Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, naše malá je plně kojená, včera jsme začaly s příkrmy - dostala pár lžiček mrkvičky od Hami. Papala krásně - ale už večer vykakala trošku něčeho, co připomínalo barvou i konzistencí přesně tu zmíněnou mrkev, to samé ráno a dopoledne. Ne že by toho bylo nějaké šílené množství, ale doteĎ mi kakala jednou za tři - pět dní, proto tohle už téměř nazývám průjmem. Nevypadá, že by jí extra něco bolelo, sice než kaká, chvilku se zakroutí, ale jinak je spokojená..
zažily jste to při prvních příkrmech taky a co s tím? Nechat to být s tím, že si tělíčko za pár dní zvykne, nebo příkrmy vy:,–(it a zkusit třeba za týden?
Musím v září zpátky do školy, proto jsem začala o deset dní dřív, abychom měly trochu času navíc..
Ahoj,
podle mě si trávicí systém musí zvyknout. Zezačátku to opravdu leze ven skoro nestrávené a tělo se postupně učí to zpracovávat. Zůstaň několik dní pouze na mrkvi s bramborem. Nemám zkušenosti se skleničkami, vařila jsem doma.
Aha teď koukám, že malé je teprve pět měsíců a je plně kojená, pak nechápu důvod, proč začínat tak brzy s příkrmy.
Stačí od šestého měsíce, já začínala až v sedmém kvůli alergiím
Neboj to je úplně normální, fakt je v kakání vidět co bylo k obědu ![]()
S mrkvičkou klidně pokračuj, stejně má za pár dnů 6.měsíců, ten týden až takovou roli nehraje a klidně kup i třeba nemléčnou kašičku obilnou /kukuřice,rýže,pohanka/ přidej MM nebo vodu nebo zleninovou polévečku, u nás teda boduje (mix mrkev,brambor,petržel s vodou a do ní přidám 4odm.nemléčné kaše) nebo později i ovocnou přesnidávku, je pro zažívání výhodnější, nikam nespěchej s množstvím, pěkně pomalu dle malé.
Kakat bude častěji, někdy třeba víc nebo míň.
Pokud nemáte alergie, tak se neboj.
cancerka - neni nam pet mesicu, ale pet a trictvrte, za devet dni slavime pulrok. O tyden dva driv se s prikrmy da zacit uplne bez problemu, navic, jak jsem psala - od zari jdu zpet do skoly a potrebuju, aby v te dobe byla schopna snist v poledne masozeleninu bez koja, ten tyden navic nam jen prospeje, aby mela vic casu si na prikrmy zvyknout.
Neřekla bych, že je tohle už průjem. Jak bude jíst příkrmy, bude kakat zpravidla každý den, protože MM dokáže tělo klidně strávit beze zbytku, ale příkrmy ne. A že se trošku zakroutí je taky celkem normální, musí možná víc zatlačit. Bude úplně normální, že bude ještě dlouho vidět, co měla k obědu
A že bude kakat víckát denně, se klidně taky může stát, pořád lepší, než aby měla zácpu. Navíc mám někdy pocit, že některé děti nemají prostě čas vykadit všechno najednou, jak jsou zvědavé, co se všude děje, tak kakají, až když už je to fakt tlačí
A lidně bych přidala i brambor, samotná mrkev fakt vylézá skoro ve stejném stavu jako byla daná dovnitř ![]()