Průšvih v práci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
72
21.2.22 11:34

Pokud firma využívá těhle systémů na hlídání docházky a zaokrouhluje v nich (na celé hodiny, půl hodiny, čtvrt hodiny), NESMÍ to zaokrouhlení být v neprospěch zaměstnance. Takto je to v Zákoníku práce. Takže pokud chtějí zaokrouhlovat, správně mají zaokrouhlovat nahoru. Takhle tě ošidili o těch 29 minut, které jsi odpracovala.

Vím, že spousta firem to takhle má a asi se to jen tak nezmění, ale mám prostě nutkavou potřebu tohle šířit, protože lidi vůbec netuší, jaká mají práva, a že Zákoník práce je opravdu dobře chrání.

Jinak na tvém místě bych udělala to, co psala Tarinka a prostě to šla vysvětlit a domluvit se, co s tím, ať vyčistíš vzduch.

Příspěvek upraven 21.02.22 v 11:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
21.2.22 11:35

@Sybill přesně jak píšeš :) To zaokrouhlování nesmí být jen v prospěch zaměstnavatele. Nikam bych se fakt omlouvat nešla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.22 11:36
@Ba412 píše:
Tak takovy zamestnance miluju, kteri pet minut pred koncem pracovni doby stoji u pichacek aby presne v 14,00 pichli. Pracujes za minimalni mzdu? Jedine tam by to bylo mozne omluvit.

Já za téměř minimální mzdu pracuji, a tohle by mi neprošlo. Ve 14.00 můžu jít do šatny, ne stát sbalená u píchaček. A to mi jede 1 autobus za hodinu.

• Citovat
  • Upravit
72
21.2.22 11:38
@nototo píše:
@Sybill přesně jak píšeš :) To zaokrouhlování nesmí být jen v prospěch zaměstnavatele. Nikam bych se fakt omlouvat nešla

Omlouvat ne, ale podle mě je fajn to jít vyřešit hned, než někde spekulovat a šuškat si mezi sebou. Já tohle nesnáším, ale já jsem taková huba prořízlá a vždycky řeším věci hned a hlavně nejsem ten typ, co by byl z někoho podělaný jen proto, že je to ředitel :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
21.2.22 11:39
@Sybill píše:
Omlouvat ne, ale podle mě je fajn to jít vyřešit hned, než někde spekulovat a šuškat si mezi sebou. Já tohle nesnáším, ale já jsem taková huba prořízlá a vždycky řeším věci hned a hlavně nejsem ten typ, co by byl z někoho podělaný jen proto, že je to ředitel :D

Jo tak s tím souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
21.2.22 11:39

Prostě budeš muset jezdit dalším spojem. Z 21 dní jsi to udělala 6× a věřím, že 15× jsi čipla ve 14:00, aby jsi stihla autobus. To je špatně. Nehroť ten spěch domů, v klidu ve dvě přestaň pracovat, skoč nakoupit a domů jezdi ve tři. V tyto časy jezdí autobusy všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15775
21.2.22 11:40
@Sybill píše:
Pokud firma využívá těhle systémů na hlídání docházky a zaokrouhluje v nich (na celé hodiny, půl hodiny, čtvrt hodiny), NESMÍ to zaokrouhlení být v neprospěch zaměstnance. Takto je to v Zákoníku práce. Takže pokud chtějí zaokrouhlovat, správně mají zaokrouhlovat nahoru. Takhle tě ošidili o těch 29 minut, které jsi odpracovala.

Vím, že spousta firem to takhle má a asi se to jen tak nezmění, ale mám prostě nutkavou potřebu tohle šířit, protože lidi vůbec netuší, jaká mají práva, a že Zákoník práce je opravdu dobře chrání.

Jinak na m místě bych udělala to, co psala Tarinka a prostě to šla vysvětlit a domluvit se, co s tím, ať vyčistíš vzduch.

Na druhou stranu je potřeba říct, že člověk, který má pracovat do 14:00, tak těžko může odcházet v 13:59. A to ani v případě, kdyby měla píchačku přímo u pracoviště…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
21.2.22 11:40
@vokishka píše:
Je to tak, uz nekdy pred vice nez 15lety jsem pracovala v tescu a nesmelo se pretahnout. Ani prestavka, pipali jsme i tu

Ale tomu rozumím, že se nesmí přetahovat. Že klidně mohou řešit desetinu vteřiny.
Otázka je, zda je cajk, že půl hodiny převedou automaticky na půl hoidny. Nebo že odečítají automaticky pět minut od pípaček ( jako když to z pracoviště stihnu zmizet do minuty, tak to nikdo nemůže rozporovat).

Jako otázka je, zda je to v souladu se zákoníkem práce. Ono je klidně možné, že i ta minuta může být fakticky áčko a vyhazovat. A to napracování půl hodiny může být fakticky jakási pololegální dohoda, jak to vyřešit- šance pro zaměstnance se vykřesat z áčka a zároveň sankce od zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
21.2.22 11:44
@Zumpa píše:
Na druhou stranu je potřeba říct, že člověk, který má pracovat do 14:00, tak těžko může odcházet v 13:59. A to ani v případě, kdyby měla píchačku přímo u pracoviště…

Eh… upřímně, já tohleto měření času nechápu. Pokud člověk nepracuje ve fabrice nebo někde s otevírací dobou/úředníma hodinama, tak je podle mě totální blbost měřit čas strávený v práci. Člověk by se měl koukat na to, jestli zaměstnanec odvádí svou práci kvalitně a v termínu a ne, jestli na pracovišti strávil 7 hodin 59 minut nebo 8 hodin. Boha, vždyť je to 1, slovy JEDNA minuta :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15775
21.2.22 11:44
@nototo píše:
A já zase vždycky milovala zaměstnavatele, co řešili na minuty odchod/příchod, místo skutečně odvedené prácePříspěvek upraven 21.02.22 v 11:34

To je jiná rovina problému…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
21.2.22 11:45

Do budoucna bych si na to dala velký pozor.
Jinak asi záleží i na charakteru práce, třeba v továrně, když to člověk zapíchne 14:00, než projde šatnou, areálem, vrátnicí, je 14:15 ani nemrkneš, takže pípnutí 13:59 znamená o dost víc než minutu absence. Taky pokud jsi tam ráno o dvacet minut dřív, tak jestli ten čas skutečně pracuješ. Opět záleží na práci, no, někde v kanclu se šéfem za rohem si dovedu představit, že za ním s omluvou přijdu a zkusím se domluvit, že mi jezdí bus jednou za dvě hodiny a že si tu chybějící minutu budu napracovávat ráno… ale z toho, co píšeš, to asi takováhle práce nebude a někde přes to nejede vlak. Chlap kdysi pracoval ve firmě, kde banda programátorů, když dokončila práci, mrkla na hodinky a pak třeba sedm minut krafala nad počítačem, než jim systém dovolil odejít. Že dělali tři dny předtím několikahodinové přesčasy, bylo nějak jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15775
21.2.22 11:48
@Sybill píše:
Eh… upřímně, já tohleto měření času nechápu. Pokud člověk nepracuje ve fabrice nebo někde s otevírací dobou/úředníma hodinama, tak je podle mě totální blbost měřit čas strávený v práci. Člověk by se měl koukat na to, jestli zaměstnanec odvádí svou práci kvalitně a v termínu a ne, jestli na pracovišti strávil 7 hodin 59 minut nebo 8 hodin. Boha, vždyť je to 1, slovy JEDNA minuta :D

Jde o princip, zaměstnavatel si tě pronajímá na čas. Já chápu, že to je dost zkostnatělé, protože mít focus na výsledek práce je mnohem efektivnější, jenže to se těžko řeší v reálu. Kdyby všichni zaměstnanci brali svojí práci zodpovědně, tak by byl svět krásný, realita je dramaticky jiná.
Navíc kdy je ta hranice respektování „minuty“? U jedné minuty? A dvou, u pěti … podobně to je s dodržováním maximální povolené rychlosti - kdo má nastaveno, že pojede opravdu maximálně povolenou rychlostí a zároveň nebude zdržovat provoz?

Příspěvek upraven 21.02.22 v 11:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65015
21.2.22 11:48

Ještěže ted sice pipame, ale nikdo to neřeší. Bezne rano zapomunu, jestli jsem si pipla, tak pipnu znovu. Obcas jsem dva dny v kuse v praci, protože zapomenu odchod :mrgreen: Kolegyne tak neprichazela cely rok, vzdy jen odchazela, protožechodila rano tak brzo, ze cast s pichackama byla jeste zakodovana 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15775
21.2.22 11:50

Překlep sry

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
21.2.22 11:52
@vokishka píše:
Ještěže ted sice pipame, ale nikdo to neřeší. Bezne rano zapomunu, jestli jsem si pipla, tak pipnu znovu. Obcas jsem dva dny v kuse v praci, protože zapomenu odchod :mrgreen: Kolegyne tak neprichazela cely rok, vzdy jen odchazela, protožechodila rano tak brzo, ze cast s pichackama byla jeste zakodovana 😀

Máme to stejně. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat