Prospěch ve škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
966
29.11.17 03:49

Já mám tři kluky a každý je jiný. S nejstarším jsem se učila do 12 let, měl problémy s chápáním psaného textu, skutečně, teprve v 7. třídě se to začalo lámat a začal se učit sám. Teď už vysvětluju jen, když mě požádá, že něčemu nerozumí. Prostřední a nejmladší se nikdy se mnou učit nepotřebovali, nicméně opět, občas se na něco zeptají, občas potřebují pomoct s tím, co nepochopili. Takže hodně záleží na dítěti.
Pak taky (nechci zobecňovat, ale z mého blízkého i širokého okolí to tak vyplývá.) kluci bývají prostě větší salámisti, jak u nich nastupuje puberta později než u holek, tak to nejhorší období „mám to všechno na háku a klidně budu bytovej zloděj“ u nich spadá zrovna do těch důležitých ročníků na základce. Hodně záleží na poměru zodpovědnost x salámování a kam se to zrovna vychýlí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
29.11.17 06:44

@Aspera prosimte co si myslis o ucebnici od Frause pro sestaky? Me to total konsternuje, chaos, zmatlany vsechno dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
29.11.17 06:49
@beruska9 píše:
@BohunkaP : castecne souhlasim, na druhou stranu je rozdil diteti pomoct, kdyz si s necim neumi poradit, a neustale jim sedet za zadkem a vse po nich kontrolovat. Treba chystani tasek pro pataka a sestaka je z meho pohledu naprosto zbytecne, to by meli zvladat sami a nest odpovednost, pokud neco zapomenou. Ja bych to prehodila na ne s tim, ze si budou ukoly delat sami, kdyz nebudou vedet, at prijdou. Tasky bych rozhodne nekontrolovala..

S tím souhlasím - o kontrole aktovek jsem nepsala, to je samozřejmě v tomto věku spíš kontraproduktivní. Povinnosti a úkoly si děti musejí hlídat samostatně, ať ve škole, v domácnosti nebo na kroužcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30311
29.11.17 06:50

@Tarjei v mých předmětech hrůza děs a nepoužíváme. Používají jí češtináři, ale že by ji do nebe chválili to taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
29.11.17 06:51
@Aspera píše:
Mě přijde, že se děti přemírou televize a mobilů nejsou schopné soustředit. My jsme pobrali spoustu věcí ve škole. Pokud byl pokus a dala se dle něj zodpovědět otázka nebyl problém. Dnešní děti tohle nevnímají. Sama učím fyziku, takže pokusy se snažím dělat hodinu co hodinu a pak se k tomu za týden vrátím u zkoušení, upozorním na pokus a oni netuší a to na něj koukali nebo ho i sami dělali. A pak se rodiče rozčilují, že se děti musí strašně učit doma a přitom by stačilo jen dávat pozor a vnímat v hodině a neprosedět ji tam s hlavou oblacích. A to máme naštěstí ve škole mobily zakázané, bylo ještě hůř.

Tak tento názor už pár let slýchám od učitelů, hlavně od těch starších, kteří mají léta praxe. Sama za sebe si taky myslím, že my jsme si ze školy více pamatovali, plně jsme se soustředili na výuku. A o přestávkách a cestou ze školy jsme kolikrát ještě se spolužačkami probírali látku, neřešili jsme nejnovější hry a vychytávky k mobilu :mrgreen: A taky jsme si byli ochotni navzájem pomoci, když někdo něčemu nerozuměl, sama si pamatuji, jak jsem na druhém stupni pomáhala spolužákovi ze stejného místa bydliště, jeho rodiče měli oba učňák a spoustu věcí neznali nebo zapomněli. Dnes mi přijde, že taková kamarádská výpomoc neexistuje, doučování začíná na stovce za hodinu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
29.11.17 06:54

@Aspera jako mne synova tridni tvrdila ze ma ty frausovsky ucebnice rada, ze ucej deti premyslet v souvislostech. Mne pripada, ze jsou tam chaoticky nahazeny fakta stylem, kterej se neda pochopit. Nejsem zadnej retard a do fyziky a prirodopisu ziram jak u vytrženi a nejsem schopna diteti podle toho něco vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
29.11.17 07:04

A k otázce, myslím, že je nutné dětem v rámci možností pomáhat i v tomto věku. Mám třeťačku a prima na víceletém gymplu. Mimochodem, nechápu, jak se v dnešní době může někdo spoléhat, že jeho dítě půjde „asi taky na gympl“. K vůli inkluzivnímu prostředí na základkách má o víceletá gymnázia zájem stále více rodičů. I ti rodiče, kteří dřív s gymplem nesouhlasili z principu, nakonec svému dítěti přihlášku podali. Syn se sice na základce skoro nemusel učit, ale kdyby neměl kvalitní přípravu k přijímačkám, tak si myslím, že by se nedostal. Šikovných a nadaných dětí je hodně, konkurence veliká. Teď bojuje nejvíc právě s tím, že se nemusel učit, musí se postupně naučit učit se a připravovat se z hodiny na hodinu. Protože při takovém množství informací mu už nestačí to, co slyšel na hodině. Mobily jsou naštěstí zakázané, wifina ve třídě není(narozdíl od základky, kam chodil do třídy s rozšířenou výukou informatiky).

Co se týče kontroly aktovek, částečná kontrola je mnohdy nutná i v tomto věku, aspoň u nás. Třeba syn je v tomto směru větší salámista a „bordelář“,byl by schopný mi potvrdit, že má vše a stejně se kontrolou zjistí, že mu něco chybí. Nejhorší na tom je, že v ten moment to i ví, že mu něco chybí, přemýšlí tak, že si to „nachystá potom“ a „potom“ už na to zapomene. Dcera je v tomto směru pečlivější, co nemá hned, by jí nedalo spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
29.11.17 07:06

Syn má ty Frausovy učebnice na gymplu. Taky mám pocit, že mi některé věci unikají :mrgreen: Možná proto, že jsem sama takový styl výuky nezažila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
29.11.17 07:09

@Jana206 mne tam unika vsechno. Kolacovy grafy ktery nemaj ani nazev takze neni hned zrejmy, o co jde. Zadny vysvetleni poradny niceho.. urcite za to nekdo dostal furu penez ale vysledek je silenej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
29.11.17 08:07

Nejdůležitější je, aby se dítě samo naučilo učit, dohledávalo si informace a aby bylo přirozeně zvídavé. Pokud jste u nich nezažehla zvídavost do teď, tak už to asi nedoženete. Myslím, že jsme se na psychologii učili, že tímto obdobím děti procházejí v době od pěti let do nástupu puberty. Vím, že u kluků to učení bývá větší problém, holčičky jsou obvykle cílevědomější. Každopádně odebrat TV z dětského pokoje je velmi rozumný krok, už bych jí tam nikdy nevracela!! Doporučila bych vám možná nějakou knížku, která pojednává o tom, jak se samostatně učit a zkusila to na nich praktikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
29.11.17 09:28

Přechod z pate do šesté třídy je vždy horší, tak se zhoršení nedivím, máme to doma letos stejně, ale já zakázala tablet a televizi v pokojícku do té doby než budou známky zase dobre, no a po měsíci už je vše opraveno a syn se učí skoro sám ( co mu neleze do hlavy, s tím mu pomůžu), sám se nachysta do školy a mysli na to co se má učit na druhy den a tablet mu vůbec za ten měsíc nechyběl. Chce to být jako maminka důsledná a navíc ve školy jim to učitele daji sežrat, když to budou flinkat. Můj syn ještě závodně hraje hokej, tak to má těžší (5× týdne trénink a o víkendu zapas), ale vždy je čas na to se naučit, my doma na prospěch dbame a to nejsme vysokoškoláci, kdybych věděla ze nemá na jedničky a dvojky tak ho nenutim za každou cenu k učení, ale doteď měl vždy vyznamenání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
29.11.17 11:22

@Jana206
Probůh, kdo je tak levný, že si řekne jen o 100/hodinu. Na výšce jsem se doučováním fyziky a matematiky téměř mohla uživit - tak 200 - 250 za hodinu a to je přes 10let zpátky. A zajímavé bylo, že částky vždycky nabízeli rodiče já měla minimum 150, pod které jsem nešla. Ale pokud dětičky zvládli prolést ročník, tak mi rodiče automaticky přihazovali, aniž bych o to žádala. Ale je fakt, že některé případy byly velkou zkouškou trpělivosti. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
29.11.17 11:52

@Vlaďka 83 no, kdyz treba sedmak doucuje tretaka, tak zacina na stovce :mrgreen: Ceny kvalifikovaneho doucovani jsou mnohem vys, to vim :mrgreen: My jsme si se spoluzaky poradili navzajem a zdarma, dnes mam pocit, ze zadarmo ani kure nehrabe, to byla podstata me myslenky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
29.11.17 12:00

Mám dceru v šesté třídě a každý den ji zkontroluju úkoly, vyzkouším ze slovíček, probereme fyziku atd. Tím, že se jí takto věnuji, učivo lépe chápe. Taky se mi prostě kolikrát nechce, ale vím, že má potom prospěch lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
29.11.17 12:29

@Jana206 :think: aha… :mrgreen: Jo, tak spolužáky jsem taky doučovala zdarma… ;) Nebo „něco za něco“ ( fyzika za referát na děják apod. ) Později z toho bylo matika za pivo :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí