Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SAJ píše:
Dítě si v první třídě přečte email?Jo, tak to pak jo. To uznávám, že jsou deníčky fakt zbytečné.
No pokud jsou to zprávy pro rodiče…
Dítě vezme papírek na kterém jsou nějaká písmena, veme lepidlo, plácne to tam a přinese rodičům. Pak se možná doví o co šlo od rodiče nebo od učitele při předání papírku ale efekt je stejný. To samé se může stát při poslání emailu, učitel řekne co posílá/rodič řekne co mu přišlo. Notýsek nenotýsek.
@SAJ píše:
Dítě si v první třídě přečte email?Jo, tak to pak jo. To uznávám, že jsou deníčky fakt zbytečné.
Jinak teda edukovat děti v práci s technologiema typu otevřít email, nebo mít email a hlavně bezpečnost na internetu si myslím že v dnešní době čím dřív tím líp…ale to už je diskuze o změně celého školství
tohle je zatím na rodičích
@Olina95 píše:
Mám nápad jak tuto vzdělávací metodu zajistit i bez deníčků. Třeba tím, že žáci už od první třídy musí nosit třeba domácí úkoly. Které musí zpracovat do sešitu a nechat si podepsat od rodiče, není tohle snad dostačující? Nevidím přidanou hodnotu sešítku a lepení poznámek když mají kromě toho ještě matematiku, češtinu a další hodiny s psaním, lepením, úkolama. V době, kdy se celé školství rok muselo vést online si neumím představit domácnost, která si neumí nebo nemůže přečíst email. Lidí kteří preferují e-komunikaci je naprostá většina a nevidím důvod se podřizovat menšině která chce být offline. A to neberu ohledy na ekologii… to už je vůbec jiné téma. Ale aktuální pro dnešní dobu, což tenhle přístup rozhodně není a je opravdu zastaralý a neefektivní.
Hele, ale ten notýsek je i od toho, že ty pančelce nebo družce napíšeš, že dítě půjde nečekaně po o…nebo cokoliv jiného…to dítě jí to ukáže a hotovo. Mejl je o nás bez nás, nedej Bože, když by nešel proud. A to se u nás na vsi teda občas stane i třetím tisíciletí.
@SAJ Jinak teda děkuju za odpovědi. Já chápu vlastně ten zvyk ohledně sešítků a vlastně tu potřebu mít to v ruce a ne v nějaké elektronické podobě. Sama mám raději knihy než e-čtečky, pro ten pocit mít to v ruce, tu skutečnou knihu a listovat. Jenže doba směřuje podle mě směrem do e-podoby. A je to vlastně škoda a zároveň to jinam ani mířit nemůže. Stromů není nekonečno a lidí přibývá. Takže si myslím že ten trend elektronizovat je vlastně vpořádku a co chci zmínit je to že podle mě není správné v době kdy prostě ekologie má velkou váhu tolik třídit děti na kategorie kdo v první třídě začíná s učitelkou maximálně online, a kdo je pouze na sešitech. Jednotně trend míří do e-podoby. Já používám knihy ne e-čtečky. Ale kdybych měla něco učit děti tak bych se jim snažila předat ten zvyk na e-knihu a emaily atd. protože s tím budou od mala žít mnohem víc než my. Vůbec se s tebou nechci dohadovat, jen myslím že některé způsoby ve školství od některých učitelů jsou vlastně ze „zlatých časů“ ale zastaralé a neodpovídají dnešní době.
@Pantalaimon píše:
Hele, ale ten notýsek je i od toho, že ty pančelce nebo družce napíšeš, že dítě půjde nečekaně po o…nebo cokoliv jiného…to dítě jí to ukáže a hotovo. Mejl je o nás bez nás, nedej Bože, když by nešel proud. A to se u nás na vsi teda občas stane i třetím tisíciletí.
Tak kdyby nešel proud jednou za mmmm…rok? Tak použiju jednou papír. Nemusím u toho Spotřebovat celý sešítek „kdyby náhodou“. Už jen to že sešítek stojí peníze a počítač nebo mobil doma prostě lidi mají. Když ten počítač nebo mobil i s internetem už doma je, proč utrácet další peníze za sešit který radši budu používat kdyby náhodou vypadl proud??? Můžu to teda napsat pro jednou na papírek a podepsat. O 1/1000 stromu víc v přírodě.. ![]()
@Pantalaimon píše:
Jinak teda v porovnání s tím sešítkem jaký je postup něco napsat paní učitelce.
V případě e-mailu – zapnu počítač, otevřu email, napíšu zprávu, odešlu
v případě sms — vyndám z kapsy mobil, najdu kontakt, napíšu zprávu a odešlu
v případě sešítku — najdu batoh dtěte, přehrabuju v něm dokud nenajdu sešítek, otevřu, hledám propisku, napíšu zprávu, podepíšu. Časový rozdíl si myslím že moc není, možná rodiče co víc používají počítač budou mít rychlejší email. Je to jen zvyk. Na sešítku není nic kouzelného nebo zásadního, jde to i bez něj a to bez jakýhkoliv škod, možná spíše výhody.
@Olina95 píše:
Tak kdyby nešel proud jednou za mmmm…rok? Tak použiju jednou papír. Nemusím u toho Spotřebovat celý sešítek „kdyby náhodou“. Už jen to že sešítek stojí peníze a počítač nebo mobil doma prostě lidi mají. Když ten počítač nebo mobil i s internetem už doma je, proč utrácet další peníze za sešit který radši budu používat kdyby náhodou vypadl proud??? Můžu to teda napsat pro jednou na papírek a podepsat. O 1/1000 stromu víc v přírodě..
Aha, a kde se prosím bere ekologicky energie do těch počítačů, tabletů, baterií do mobilů? Papír je recyklovatelná věc, vyráběná v našich poměrech ze smrku, který za svůj život, cca 20 let spotřebuje hafo co2, ano papírenský průmysl byl největším znečištovatelem posledních století, ale to už dávno neplatí…
@Olina95 píše:
v případě sešítku — najdu batoh dtěte, přehrabuju v něm dokud nenajdu sešítek, otevřu, hledám propisku, napíšu zprávu, podepíšu. Časový rozdíl si myslím že moc není, možná rodiče co víc používají počítač budou mít rychlejší email. Je to jen zvyk. Na sešítku není nic kouzelného nebo zásadního, jde to i bez něj a to bez jakýhkoliv škod, možná spíše výhody.
Ty nemáš děti ve škole, že ne?
@Pantalaimon píše:
Aha, a kde se prosím bere ekologicky energie do těch počítačů, tabletů, baterií do mobilů? Papír je recyklovatelná věc, vyráběná v našich poměrech ze smrku, který za svůj život, cca 20 let spotřebuje hafo co2, ano papírenský průmysl byl největším znečištovatelem posledních století, ale to už dávno neplatí…
No tak třeba Temelín vyrábí eko elektřinu
ale to je další věc. Počítače se používají tak jako tak. Takhle mluvíme o tom jestli k tomu přidáš spotřebu papíru nebo ne. Napsat email je ekologicky úplně na jiné úrovni než koupit sešit. Ať už je recyklovaný nebo ne tak i na spotřebu je to prostě konzumní. Máš 1 počítač a místo toho aby s ním člověk vyřešil maximum věcí tak kvůli administrativě a zvykům používá další metodu jak něco někomu říct - sešity. Já nejsem ekomaniak. Ale prostě mi nedává smysl tahle „potřeba“. Nejraději bych aby děti měli od první třídy místo všech těch učebnic a sešitů 1 tablet na 9 let - cena tabletu bych si troufla říct se rovná ceně všech učebnic a sešitů za celou dobu studia. Na nejpotřebnější předměty sešit zůstane - učit se psát, rýsování ale děti prostě aby nevláčeli v první třídě x kilogramový batohy plný papíru. Jako tímhle směrem to směřuje, pomalu ale jistě a nevidím důvod si na to nezačít zvykat aspoň tak že komunikace s rodiči půjde přes elektronickou podobu. Nehledě na to že se často škrábopis ať rodičů nebo některých učitelů nedá přečist, a rodič pak sedí, luští co to mělo být…v emailu je to jasný. Prostě vidím minimálně 10 výhod bez notýsků a možná 1-2 výhody s notýskem. Mezi výhody nemít notýsky patří třeba i ta nepatrné ekologické zlepšení, ale vem si že je třeba 1000 žáků 1. třídy a každý si koupí notýsek s 20 stránkama. To je prostě spousta papíru a neříkej že použití elektřiny v počítači nebo nabití mobilu stojí víc nebo stejně v rámci ekologie. Dnes je i přežitek názor že by elektřina byla neekologická. Uhelné elektrárny už moc nejsou a jaderná energie a další nefosilní způsoby získávání energie jsou na vzestupu. Nicméně zpracování papíru je na stejném místě…a papír se do nekonečna recyklovat nedá.
@Pantalaimon píše:
Ty nemáš děti ve škole, že ne?
Proč by ne? ![]()
Mám dítě v 6. třídě, vším jsem si prošla a sama jsem ještě ve škole. Na vysoké. Takže vidím rozdíl a vidím že jde o přístup. To že na vysoké škole něco jde a na zš základní věc nejde nechápu. A nejde o věci které by nezvládli zš děti protože by šlo o vysokou. Jde o tu organizaci a ochotu učitelů něco udělat jinak než jsou zvyklí.
Prostě ten zásadní rozdíl ve školství 1. třída - maturita versus vysoká. Na vysoké je to vepředu a organizačně pro studenta lehčí než na zš..není to paradox???
@Olina95 píše:
Proč by ne?
Mám dítě v 6. třídě, vším jsem si prošla a sama jsem ještě ve škole. Na vysoké. Takže vidím rozdíl a vidím že jde o přístup. To že na vysoké škole něco jde a na zš základní věc nejde nechápu. A nejde o věci které by nezvládli zš děti protože by šlo o vysokou. Jde o tu organizaci a ochotu učitelů něco udělat jinak než jsou zvyklí.
Prostě ten zásadní rozdíl ve školství 1. třída - maturita versus vysoká. Na vysoké je to vepředu a organizačně pro studenta lehčí než na zš..není to paradox???
Ok, ale asi se neshodneme, dobrou ![]()
@Olina95 píše:
Přesně tak. Překvapivě z v zahraničí to tak funguje
omluvenku musíme napsat před zahájením výuky v den, na který dítě omlouváme.
@SAJ píše:
Hele, ty máš fakt pocit, že zakladatelka měla v teto diskusi úmysl konstruktivně diskutovat účel a smysluplnosti existence deníčku?No, pokud ano, asi nemá smysl diskutovat dál.
Já bych sice nejspíš jako rodič v duchu nad linkama protočila oči v sloup, ale s děckem bych sedla a naučila ho linkovat. A nejspíš i podiskutovala o tom, jak si ho musí hlídat. Ale já jsem matka krkavec a dětem tu cestičku moc neumetám.
Co bys ode mě ovšem neuviděla, by byl arogantní sebestředný odsudek, jaký tu předvedla zakladatelka. Ta má totiž uz čtvrtého září zcela jasno, že její děcko učí zapšklá nekompetentní stará struktura.
Já si naopak myslím, že umetáš. Tvé děti by kdysi udělaly linky a šmitec. Težší a správnější by bylo bojovat za to, co považuji za nevýchovné a špatné. Ne držet hubu a krok, aby mělo dítě klid.to je do budoucna nebezpečné.
Pak se tento způsob přenáší i do českého pracovního procesu, kde je tuna byrokracie na kterou si každý stěžuje, ale většina plní dál a nesnaží se prosadit zefektivnění a zmenšení objemu byrokracie.
Ono takových linkování, přijde ještě hromada a v tom je v čr ten problém.
@Pantalaimon píše:
Navic ta učitelka nema pivinnost, ani treba cas, rano prohlizet maily. Takze kdyz si rodic vzpomene pozdě odpoledne nebo vecer, taky muze učitelka kouknout druhy den po vyucovani.
@Olina95 píše:
No pokud jsou to zprávy pro rodiče…Dítě vezme papírek na kterém jsou nějaká písmena, veme lepidlo, plácne to tam a přinese rodičům. Pak se možná doví o co šlo od rodiče nebo od učitele při předání papírku ale efekt je stejný. To samé se může stát při poslání emailu, učitel řekne co posílá/rodič řekne co mu přišlo. Notýsek nenotýsek.
Ale notýsek je zodpovědnost děcka, emailem mu bereme kompetence.
O maminky tu fakt nejde.
Navíc už před Vánoci to děcko může samo přelouskat.