Průběh celého IVF?

173
11.1.13 12:47

Průběh celého IVF?

Ahoj holky,
chystáme se s manželem na IVF a ráda bych věděla něco víc. Tedy především celý průběh. Od prvního dne ciklu, od kdy se píchají injekce, kdy probíhá odběr… atd.? Jak to tedy je? Předem děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68986
11.1.13 13:09

Tak hodně záleží na protokolu (zvolí lékař).
V podstatě se to skládá z několika částí, které se můžou různě překrývat: samotná stimulace, pak léky, které brání přirozené ovulaci (mohou se začít brát před stimulací i během ní), odběr vajíček (po skončení stimulace), jejich transfer (obvykle 2-5 dní po odběru) a pak samotné čekání na výsledek.

Od nejkratší varianty, kdy začínáš stimulovat 2. den cyklu, po pár dnech jdeš na kontrolní ultrazvuk a dle toho se odvíjí další postup, odběr pak může být klidně už po týdnu (strašně záleží, jak na které léky budeš reagovat, to je hrozně individuální a předem nelze říct) a nějaký 24. den téhož cyklu můžeš znát výsledek…

Po varianty dlouhého protokolu, kdy můžeš začít po polovině jednoho cyklu, za další 2-3 týdny teprve kontrolní ultrazvuky a samotný začátek stimulace, ten když se táhne třeba 14 dní (opět záleží na tvé reakci na léky), tak pak odběr, pár dní po něm transfer a výsledek klidně můžeš znát až 30. den cyklu následujícím po cyklu, kdy jsi začala.

Takže bych se zeptala lékařů, jaké s tebou mají plány, no a pak uvidíš, jaká bude odezva tvého těla. Mám za sebou 4 IVF, nejkratší trvalo od první injekce do testu 3 týdny, nejdelší 7, takže jednoznačně den po dni to popsat nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
11.1.13 13:11

Ahoj - toho je strasne moc a jsou ruzne protokoly, leky atd. vzdy je to jinak, tak jak urci lekar.
Nejlepsi budete mit sednout k internetu a na strankach IVF center ventsinou byva vse podrobne popsane a lekar to s vama bude take dost podrobne probirat.
Jinak tady na emiminu v sekci neplodnost urcite najdes hooodne cennych rad!
Hlavni je vydrzet a nezoufat kdyz se napoprve nezadari. Musite tomu oba verit, byt v dobre psychicke pohode a podporovat se.
Preji at se vam co nejdrive zadari :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
11.1.13 13:13

Děkuji za vyčerpávající informace. Přiznám se, že co konkrétně má paní doktorka se mnou za plány nevím, jen doufám, že to hlavně bude s těmi správnými výsledky. A můžu se ještě zeptat kolik sis nechávala dávat nejvíce embrií? My s manželem přemýšlíme o dvou, ale lékařka nás upozornila, že ve chvíli, kdy si necháme zavést dvě embria tak ztrácíme nárok na čtvrtou „hrazenou“ IVF :-(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
11.1.13 13:17

@superandrysek : děkuji!!! Lékařka nám koncem listopadu jen řekla ať si zavoláme po novém roce jakmile se dostaví MS tak hned první den cyklu, mám se objednat na „kontrolní“ UTZ a pořádat o zaslání dokumentů do pojišťovny. Takže předpokládám, že tam se dozvíme s manželem ještě nějaké další informace, ale přeci jen jsem zvědavá a tak dlouho se mi čekat nechce :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
11.1.13 13:17

Saimi, to je trosku individualni, prvne ti musi udelat urcita vysetreni a znat tvou/manzelovu anamnezu, nez se zacne se stimulaci. Stejne tak stimulace jako takova u kazdeho probiha jinak (Injekce/spreje/prasky/naplasti). Ale velmi obecne, IVF stimulace muze byt but tzv. dlouhy protokol nebo normalni (kratky) protokol.
Dlouhy protokol = zacatek stimulace vetsinou sprejem do nosu pred MS.
Kratky protokol = zacatek MS.

Jakmile jsi druhy den cyklu, jdes na krev - zjisti se hormonalni hladina a doktorka ti urci presnou stimulaci injekcemi (Gonal - pero a jine dalsi), kazdy den si dlubkas do briska injekci (pera se nemusis bat, vubec to neboli, ani o tom nevis) a cca 5.-7.den cyklu jdes na kontrolni ultrazvuk (zjistuje se, jak reagujes na stimulaci, popr. ti zvysi/snizi davky), pak pokracujes ve stimulaci perem, cca 10.-12. jdes znovu na kontrolni ultrazvuk, sleduje se sliznice rostouci a pocet folikulu a pribira se dalsi injekce, ktera uz neni jako pero, ale normalni, takze to je trosicku neprijemne, ale nic, co bys nezvladla. Pak cca 14.-16. den cyklu pichnes jednu specialni injekce, aby se predeslo ovulaci a uvolneni folikulu a dalsi den rano jdes na odsati folikulu. To se dela v narkoze nebo bez (pokud mas mene nez 3) a manzel jde na odevzdani spermatu a na krev kvuli prenosnym chorobam. Folikuly se zkontroluji - jestli obsahuji nejaka vajicka a oplodni (prirozene/ICSI/PICSI). Pak muzes cekat 2-5 dni, podle toho, jaka byla uspesnost oplodneni. Bud jdes na zavedeni embryjek hned, nebo za 5 dnu pri prodlouzene kultivaci nebo treba az za mesic, pokud by u tebe hrozila hyperstimulace, tak embryjka zmrazi a prijdes az v prubehu dalsiho cyklu na zavedeni. Zavedeni se dela bez narkozy a vubec to neboli… no a pak cekas 14 dni, nez testujes na tehotenskem tesu. Jestli je pozitivni, tak bezis do CARu na potvrzeni tehotenstvi z krve a pak uz se jen a jen radujes z rostouciho briska a prichodu miminka.

Tak doufam, ze jsem to tak nejak popsala. Opravdu je to vseobecne popsani, vse je velmi individualni a tobe prizpusobene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
11.1.13 13:18

Vzdy jsme si nechavali zavadet 2 emryjka - teda kdyz byly. Myslim ze jeden cyklus nam vyslo jen jedno.
Pojistovna prispela plne 3 x to jsme pak doplaceli kolem 25.000, za ruzne nadstandarty atd. Na 4 pokus nam prispela uz jen neco, tam byl doplatek kolem 35.000 a posledni 5 cyklus jsme byli samoplatci a to uz bylo 77.000 - ted jsem stastni ze cekame mimco :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
11.1.13 13:20

@Saimi chapu ale priprav se ze nejhorsi cekani bude pak po transferu nez si budes delat tehotensky test - to je minimalne 12 dlouhych, opravdu dlouhych dnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
11.1.13 13:21

@skritek Petra : I tobě děkuji za úžasné informace!!! Ještě co vím je, že si bude pro mou léčbu užit Menopur. Bohužel musíme „snižit“ doplatek za IVF co nejníže :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
11.1.13 13:24

@Saimi jasne, to je v poradku, ja znam hodne holek, co uzivalo Menopur misto Gonalu, to je v poradku :)

Jinak - ptala ses', kolik si tady holky nechavaly zavest embryjek. Ja vzdy lobuji za dve, ale je to jen a jen na vas. My jsme si nechavali zavezt 2 a vzdy se ujalo jen jedno (je tam opravdu vetsi sance, ze se alespon jedno ujme nez pri zavedenim jednoho embryjka). Stejne tak to platilo u me sestry, taky 2 a taky se ujmulo jedno. Ale samozrejme, znam i kocenky se dvojcatkama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173

@superandrysek jo to věřím. byla jsem zatím jen dvakrát na inseminaci a vím, že to čekání je nekonečné. A tobě gratuluji k miminku a přeji hlavně moc moc moc štěstíčka a zdravíčka!!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067

@Saimi na lecich by jste setrit nemeli. Ja jsem treba na Menopur reagovala uplne nejhur…setrit pak muzete treba na asistovanem hackingu, to zas takovy vysledek prej neprinasi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
11.1.13 13:25

@Saimi dekuji :hug: jsem prestastna ja, manzel i nase rodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68986
11.1.13 13:26

Já to absolvovala ještě „postaru“, kdy bylo pojišťovně jedno, kolik zavádíš, takže jsme nechávali dvě. Jen na poslední pokus zbylo jedno jediné, takže jsme nechali to, no a z něj je dcera.
Podle těch nových zákonů (kdy můžeš zavádět buď 3× dvě embrya nebo 2×1 a pak 2×2), bych osobně šla do jednoho. i po té zkušenosti, kdy dvě nestačily a z jednoho se to povedlo, i po zkušenosti s jedním dítkem, kdy mě při představě dvou najednou vomejvaj :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
11.1.13 13:26

@skritek Petra dvojčátka byla můj sen, takže to by mi nevadilo!!! Ještě to proberu s manželem těsně před samotným IVF (záleží jak se ještě zadaří při odběru), ale asi si budeme taktéž trvat na těch 2. Přemýšlím nad tím od samého začátku co nám bylo IVF nabýdnuto, ale lékařka nás od toho zrazovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí