Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sexynohy píše:
Já si naopak myslím, že umetáš. Tvé děti by kdysi udělaly linky a šmitec. Težší a správnější by bylo bojovat za to, co považuji za nevýchovné a špatné. Ne držet hubu a krok, aby mělo dítě klid.to je do budoucna nebezpečné.
Pak se tento způsob přenáší i do českého pracovního procesu, kde je tuna byrokracie na kterou si každý stěžuje, ale většina plní dál a nesnaží se prosadit zefektivnění a zmenšení objemu byrokracie.
Ono takových linkování, přijde ještě hromada a v tom je v čr ten problém.
Nevýchovné a zbytečné je sebrat děcku jeho povinnosti a řešit školu bez něho.
Správné je vychovat samostatného a zodpovědného člověka. A v tomhle procesu vidím v tom přiblblém notýsku smysl.
Ale tak pokud ti přijde lepší řešit povinnosti a problémy děcka bez jeho přičinění, prosím.
@vokishka píše:
Navic ta učitelka nema pivinnost, ani treba cas, rano prohlizet maily. Takze kdyz si rodic vzpomene pozdě odpoledne nebo vecer, taky muze učitelka kouknout druhy den po vyucovani.
A ten notýsek do té školy dítě donese jak, když ten den do školy nepůjde?
za mého dětství měla třeba mamka telefon do školy a tam mě omlouvala, řešila přes ten telefon i to, když jsem měla jít dřív ze školy. Tam si to někdo zapsal a o přestávce to sdělil třídní učitelce. Takže stejně by to mohlo fungovat i s tím emailem. Je to jen o ochotě.
@Olina95 píše:
Jinak teda edukovat děti v práci s technologiema typu otevřít email, nebo mít email a hlavně bezpečnost na internetu si myslím že v dnešní době čím dřív tím líp…ale to už je diskuze o změně celého školstvítohle je zatím na rodičích
Moc technologií je taky na škodu, nemysli si… A to jsem technický fanda a děti mám zdatné až až…
@SAJ píše:
Nevýchovné a zbytečné je sebrat děcku jeho povinnosti a řešit školu bez něho.Správné je vychovat samostatného a zodpovědného člověka. A v tomhle procesu vidím v tom přiblblém notýsku smysl.Ale tak pokud ti přijde lepší řešit povinnosti a problémy děcka bez jeho přičinění, prosím.
A jak je možné, že někde se z dětí vychovají samostatné a zodpovědné osoby a bez toho, aby musely mít notýsek a ještě ke všemu správně nalinkovaný ![]()
@lucenka píše:
A ten notýsek do té školy dítě donese jak, když ten den do školy nepůjde?za mého dětství měla třeba mamka telefon do školy a tam mě omlouvala, řešila přes ten telefon i to, když jsem měla jít dřív ze školy. Tam si to někdo zapsal a o přestávce to sdělil třídní učitelce. Takže stejně by to mohlo fungovat i s tím emailem. Je to jen o ochotě.
Jako, ze nekdo bude kontrolovat 500mailu? Navic u nas se pise přes bakaláře, je to soukroma pošta. Do vsech ma pristup jen vedeni. A pokud je to tak akutni, muze nechat vzkaz na sekretariátě. A pokud jde jen o absenci, staci, kdyz ji ucitelka uvidi odpoledne.
@vokishka píše:
Jako, ze nekdo bude kontrolovat 500mailu? Navic u nas se pise přes bakaláře, je to soukroma pošta. Do vsech ma pristup jen vedeni. A pokud je to tak akutni, muze nechat vzkaz na sekretariátě. A pokud jde jen o absenci, staci, kdyz ji ucitelka uvidi odpoledne.
Tak pokud ve škole v jeden den bude chybět 500 dětí, tak bude mít škola asi dost problém
a na omluvenky se dá určit speciální email
ale tak samozřejmě, lepší je psát do notýsku jak za krále klacka ![]()
Ale už jsem to tu psala, tam kde chtějí, tak to funguje. U syna ve škole stačí ráno před začátkem výuky poslat e-mail. Nemusíme jim tam nosit žádný notýsek.
Učím v první třídě. Notýsky máme také. Všichni stejné. Rodiče je chtějí a děti také, mají v nich razítka a jedničky, které elektronický systém neumí. Není pravda, že všichni rodiče mají přístup k mailu nebo telefonu. Není pravda, že rodiče kontrolují Bakaláře. Ani deníček není jistota, ale největší šance. První den jsem všem rukou napsala uvítání. Linkování po rodičích nechci. Mám bohaté zkušenosti s tím, že co je formulováno jako laskavá prosba pro zájemce je vzápětí interpretováno jako striktní rozkaz povinný pro všechny. Předpokládám, že to je i případ této paní učitelky.
@hanka.br. píše:
Učím v první třídě. Notýsky máme také. Všichni stejné. Rodiče je chtějí a děti také, mají v nich razítka a jedničky, které elektronický systém neumí. Není pravda, že všichni rodiče mají přístup k mailu nebo telefonu. Není pravda, že rodiče kontrolují Bakaláře. Ani deníček není jistota, ale největší šance. První den jsem všem rukou napsala uvítání. Linkování po rodičích nechci. Mám bohaté zkušenosti s tím, že co je formulováno jako laskavá prosba pro zájemce je vzápětí interpretováno jako striktní rozkaz povinný pro všechny. Předpokládám, že to je i případ této paní učitelky.
Razítka a jedničky super, takový deníček mi dává smysl. Oproti té verzi, o které se tu mluvilo předtím, která slouží na omluvenky a vzkazy rodič versus škola (které si dítě neumí přečíst).
@SAJ píše:
Moc technologií je taky na škodu, nemysli si… A to jsem technický fanda a děti mám zdatné až až…
Nikdo ale neříká že mají děti žít jen technicky. Ale v dnešní době neumět si založit/obsluhovat/napsat email, neumět psát na klávesnici v PC je skoro srovnatelné s tím že neumíš psát vůbec. Tak když se děti v první třídě učí úplné základy čtení psaní matematiky tak proč by neměli i úplné základy dnes tolik používaných technologií. Vždy by se mělo učit i to co člověk využije v běžném životě. No dnes se děti učí napsat ze školy v přírodě pohled a poslat poštou…ale tohle je už přežitek a email děti poslat neumí, ale pohled ano.
Proč by se děti nenaučili používat poštu, ale nevidím důvod proč před dětmi od útlého věku skrývat technologie. Leda že to dotyčné osoby samy neumí ovládat a mají z toho strach a předsudky
@Olina95 píše:
Nikdo ale neříká že mají děti žít jen technicky. Ale v dnešní době neumět si založit/obsluhovat/napsat email, neumět psát na klávesnici v PC je skoro srovnatelné s tím že neumíš psát vůbec. Tak když se děti v první třídě učí úplné základy čtení psaní matematiky tak proč by neměli i úplné základy dnes tolik používaných technologií. Vždy by se mělo učit i to co člověk využije v běžném životě. No dnes se děti učí napsat ze školy v přírodě pohled a poslat poštou…ale tohle je už přežitek a email děti poslat neumí, ale pohled ano.Proč by se děti nenaučili používat poštu, ale nevidím důvod proč před dětmi od útlého věku skrývat technologie. Leda že to dotyčné osoby samy neumí ovládat a mají z toho strach a předsudky
A postřehlas tedy taky, že děti obvykle minimálně první pololetí neumí číst a psát?
Zato ten poblbanej deníček existuje hned od začátku, mohou se ho dotknout, mohou ho ukázat doma, dohlédnout na to, aby si rodič přečetl vzkaz a ano, mohou se v něm pochlubit razítkem nebo jedničkou. ![]()
Je tedy samozřejmě možné, že tvé děti už při nástupu do školy psát uměly…
Moje ale určitě ne.
@LaRoux píše:
Razítka a jedničky super, takový deníček mi dává smysl. Oproti té verzi, o které se tu mluvilo předtím, která slouží na omluvenky a vzkazy rodič versus škola (které si dítě neumí přečíst).
Ty, počkej, ty sis fakt myslela, že ten deníček je jen na omluvenky a vzkazy?
Jak tě to napadlo?
@hanka.br. píše:
Vidím to stejně.
A musím říct, že ti rodiče zakladatelčina typu vůbec nezávidím…
Hodně sil do tohoto školního roku, budeme je potřebovat…
@SAJ píše:
A postřehlas tedy taky, že děti obvykle minimálně první pololetí neumí číst a psát?Zato ten poblbanej deníček existuje hned od začátku, mohou se ho dotknout, mohou ho ukázat doma, dohlédnout na to, aby si rodič přečetl vzkaz a ano, mohou se v něm pochlubit razítkem nebo jedničkou.
Moje ale určitě ne.
A paní učitelka potřebuje ty okraje, protože je neumí dodržet? Nebo proč jsou ty nalinkované okraje potřeba? ![]()
@lucenka píše:
A paní učitelka potřebuje ty okraje, protože je neumí dodržet? Nebo proč jsou ty nalinkované okraje potřeba?
Znovu a posté - s tebou o českém školství nediskutuju.
Jsem neschopná zapšklá česká učitelka.
@SAJ píše:
A postřehlas tedy taky, že děti obvykle minimálně první pololetí neumí číst a psát?Zato ten poblbanej deníček existuje hned od začátku, mohou se ho dotknout, mohou ho ukázat doma, dohlédnout na to, aby si rodič přečetl vzkaz a ano, mohou se v něm pochlubit razítkem nebo jedničkou.
Moje ale určitě ne.
Nemluvím o tom umět číst a psát. Ale s tím že se učí číst a psát se můžou učit používat písmena i přes klávesnici. Po nějaké době naučit se přečíst základní tlačítka a napsat základní email stejně jako napsat větu… nechápu co je na tom nenormálního??? Je to v dnešní době základ co má člověk umět a v první třídě umět základ s počítačem? Proč by ne?