Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kakachna Tak dcera je ráda, že je učitelka zatím nepřesadila. Jen si stěžuje jak je učitelka přísná. Jako musím říct, že v písance má více 2 než 1. Mě to taky přijde kolikrát dost drsné hodnocení. Jinak dobrý.
@Tamtama píše:
U nás je letos ještě větší peklo než loni.
jak to?
Letos prý učitelka křičí už na všechny, ne jen na zlobivce. Úkolů dostáváme čím dál víc. Z první hodiny vytvarky si kluk donesl trojku. Školu mu totálně zhnusila. Na druhou stranu mají letos jinou druzinarku a ta je v pohodě.
Jo holky počkejte si na třetí třídu a uzivejte druhou. My se učíme fest každý den český jazyk masakr. Co chyba stupeň dolů. Takže 2 chyby za 3. A jako chyba i když má y dobře a chybí mu nad ním třeba jen čárka. Což nám chybí neustále a všude. Zítra volám do ppp neb má snad nějakou poruchu neb to prostě nevidí. Mazec. Příští týden ještě opakování a pak už začínáme vyjmenovaná slova. Ještě že o prvňačce ani nevím neb vůbec netuším jak by jsme to zvladali.
Ty vado. Tak to jsem ráda za to co má dcera. Taky třeťačka, učitel je stejný, družinářka jiná, ale stejně oblíbená.
Vyjmenovaná slova taky očekávám za chvíli.
@Kakachna píše:
@Tamtama Takže ho do družiny zase vzali? Jenom vyhrožovala? Ještě by to chtělo, aby vám vyměnili třídní.
Má podmínku do konce října, pokud nebude zvládat wc, vyhodí ho.
Musím říct, že u nás taky přitvrďuje, nikoli co do obtížnosti učení, ale spíš objemu. Minulý pátek byl kluk doma s bolavým uchem a zírala jsem, kolik měli psaní. Ale tak to je asi logické. Taky dostal kouli (za celý loňský rok měl jen jednu jedinou dvojku v sešitě, ne v notýsku) a letos půl třídy učitelka nachytala na pětiminutovku, do které se všichni zamotali a začali panicky škrtat a gumovat až nakonec nevěděli, co kam napsat
Nicméně druhý den psali velký test a ten měl na 98%, takže zjevně musíme jen potrénovat práci pod tlakem ![]()
Tak holky, já musím říct, že maximální spokojenost (ťuk ťuk, abych to nezakřikla).
Učitelka si jede pořád ve svém módu, se kterým jsem byla moc spokojená už loni, a syn vypadá, že si to u něj krásně sedlo - sice pořád trochu bojujeme, ale syn je pilnější, trochu vyzrálejší, líp chápe, že prostě musí trošku máknout, takže se nevzpírá, když přidám stránku čtení nebo pár slov na psaní. Čtení se mu přes léto usadilo (dodržela jsem od učitelky nakázáno, že sešity, úkoly a slabikář máme hodit pod postel a nechat děti užívat prázdniny, číst jídelní lístky, nápisy v autobuse nebo na pláži, ale žádné sezení u knih), to jsem úplně koukala
Na konci šk. roku měl problém přečíst text, měl tolik práce s louskáním písmen, že vůbec nechytal kontext, teď úplně krásně, čte pořád trochu kostrbatě, ale ví naprosto přesně, co čte ![]()
Úkolů příliš nemáme (tak jako loni), syn už přinesl domů pěknou hromádku jedniček, takže pozitivní motivace funguje jako blázen (z posledního diktátu, kdy nestihl napsat několik slov, proběhl jen mračoun, tak ho to mrzelo a že prý příště musí přidat).
Když měli velký diktát, tak ho měli den dopředu „nanečisto“, pak ho měli za úkol na doma a teprve další den šel na známky. Naše učitelka prostě jede systém né nachytat, ale řádně připravit a dát dětem šanci na úspěch
a díky bohu za ní.
Takže mladej chodí do školy rád.
Jen mu změnili družinářku - a říká, že ta nová je přísnější, ale taky zase ještě nepřinesl žádnou poznámku, kdy loni to jen lítalo, takže jsem mu řekla, že paní vychovatelka asi ví, proč to dělá, a syn, že asi jo, no…
![]()
Ale nechci zakřiknout, jsou ve škole pár dní, těžko říct jak to poletí za měsíc nebo za půl roku…
@Kakachna přesně to jsem si říkala, kdyby všechny učitelky byly takové, tak by bylo na základkách líp ![]()
Viď? Ten posun normálně jak blázen. A to sem měla kolikrát černý svědomí, že by číst měl…ale pak zvítězila moje lenost ho prudit a halda letních aktivit ![]()
Jen se mu pořád motá a a e
a sem tam je nejistej třeba u tě nebo u g, q, f
ale to si jistě sedne taky.
A matika úplně na pohodu. Uč. jen říkala, že děti bojují se slovními úlohami. Tak si je doma cvičíme (ústně) u večeře ![]()
U nás pohoda. Učitelka zrušila úkoly na víkend, bude dávat jen výjimečně když nebudou stíhat. A ubrala i úkoly přes týden, ale trvá na každodenním čtení, aspoň 5 minutek. Známky jsem zatím žádné neviděla. Nechává je dost rozkoukat. Mají bodový systém, plusove i minusove, za chování, za pomůcky, za ukoly atd. Ale na to taky najedou až později. Jediná změna je druzinarka, po tom klukovi co byl loni jsem se bála, protože on s nima fakt blvnul, ale dobrý. Sice je starší, ale moc hodná, takže je malá spokojená. Ve třídě už jich je jen 19, nejvíc problémový odešel. Asistentka zůstala. Já myslela, že je kvůli němu, tak teď nevím
ale je fakt. Že mají ve třídě několik cizinců, tak možná je tam i kvůli tomu.