Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Třeba proto, že většina Čechů už doma ten počítač/ mobil má, takže se nemusí pořizovat nový, narozdíl od zbytečného sešitu
Tak tohle je teprve silný argument proti deníčku ![]()
@lucenka píše:
A ten jeden PC nestačí k tomu, aby si rodič přečetl e-mail ze školy? Musí si místo toho kazdy listovat notýskem?
a přitom listování mu upadne ruku ![]()
Pardon, nemohla jsem si pomoct, ale debata o notýsku mi připadá na posledních pár stránkách už opravdu vyhrocená ad absurdum
@ivašot. píše:
a přitom listování mu upadne ruku
Pardon, nemohla jsem si pomoct, ale debata o notýsku mi připadá na posledních pár stránkách už opravdu vyhrocená ad absurdum
Je tu diskuze o tom, že se to dá i bez notýsku, a co je vlastně lepší a užitečnější používat, případně proč. Nevidím nic absurdního
@ivašot. píše:
a přitom listování mu upadne ruku
ne neupadne. Ale přijde mi to v dnešní době jako zbytečná věc ![]()
@Olina95 píše:
Je tu diskuze o tom, že se to dá i bez notýsku, a co je vlastně lepší a užitečnější používat, případně proč. Nevidím nic absurdního
no v momentě, kdy začaly padat „ekologické“ argumenty a mezi používání notýsku v první třídě a počítačovou negramotnost dávat pomalu rovnítko, tak mě už to absurdní připadá ![]()
@Olina95 píše:
Tak třeba první rok – nejdříve nějaké hry na tvary, různé dětské rozvíječky. Dítě se při tom naučí zapnout počítač, rozkliknout tu hru. Po nějakém čase kdy už dítě umí nějaká písmena a čísla ukázat dítě jak přistoupit do Bakaláře a jak se podívat na známky a pochvaly. Tady fakt musí umět přečíst jen čísla 1-5 a naučit se jaký tlačítko co znamená. Druhý ročník, může se začít učit psát všema deseti také pomocí různých her. Třetí ročník, může začít odevzdávat jednoduché slohové práce i pomocí počítače - základní práce s Wordem, plus se mu může ukázat jak používat excel jako kalkulačku pro kontrolu početních domácích úkolů atd atd. Rozdíl? Dítě ve 3. třídě umí základ s wordem vs dítě ve 3. třídě se neumí podívat ani do bakaláře. Je v tom rozdíl?
promiň, já jsem psala takové znalosti, aby je starší děti už nedohnaly
jako zapnout počítač a rozkliknout hru je marginalita. zapnout počítač a učit se na něm tvary nepovažuji za IT výuku. to je výuka tvarů pomocí počítače. něco takového měla právě nejstarší holka. zapnout počítač, kde je jaké písmenko na klávesnici, kam se uloží soubor, nakreslit obrázek v malování atd. jako hezký, ale opravdu jí to nedalo víc, než když mladší sourozenci měli počítače později.
jako první třída je pro některé děti stále docela náročná a osobně nevidím důvod jim nakládat další úkoly navíc
ať se naučí číst, psát, počítat, bezpečně dojít do a ze školy. počítače jim fakt neutečou, když se k nim dostanou, až budou tyhle základy mít bezpečně zvládnuté
navíc pro tebe to možná bude překvapující, ale stále jsou rodiny, které doma počítače nemají. ne, že by byli elektronicky zaostalí, ale vystačí si s chytrým mobilem, třeba. k počítači třeba mají přístup v zaměstnání a to jim stačí. pro účely on-line výuky dětem narychlo koupili tablet, nebo si nějaký půjčili ze školy.
@ivašot. píše:
no v momentě, kdy začaly padat „ekologické“ argumenty a mezi používání notýsku v první třídě a počítačovou negramotnost dávat pomalu rovnítko, tak mě už to absurdní připadá
Tak to opravdu nechápu proč ![]()
Všechno se vším souvisí. Ekologie se sešitama, případně s neeko elektřinou.
Počítačová gramotnost s tím že si dítě může přečíst sešítek ale ne bakalář. Mě to přijde jako úplně normální diskuze. Nikdo si tu vesměs nenadává, nejsou tu žádné nenávistné řeči a diskuze se prostě rozjela nějakým směrem. Tak to je snad normální ne? Diskuze je od diskutovat
@Olina95 píše:
Tak to opravdu nechápu proč
Všechno se vším souvisí. Ekologie se sešitama, případně s neeko elektřinou.
Počítačová gramotnost s tím že si dítě může přečíst sešítek ale ne bakalář. Mě to přijde jako úplně normální diskuze. Nikdo si tu vesměs nenadává, nejsou tu žádné nenávistné řeči a diskuze se prostě rozjela nějakým směrem. Tak to je snad normální ne? Diskuze je od diskutovat
Já to ale nikomu nezakazuji, jen prostě po těch 33 stránkách už lehce žasnu ![]()
@Olina95 píše:
Když už nejde rozumně argumentovat je jednodušší zaútočit nebo utéct.Je vidět že máš víc argumentů a tak na tebe a teď už myslím že ani na mě nebude chtít reagovat protože k tomu není co dodat.
Protože láska k sešítkům není logická, je iracionální a nostalgická, proto to hodně lidí obhajuje ze zvyku ale logických argumentů je málo a dají se vyvrátit, to pak není divu že to ochranáře sešítku prostě pak přestane bavit obhajovat. Mají svojí pravdu protože jde o nostalgii. Vlastně to chápu. Taky bych nejraději obhájila četbu knížek skutečných před knížkami elektronickými, protože z toho mám lepší pocit, zvykla jsem si na tu vůni apod. Ale logické argumenty vždy řeknou, že není logický důvod furt dokola kupovat knihu z papíru.
@Olina95 píše:
Když už nejde rozumně argumentovat je jednodušší zaútočit nebo utéct.Je vidět že máš víc argumentů a tak na tebe a teď už myslím že ani na mě nebude chtít reagovat protože k tomu není co dodat.
Protože láska k sešítkům není logická, je iracionální a nostalgická, proto to hodně lidí obhajuje ze zvyku ale logických argumentů je málo a dají se vyvrátit, to pak není divu že to ochranáře sešítku prostě pak přestane bavit obhajovat. Mají svojí pravdu protože jde o nostalgii. Vlastně to chápu. Taky bych nejraději obhájila četbu knížek skutečných před knížkami elektronickými, protože z toho mám lepší pocit, zvykla jsem si na tu vůni apod. Ale logické argumenty vždy řeknou, že není logický důvod furt dokola kupovat knihu z papíru.
Dokážeš si představi, to co píšeš ve sociálně slabých rodinách? Už teď někteří neumějí ani komunikovat přes Bakaláře.
Na notýsku nevidím nic špatného.
Ale ty na mě působíš jako EKO fanatička.
A dávám přednost knihám papírovým. Čtečku knih nemám.
@sagina píše:
promiň, já jsem psala takové znalosti, aby je starší děti už nedohnalyjako zapnout počítač a rozkliknout hru je marginalita. zapnout počítač a učit se na něm tvary nepovažuji za IT výuku. to je výuka tvarů pomocí počítače. něco takového měla právě nejstarší holka. zapnout počítač, kde je jaké písmenko na klávesnici, kam se uloží soubor, nakreslit obrázek v malování atd. jako hezký, ale opravdu jí to nedalo víc, než když mladší sourozenci měli počítače později.jako první třída je pro některé děti stále docela náročná a osobně nevidím důvod jim nakládat další úkoly navíc
ať se naučí číst, psát, počítat, bezpečně dojít do a ze školy. počítače jim fakt neutečou, když se k nim dostanou, až budou tyhle základy mít bezpečně zvládnuté
navíc pro tebe to možná bude překvapující, ale stále jsou rodiny, které doma počítače nemají. ne, že by byli elektronicky zaostalí, ale vystačí si s chytrým mobilem, třeba. k počítači třeba mají přístup v zaměstnání a to jim stačí. pro účely on-line výuky dětem narychlo koupili tablet, nebo si nějaký půjčili ze školy.
Pokud škola může půjčit počítač na online výuku tak by ho mohla půjčit i na normální výuku. Ale chápu, asi nedokážu úplně správně vyjádřit svojí myšlenku. Možná to zní blbě, nevím. Každopádně se snažím jen říct že si myslím že by se osnovy ve školách měli aktualizovat podle doby. Zastaralosti by se měly dát do pozadí a to co je nově potřeba znát do popředí. Myslím že znalosti IT by mohly být po vychození ZŠ hlubší. Je to moje představa protože moje představa nějakýho budoucna třeba za 100 let je že většina lidí zná detaily o tom jak fungují technologie…možná naivní představa ale je to něco co vidíš třeba ve scifi. Kdy se děti učí i o tom jak fungují ty vesmírný lodě
Doufám že chápeš mou nadsázku. Každopádně mám pocit že teď je spousta věcí zbytečných v celým školství a zase spousta věcí nedostatečných. Co se první třídy týče tak chápu že děti toho mají hodně, proto ty hry na tvary jsou velmi nenásilný způsob jak je zabavit a naučit absolutní základy zapnutí pc a tak, a děti s tím pracují a sžívají se od mala. I ti co doma nemají počítač. Tím se pak srovnává to že děti když s IT začnou v 5. třídě tak někteří už na počítači spoustu věcí umí, a někteří ho pomalu nezapnou když ho doma neměli. Prostě by se ty rozdíly daly stírat dřív. Ale je to těžký popsat ta idea. A momentálně je stejně nereálná jako změna celého školství. Stejná myšlenka je i ten přístup dětí vš versus zš. Jde o ten systém, propracovanost co je na některých vysokých školách. Propojenost systémů, omezení papírů a byrokracie apod…
@ivašot. píše:
Já to ale nikomu nezakazuji, jen prostě po těch 33 stránkách už lehce žasnu
Ufff, jen žasnu, to co tu vyplodila. Jak rodiče, tak i žáci mají Bakaláře. Ale i tak mají ještě papírovou informační knížku. U syna ve škole.
@topazio píše:
Dokážeš si představi, to co píšeš ve sociálně slabých rodinách? Už teď někteří neumějí ani komunikovat přes Bakaláře.
Na notýsku nevidím nic špatného.Ale ty na mě působíš jako EKO fanatička.
A dávám přednost knihám papírovým. Čtečku knih nemám.
jenže takových rodičů je minimum. Proč se jim má přizpůsobovat většina?
V roce 2019 žilo v ČR 97% dětí v domácnostech s připojením k internetu.
@ivašot. píše:
Já to ale nikomu nezakazuji, jen prostě po těch 33 stránkách už lehce žasnu
Nojo. Tak co, žasneš nad růzností názorů? Nebo máš pocit že jsem nějak radikální?
@Olina95 píše:
Nojo. Tak co, žasneš nad růzností názorů? Nebo máš pocit že jsem nějak radikální?
radikální snad ani ne, spíš možná umanutá ![]()
@LaRoux píše:
Razítka a jedničky super, takový deníček mi dává smysl. Oproti té verzi, o které se tu mluvilo předtím, která slouží na omluvenky a vzkazy rodič versus škola (které si dítě neumí přečíst).
Některé děti si ho už teď třeba přečíst umí, zbytek to zvládne při troše snahy nejpozději ke konci školního roku.
Dcery učitelka jim vlastnoručně kroužkuje domácí úkol a píše k tomu Ú. Za mě (pro mé dítě) zbytečnost, ale asi má zkušenosti, nevadí jí to, nemá k ruce asistentku, která by pomohla zkontrolovat, že si všechny děti poznačily samy.
Zavedla také nějaký „soutežní bodovací systém“ pro celé řady lavic, což mě osobně nepřijde nejšťastnější (takový princip kolektivní vinny), ale pokud to nebude moje dítě vyloženě nějak negatvně ovlivňovat, tak to nebudu řešit ani komentovat.