Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prázdninový deníček má náš druhák taky. Začali jsme včera
a asi přijdu o nervy. Úplně zapomněl psát.
My máme hodnou paní učitelku. Prázdniny mají na to, aby si odpocinuly a nacerpaly nové zazitky. Akorát si měly číst.
Holky, co čtou vaši kluci za knížky? U nás tak max časopis nebo komix, ale ani u toho nevydrží. My jsme rodina čtenářů, tak doufám, že ho nějaká knížka konečně chytne, ale netuším, kam u kluka zamířit.
Jinak psaní si přes prázdniny potrenoval, ale jen tiskaci. Na primestaku si našel slečnu a občas si napíšou. ![]()
@Tamtama čte takové to Druhé čtení, bavila ho knížka Policejní křeček, nebo o Josífkovi- Josífkův pekelný týden, Sedmilhář Josífek, Josífku, k noze. Pak ho baví od T. Breziny Klub Tygrů. Těch je fakt hodně.
@Petronilla Brezinu jsem měla ráda jako malá i já, toho asi zkusím. Ale myslím, že to na něj bude ještě dlouhé a nevydrží to číst až do konce.
Jo a krom slečny máme přes léto ještě jednu novinku. Byli jsme na neurologii, kde mě „uklidnili“, že nemám dítě nevychovane, jen hyperaktivní. Potvrzena porucha soustředění a pozornosti, od října dostane na dopoledne léky, aby byl ve škole trochu klidnější.
@Sára 1 píše:
My máme hodnou paní učitelku. Prázdniny mají na to, aby si odpocinuly a nacerpaly nové zazitky. Akorát si měly číst.
Profesor Hrbolek. Vazne jsem vam nedal zadny ukol? Ne, pane profesore, rikal jste, aby jsme si pres nedeli hlavne odpocinuli… To se mi nejak nezda. ![]()
Zdravím, prázdniny jsou za námi
u nás měli prvňáčci za úkol přečíst alespoň jednu knížku a pracovní sešit z matematiky (16 stran). Úkol je splněný. Přes léto byl 3 týdně diktát a skoro každý den se četlo. A tady je kámen úrazu. Náš od zítřka druháček moc chce-ale se čtením hodně bojuje. A já se přiznám, že netuším do jaké míry jsou to přehnaně nároky (mé i malého čtenáře). Proto se ptám: jak čtou Vaši druháčci? Plynule? Po slabikách? A jak by mělo vlastně číst dítko na začátku druhé třídy? ![]()
Také přeji všem našim druháčkům příjemný start nového školního roku a mnoho úspěchů. ![]()
Jinak co se týká práce o prázdninách, tak vzhledem k tomu, že jsem s dcerou strávila za celé prázdniny v podstatě jen týden, tak moc nemám kontrolu.
Ale něco přečetla, pár pohledů napsala, na flétnu taky trochu zahrála, tak snad dobrý. ![]()
@ejhle ahoj
nevím, jak by to mělo vypadat, dcera už sice neslabikuje, ale úplně plynně také nečte, obzvlášť když se vyskytne nějaké složitější souvětí. Myslím, že je to tak OK. U nás jsou potíže se psaním, to zas bude, netěším se teda vůbec. ![]()
@ejhle Po slabikach a hodne pomalu uz by deti vazne cist nemely-u nas na to ucitelka upozornovala uz koncem roku, aby pripadni horsi ctenari pres leto hodne pilovali, jinak by v druhe tride nestihali.Meli uz by si umet rychle precist kratke zadani ukolu napriklad. Plynulost pry az tak nevadi, nekdy se zasekne kazdy, ale slovo by melo byt precteno jako celek plus hlavne chapani toho, co ctou.
Taky preju vsem krasny prvni den, i pres to pocasi.Ach jo, to by se spalo ![]()
U nás měly dobrovolný deníček, má v něm naskrabany 3 věty. Říkala jsem ji o něm celé léto a tenhle týden pořád. Neudělala nic. Takže ať si to vysvětlí sama. Jinak čte hezky a počítala vždycky dobře, takže to jsme vůbec přes léto neresily. Četla si sama a dobrovolně Macha a Sebestovou. Je dost zvláštní povaha, takže proste nebude dělat co jí říkám, takže jsem se rozhodla, že na to kašlu a ať si úkoly a vše hlídá sama. Nehodlám se denně nervovat. Ono jj možná nějaká poznka nebo pětka probere.
@Kakachna kluk jde do třetí a ja mám z toho takový nervy jak to da. Holka do první, ale tam si myslím, ze to půjde úplně mimo me. Nemohla dospat jak se těšila je naprosto samostatná. Za to kluk masakr. Třetí třída je prý nejhorší. Druhá je napohodu.