Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pdoctor píše: Více
Na kasel a rymu nedavam vubec nic. Jen kdyz brani spanku, tak na noc Fenistil kapky.
My teda snižovali od miminka a snižujeme pořád, jak to leze ke 38°. Máme vypozorované, že když to necháme, tak je malý úplně „mrtvý“. Dáváme Nurofen čípky, zabírají mu líp než Paralen. Sirupy na kašel jsme zjistili, že u něj moc nefungují. Jedině co díváme, na noc Stoptusin nebo podobně, aby se vyspal. A docela se osvědčil Sinupret, hlavně při rýmě. Jsem taky toho názoru, že když je dítěti viditelně zle, tak je lepší tu teplotu srazit, i když doktoři radí nechat.
Záleží na celkovém stavu, samotným číslem na teploměru se neřídím. Sleduji například dechovou a tepovou frekvenci, znám své dítě a velmi dobře vím, kdy už je potřeba mu pomoci farmakologicky. Nepodávala jsem antipyretika automaticky ani v době, kdy mu reálně hrozily febrilní křeče.
A co se týče doby trvání nemoci, při těch běžných virózách k určitému zkrácení došlo. Pokud horečka hlásila nějaký větší malér, efekt nebyl žádný, ale tam už obvykle teplotu bylo nutno snižovat a často to končilo hospitalizací.
@Buba mara píše: Více
Jde o stav ditete. Nase nejsou “mrtve” ani pri 40,3. A kdyz jsem jednou 3lete dceri s pravou chripkou dala Paralen, protoze mela bolesti a nemohla usnout, tak za 20 minut nezastavitelne behala po baraku. A to jsem teda taky nechtela, kdyz pri nemoci ma odpocivat.