Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Run Taky nemáme úkoly na víkend, je to fakt velká úleva, protože my to loni honili vždy v pátek, jelikož většinu víkendů jsme někde v trapu a vracíme se až pozdě večer.
@Kakachna píše:
To je blbé. Doufám, že s novou paní vychovatelkou bude rozumnější řeč. Mrzí mě, že má tvůj syn tak špatné zkušenosti se školou. Není divu, že k ní má vztah, jaký má.
Taky se nedivím. Na druhou stránku znám svoje dítě a nedivím se, že učitelce ujedou nervy. Jeho by nedal v klidu ani svatý. Ale pořád je to učitelka a myslím, že na prvním stupni by se takhle k dětem chovat neměla. Co se týče známek, s matikou valcime. Minulý týden dostal za sčítání a odčítání bez přechodu desítky 5 a pak i 1. Pořád taky některé číslice píše zrcadlove. V češtině zas zapomíná občas na háčky a čárky, je líný si to po sobě přečíst. U úkolů, když mu připomenu, tak si to prekontroluje a doplní, ale ve škole ho ani nehne. Úkoly, obzvlášť ty na víkend, jsou kapitola sama pro sebe. V jiné diskuzi jsem si tu stěžovala, že je to u nás akce na celé odpoledne, s křikem, vztekanim, nově i s hazenim věci po mně. Nad víkendovým úkolem strávíme celý pátek a sobotní dopoledne. ![]()
My máme úkoly každej den, ale naštěstí je Adam zvládá v pohodě. Akorát remca, že je musí dělat.
U nas ukoly znacne nevyvazene. Nic nic a pak strana v pisance. Z matiky, jen co nestihnou, coz on stihne. Jinak neni schopen se ve skole napit
, dneska div, ze nekolaboval v aute.
@tulipán můj ve škole taky nepije. Buďto neměl čas, nebo teď nově aby se prý zase nepocural. Nenechá si vysvětlit, že právě musí víc pít, aby poznal, že se mu chce na záchod.
U nás úkoly jako loni. Stránka až dvě v čítance a buď matika, nebo písanka. Čtení a matika je bez problémů, psaní stále horor pro všechny zúčastněné. ![]()
@Tamtama píše:
@tulipán můj ve škole taky nepije. Buďto neměl čas, nebo teď nově aby se prý zase nepocural. Nenechá si vysvětlit, že právě musí víc pít, aby poznal, že se mu chce na záchod.
Ja to nechapu. Doma si piti dela sam.
@tulipán píše:
To jsme měli loni, dcera taky nepila, prej to pani učitelka zakazovala. Ale to se mi nezdá. Myslím že se spíš tak nějak usměrňovala, aby prostě celé hodiny jen nenasávali. Nosila domu plnu flašku. Pak jsem teda zjistila, že si o velké přestávce můžou dát pití v jídelně a pijou aspoň u oběda. No tak jsem jí zpucovala a už nosí flašku prázdnou. Letos přišla s tím, že můžou pít a čurat kdykoli chtěji, učitelka je furt stejná.
Jinak u nás je škola teď taky zlo, při tom je furt vše stejné. Prostě nějaké vystřízlivění z toho prvňáčkovského nadšení.
@tulipán píše:
Aspoň tak, já musím do pití nutit i doma a ještě s nevalnym výsledkem.
@Tarinka Take si myslim, ze asi nervozita a prozreni, pritom nema jedinny problem v uceni. Jen je to cita. Maji novou uc tridni, dalsi novou na cj, obe rvou
na zlobivce a vsechny decka ve stresu.
@Kakachna píše:
@Run @unuděná A řekly vám, proč loni jste úkoly na víkend měli a letos ne? U nás na víkend taky nejsou. Ani minulý rok nebyly. Vůbec si to nedovedu představit, my býváme na většinu víkendů pryč, kdy by to měl dělat.
Nám se měnila třídní, tak proto ![]()
Jinak k tomu pití, nám učitelka hned na začátku řekla, že pití v hodině volně nesmějí, že pak děti ucucávají z nudy a když nevědí, co z rukama. Že když na nich vidí, že jsou pomalí a utahaní, nechá je i v hodině protáhnout a napít, ale jinak až o přestávce.
No mají o dvě hodiny víc týdne, je jich jen 19 a jsou na ně 2. Takže zvládají vše ve škole. A dává prostě jen občas něco na procvičení. A pravidelně mají tedy týdenní úkol z Čas. To je spíš taková zkouška pozornosti. Mají ho jen v pondělí a úkol je na další pondeli. Aby se naučily na to myslet a vypracovat si to. A vůbec je prostě normální. Je jí jasný, že to je akorát starost pro rodiče a že většina dětí chodí domu skoro až na veceri.
Dneska jsem u úkolu čučela jak puk. Byl rozlítaný den, pak jsem ho nemohla překecat a nechtělo se mi řešit vzteklou scénu, tak jsme se k úkolu dostali až pozdě. Mladší výjimečně asistoval, večeřel, starší nechtěl počítat, pořád opakoval, že neví, kolik to je. Tak jsem nahlas přečetla příklad a mladší z fleku řekl výsledek. To se opakovalo asi u prvních deseti příkladů, zblbnu tak dva, pak se starší z ničeho nic probral a spěchal, aby výsledky hlásil jako první.
![]()
Taky jsme letos po týdnu školy konečně přešli na pero. Prodavačka na mě koukala jak na krkavčí matku, když jsem viděla ty ceny a řekla, že chceme to nejlevnější. Dobře jsem udělala, už jich zlikvidoval 5, zmizíky 3. ![]()
Dneska kluka vyzvedávala moje mamka, hned mi hlásila, že byl v družině zrovna na „trestné lavici“ a počítal nějaké příklady, zítra to má dodělávat. Když jsem se ptala, co provedl, tak prý ho spolužačka nabonzovala, že při cestě z jídelny do družiny nahlas mluvil.
Zítra si to chci ověřit u spolužáků, protože tohle by se mi teda nelíbilo.