Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všechny,
mám problémy s přítelem. Ne, že by se tak nechoval dřív, jen je čím dál protivnější. Jak už název napovídá, prudí kvůli úklidu. Máme 3 děti ve věku 10,4 a 3 roky. Děti chodí do školky a školy, ale kvůli distanční výuce jsem musela dočasně přestat hledat práci, protože syn nemohl být sám doma, takže zatím stále práci nemám. Jsem tedy doma a zřejmě proto ode mě můj přítel očekává dokonalý úklid a full servis, když přece sedím doma a děti jsou půl dne pryč. Já jsem teď třeba pekla cukroví a měla jsem toho tedy doma o to víc na práci a můj miláček mi vyčítal nepořádek na podlaze během pečení, ale i takové hlouposti, že utěrky nejsou na topení lépe rovně pověšené.
Protože musím denně vařit pro sebe, přítele a školního syna, mám stále hodně nádobí. Navíc během odpoledne večera a rána se ho taky dost nabere. Myčku nemáme a do naší malé linky a kuchyně by se ani nevešla. Takže pořád poslouchám, že mám zase nádobí, při mytí proč je mokrá utěrka za dřezem, jednou dokonce přítel reklamoval, proč není umytý sporák ještě před obědem 5 minut potom, co jsem dovařila. Máme hodně prádla, po večerech pořád žehlím. Pořád poslouchám, že proč mám tolik nevyžehleného prádla, že jsem určitě tento týden ještě nežehlila a podobně. Podotýkám, že můj přítel je ten typ chlapa, co si po sobě neuklidí ani ponožky. Nechává za sebou obaly od jídla a šlupky z ovoce. To je v pohodě, ale že nechám jeden drobek na zemi, to je katastrofa. Sám tak max 1× za 2 týdny umyje nádobí, neutře ho a neschová. Když přijde z práce, dá si nohy nahoru a do večera odpočívá.
Už toho mám tak akorát dost. Mám dělat vánoční úklid a dnes třeba nedělám nic, když je v práci, protože se mi už tak strašně nechce. Ať údělám cokoliv, je to špatně, připadám si jak služka. Co mám dělat… ![]()
Řekla bych mu, ať si vezme na týden dovolenou a stará se o celou domácnost sám ať si to zkusí a schválně, jak bude vše zvládat. A taky bych mu řekla ať si nejdřív zamete u svého prahu a že není ani schopný si uklidit sám po sobě a klidně bych mu řekla že nejsem jeho služka. Takovýho chlapa bych poslala kamsi.
Takže se tak choval dřív.. No potěš.
Jak mu odpovídáš, když má takové kecy?
Nesmíš si je nechat líbit. ![]()
@sierrablack Obvykle ho ignoruju a když to moc přehání, pošlu ho někam, a to se pak hádáme…
Tak buď si to s ním vyříkej nebo od něj odejdi. Nikdo ti nic jiného neporadí, krom toho, že si tu přečteš jak máš doma líné hova*o.
@PerličkaM.
utěrku bych po něm mrskla a třískla ho koštětem ![]()
u nás chlap taky občas nadávává, ale všeobecně, jako, že třeba je hračkanebo oblečení na zemi, máme malé děti a občas je na zemi kde co…ale jde a zamete, když je plný dřez umyje nádobí…něco si sice brblá, ale málokdy to řekne mě, já si taky často brblám… ono mít uklizeno s malými dětmi pořád je nadlidský ukol…
Jo a tvůj chlap je pokrytec, on dělá bordel a ty po něm máš uklízet? jsi služka? ne!!!
@PerličkaM. komu to vadí, ať to uklidí. Takto jsem kdysi dávno párkrát odpověděla a bylo to. A navíc nemám problém manželovi říct, ať si vezme smeták, a mop a udělá podlahy. Ne ať mi pomůže. Já udělám tohle a ty tohle. Není v hotelu. Máš nejvyšší čas ho naučit, že domácnost patří oběma.
@PerličkaM. Bych mu na celý víkend přenechala komplet domácost a chodila ho prudit.
Já si kakat na hlavu nenechám.
Kdybys byla v praci, tak asi reknu nedelej vubec nic, at vidi, jak by to doma mohlo taky vypadat, protoze chlap ma taky ruce. Ale kdyz jsi doma bez deti kazde dopoledne
. To bych asi uklid domacnosti brala jako svou cast prispevku rodine.
Pokud se mu nelibi zpusob poveseni uterky, tak bych mu asi rekla, ze ja jsem s tim takto spokojena, ale pokud to chce jinak, tak nemam problem, at si to nerovna osobne podle sebe. Jinak mam taky 3 deti (3,6,8), od tretiho nezehlim, zatim si nikdo nevsiml (susicku nemam). Denne posledni dobou varim, i 2 jidla, protoze muz je doma na HO, nekdy si teda uvari chlap sam. Chodim do prace kazdy den. Mycku uz 2 roky mam, naklizeno uz mene, ale tragedie to taky neni, spina urcite ne, spis roztahane veci od deti…
Tak mas doma vola… jak pises choval se tak i predtim. Co poradit… vymen ho, nebo si nestezuj..
Chova se jako idiot..a ja prisaham, ze uz si na manzela nikdy nepostezuju, protoze kdyz to tu vecne ctu je to poklad. Zachazi s tebou tak, jak ty jsi mu to od zacatku dovolila…takze si za to vlastne muzes sama.
@PerličkaM. Super, další pako, co si po sobě neuklidí ani fuselke ale bude prudit kvůli kravinám. To si ho ještě neposlala do háje? Ty si doma, on očekává, haha.
Bych ho tou morkou uterkou pleskla přes xycht. Bych mu v klidu řekla, že jestli mu to vadí ať si to sám úklidi a přestala mu dělat sluzku a už vůbec bych po něm neuklizela ponožky.
@PerličkaM. Jeste me tak napada - jak moc se venuje detem? Jinak mi prijde, ze mate asi trochu problem s komunikaci? Da se s nim bez emoci promluvit? Ja mam taky chlapa, co je treba s ponozkama na stiru a slupky od jablek necha na lince, ale neprudi a nadstandardne se venuje detem a dokud to tak bude, tak po nem rada uklidim
.
Mně kdysi v podobné situaci zafungovala metoda „otevřených dveří“. Na podobné řeči jsem reagovala asi takto: "Máš naprostou pravdu, miláčku, je to hrůza, absolutně to nezvládám, je toho na mě moc, sám to vidíš. Neumím si s tím sama poradit, snad bys mi mohl pomoci to tady udělat pěkné a poradit mi, jak to celé zorganizovat. Teď bychom se do toho mohli spolu pustit a snad tě při tom napadne, jak si to tu mam celé zorganizovat, jak zapojit děti, uděláme celé rodině rozvrh a společně to dětem vysvětlíme, ty máš přece jen větší autoritu než já, viď? " A budou se dít věci… 😜
Jak se můžete nechat prudit od člověka co doma nehne prstem… Já bych teda minimálně po něm přestala uklízet. Když jste doma vy tak zvýšenou aktivitu z vaši strany chápu, ale pořád to neznamená, že budete chodit a po něm uklízet. A neurovnaná utěrka atd. to mi přijde jen jako prudění. Já bych mu řekla ať mi nevytýká takové kraviny a kdyby to nezabralo tak bych mu vyčetla zase já co kde on po sobě nechává.