, ale říkala mi, že ji vadí, že neměly pohřeb a že na to často myslí. Tzn. za mě super, že lze udělat kremaci a pohřeb i u miminek, které nepřekonaly tu hranici 22.tyden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
19.10.25 10:54
@azaleila píše: Více

Přesně…nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149615
19.10.25 11:01

Zakladatelko chápu tě. Upřímnou soustrast :hug:
Přišla jsem o chlapečka v druhém trimestru. Je to už hodně let. Nebyla ta možnost tehdy s dítětem se rozloučit a uložit ho. A já bych tu možnost tolik brala.
A ne, nezapomněla jsem nikdy.
Doufám že najdeš možnost jak se se svým miminkem rozloučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149615
19.10.25 11:03

Nesouhlasím. Nemáš pravdu. Bolest se nedá dávkovat a vypočítávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty