Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky mam dotaz je tu někdo kdo prošvihl druhé přeočkování vakcinou na přiušnice, zarděnky??? Ma se to udělat nejpozději 10 měsíc po první davce a u nas už to 10 měsíců je…pořád nam do toho něco přišlo, dvakrat angíny, rýma kašel ted neštovice, které jsme sice neměli ale byli jsme s nimi ve styku tak nas raději nenaočkovali a ted zase nachlazení nevím jsem zastance toho jak není dítě sto pro fit nepůjdu s ním na očkovaní, ale takhle to dopadlo mate někdo zkušenost??? Díky ![]()
Klííídek..
na Slovensku očkují druhou dávku v 11 letech a nic se neděje.. ![]()
@kure82 Priorix se může naočkovat i léta po první dávce, takže klid… Naopak je lepší tu druhou dát až před pubertou - viz. skoro epidemie příušnic u starších školních dětí, očkování už „vyčpělo“ ![]()
Nemusí to být 10 měsíců po první dávce. Jak tu bylo zmíněno, může to být i za roky.
@kure82 dcera nemá ani první. Není určená věková hranice, kdy se to musí dát.
Ono zrovna u tohoto očkování ve spoustě případů stačí jen ta první dávka. Jenže zjišťovat protilátky je pro doktory práce navíc, něco to stojí a plošně se to nedělá
No moje malá (19 měsíců) zatím taky nemá, naše doktorka je rozumná, tak doufám, že bude stačit jedna dávka před školkou a papíry do ní nám vyplní..
Já se na to ptala u naší doktorky, protože tu druhou dávku taky pořád kvůli nemoci odsouváme. A odpověď zněla, že se to musí doočkovat do 11 let. Takže v pohodě.
@Matea píše:
Já se na to ptala u naší doktorky, protože tu druhou dávku taky pořád kvůli nemoci odsouváme. A odpověď zněla, že se to musí doočkovat do 11 let. Takže v pohodě.
Ono je to přesněji tak, že ona vakcína je schválena pro děti do 11 let. Moje 21m dcera MMR naočkované nemá a rozhodně do těch 11 let mít nebude. Doktorky jsem se ptala pro případ, že by tyto nemoci nestihla prodělat v dětském věku, tak abych věděla, kde je horní hranice možnosti očkování. Ráda bych, aby chytla aspoň zarděnky a byla v těhotenství chráněna svými protilátkami. Protilátky z očkování nejsou celoživotní, takže čím později naočkuji, tím pro dceru lépe.
A to vám ji vemou do školky?? v papírech přeci musí být vyplněné že má veškerá základní povinna očkování ne?? a jinak nechapu teda proč nas tak uhaní ja ji prostě jak není v kondici nenaočkuji ![]()
Právě že záleží na doktorovi, některému stačí dat jednu dávku a papíry potvrdí, jiný prudi!
@kure82, syn byl očkován MMR-kou cca ve 4. letech do školky nastupoval před 3-tím rokem věku. Má „jen“ jednu dávku a zatím se na druhou fakt nechystáme
Záleží na Dr. a rodičích…