Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56505
9.9.21 12:20
@Olina95 píše:
Pokud škola může půjčit počítač na online výuku tak by ho mohla půjčit i na normální výuku. Ale chápu, asi nedokážu úplně správně vyjádřit svojí myšlenku. Možná to zní blbě, nevím. Každopádně se snažím jen říct že si myslím že by se osnovy ve školách měli aktualizovat podle doby. Zastaralosti by se měly dát do pozadí a to co je nově potřeba znát do popředí. Myslím že znalosti IT by mohly být po vychození ZŠ hlubší. Je to moje představa protože moje představa nějakýho budoucna třeba za 100 let je že většina lidí zná detaily o tom jak fungují technologie…možná naivní představa ale je to něco co vidíš třeba ve scifi. Kdy se děti učí i o tom jak fungují ty vesmírný lodě :D Doufám že chápeš mou nadsázku. Každopádně mám pocit že teď je spousta věcí zbytečných v celým školství a zase spousta věcí nedostatečných. Co se první třídy týče tak chápu že děti toho mají hodně, proto ty hry na tvary jsou velmi nenásilný způsob jak je zabavit a naučit absolutní základy zapnutí pc a tak, a děti s tím pracují a sžívají se od mala. I ti co doma nemají počítač. Tím se pak srovnává to že děti když s IT začnou v 5. třídě tak někteří už na počítači spoustu věcí umí, a někteří ho pomalu nezapnou když ho doma neměli. Prostě by se ty rozdíly daly stírat dřív. Ale je to těžký popsat ta idea. A momentálně je stejně nereálná jako změna celého školství. Stejná myšlenka je i ten přístup dětí vš versus zš. Jde o ten systém, propracovanost co je na některých vysokých školách. Propojenost systémů, omezení papírů a byrokracie apod…

Děti mají hodiny informaky už na prvním stupni. A nelze učebnice nahradit počítači.
Děti by celou školní výuku neměly koukat do počítače. Děti z toho akorát bude bolet hlava. U malých dětí je to naprosto nevhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
9.9.21 12:20
@topazio píše:
Dokážeš si představi, to co píšeš ve sociálně slabých rodinách? Už teď někteří neumějí ani komunikovat přes Bakaláře.
Na notýsku nevidím nic špatného.

Ale ty na mě působíš jako EKO fanatička.

A dávám přednost knihám papírovým. Čtečku knih nemám.

No já taky dávám přednost knihám :D a notýsek je podle mě zbytečný tak poukazuju i na eko stránku. No dokážeš si představit že se celá společnost řídí tím co umí nebo neumí lidé ze sociálně slabých rodin? NĚKTERÉ sociálně slabé rodiny mnohdy ani nechtějí aby jejich děti chodily do školy. Nejraději by aby co nejdřív šly pracovat…chceš se podřizovat jejich přání a dovolit dětem odejít ze zš dřív aby šly pracovat? Nebo rodičům prostě dáš zákonou podmínku že děti musí vychodit minimálně 9 tříd? Spousta rodičů má představu že matematika je úplně zbytečná. Taky bychom se mohli přizpůsobit jim a matematiku omezit. Podle mě to není cesta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.9.21 12:22
@topazio píše:
Děti mají hodiny informaky už na prvním stupni. A nelze učebnice nahradit počítači.
Děti by celou školní výuku neměly koukat do počítače. Děti z toho akorát bude bolet hlava. U malých dětí je to naprosto nevhodné.

a jsme opět u toho. Na některých školách se na prvním stupni bez učebnic obejdou a kvůli tomu nemusí koukat celý den do počítače.

• Citovat
  • Upravit
616
9.9.21 12:23
@topazio píše:

A na tohle mám úplně jiný názor. V případě že máš třeba tablet který je uzpůsobený k tomu aby do něj člověk mohl dlouho koukat (omezení modrého světla) tak nevidím rozdíl mezi učebnicí a tabletem. Ale myslím si že nosit do školy spoustu učebnic na zádech v batohu taky pro dítě ve vývinu není úplně dobré. Sláva těm výjimečným školám které aspoň dovolují dětem nějaké knihy nechat ve škole ve skříňce, ale to taky není jen tak někde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
9.9.21 12:23
@lucenka píše:
jenže takových rodičů je minimum. Proč se jim má přizpůsobovat většina? :think: V roce 2019 žilo v ČR 97% dětí v domácnostech s připojením k internetu.

Tady ani nejde o to připojení. Oni neumějí s tím neumí zacházet. Přizpůsobit se jim nikdo nemusí. Já počítače ovládám velmi dobře a s učiteli komunikuji elektronicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
9.9.21 12:26
@ivašot. píše:
radikální snad ani ne, spíš možná umanutá :nevim:

To se omlouvám, to já někdy jsem. Dlouho jsem nebyla na žádné diskuzi a já prostě diskutuju ráda. A není to tak že by mě ostatní nedokázali přesvědčit o jiné pravdě. Při správných argumentech. Prostě je to způsob jak se zabavit a přijít na jiné myšlenky než se zase vrhnu na psaní diplomky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.9.21 12:26
@topazio píše:
Tady ani nejde o to připojení. Oni neumějí s tím neumí zacházet. Přizpůsobit se jim nikdo nemusí. Já počítače ovládám velmi dobře a s učiteli komunikuji elektronicky.

tak k čemu pak ti lidi připojení k internetu doma mají, pokud ho nepoužívají? :think:

• Citovat
  • Upravit
56505
9.9.21 12:28
@Olina95 píše:
A na tohle mám úplně jiný názor. V případě že máš třeba tablet který je uzpůsobený k tomu aby do něj člověk mohl dlouho koukat (omezení modrého světla) tak nevidím rozdíl mezi učebnicí a tabletem. Ale myslím si že nosit do školy spoustu učebnic na zádech v batohu taky pro dítě ve vývinu není úplně dobré. Sláva těm výjimečným školám které aspoň dovolují dětem nějaké knihy nechat ve škole ve skříňce, ale to taky není jen tak někde

U nás skříňky jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
9.9.21 12:28
@lucenka píše:
tak k čemu pak ti lidi připojení k internetu doma mají, pokud ho nepoužívají? :think:

Používají ale na blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.9.21 12:29
@topazio píše:
Používají ale na blbosti.

takže kdyby museli, tak by si ten email zvládli otevřít.

• Citovat
  • Upravit
616
9.9.21 12:30
@topazio píše:

Také píšu o 5. třídě která je na 1. stupni. Moje dcera to měla až od 5. třídy, což mě udivilo. Věřím že někdo to má i dřív ale vidím jak velké rozdíly jsou mezi jednotlivými žáky. A nerozumím i tomu proč jedna zš to má tak a druhá jinak. Někde je to od 1. třídy, jinde od 5. Je to nelogické, nejednotné. Někdo pomalu umí naprogramovat malou hru v 5. třídě pomocí Snap!, protože ho k tomu rodiče vedli, nebo ho to prostě začalo zajímat, někdo ale v počítači vidí jen možnost hrát střílečky a nechápe jak s tím pracovat nebo něco vytvářet. Že se to dá používat i užitečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
9.9.21 12:35
@Olina95 píše:
Také píšu o 5. třídě která je na 1. stupni. Moje dcera to měla až od 5. třídy, což mě udivilo. Věřím že někdo to má i dřív ale vidím jak velké rozdíly jsou mezi jednotlivými žáky. A nerozumím i tomu proč jedna zš to má tak a druhá jinak. Někde je to od 1. třídy, jinde od 5. Je to nelogické, nejednotné. Někdo pomalu umí naprogramovat malou hru v 5. třídě pomocí Snap!, protože ho k tomu rodiče vedli, nebo ho to prostě začalo zajímat, někdo ale v počítači vidí jen možnost hrát střílečky a nechápe jak s tím pracovat nebo něco vytvářet. Že se to dá používat i užitečně.

Můj syn se na prvním stupni na hodin informatiky nudil. To co se děti učily, už dávno uměl.

Vždyť ani učebnice nejsou všude stejné. Je hodně vydavatelství. I když osnovy jsou stejné.

To samé třeba jazyky. U syna na škole je angličtina od první třídy. Na jiné škole až od 2. tř., nebo 3. tř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15425
9.9.21 12:36
@Olina95 píše:
To se omlouvám, to já někdy jsem. Dlouho jsem nebyla na žádné diskuzi a já prostě diskutuju ráda. A není to tak že by mě ostatní nedokázali přesvědčit o jiné pravdě. Při správných argumentech. Prostě je to způsob jak se zabavit a přijít na jiné myšlenky než se zase vrhnu na psaní diplomky.

To se neomlouvej. Já to mám spíš tak, že kouknu do diskuze, napíšu svůj názor a už pak většinou nemám potřebu dál argumentovat. Tak proto mě těch 33 stránek o notysku překvapilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
9.9.21 12:39
@topazio píše:
Můj syn se na prvním stupni na hodin informatiky nudil. To co se děti učily, už dávno uměl.

Vždyť ani učebnice nejsou všude stejné. Je hodně vydavatelství. I když osnovy jsou stejné.

To samé třeba jazyky. U syna na škole je angličtina od první třídy. Na jiné škole až od 2. tř., nebo 3. tř.

To se pak nemůžeme divit těm velkým rozdílům ve vzdělání. Někdo vyjde 9. třídu perfektně připravený na střední, někdo..jako já..vyjde z 9. třídy a neumí ani základy fyziky ani nic kloudnýho anglicky. :oops: Ten obrovský rozdíl když jsem přišla na střední a tam seděli děti a většina to znala a já ne. A není to tím že bych se neučila, na základní škole jsem měla samé jedničky. Vidím že tyhle rozdíly pokračujou i v dnešní době. Nehledě na to, že co se IT týče tak jak nejsou stanoveny osnovy tak učitele moc nevědí co s tím, z peďáku IT učitele na 1. stupeň základní školy nevycházejí a tak jsou ty hodiny nezáživné protože vlastně nikdo neví jak co učit. Je to bordel :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
9.9.21 12:41
@Olina95 píše:
No já taky dávám přednost knihám :D a notýsek je podle mě zbytečný tak poukazuju i na eko stránku. No dokážeš si představit že se celá společnost řídí tím co umí nebo neumí lidé ze sociálně slabých rodin? NĚKTERÉ sociálně slabé rodiny mnohdy ani nechtějí aby jejich děti chodily do školy. Nejraději by aby co nejdřív šly pracovat…chceš se podřizovat jejich přání a dovolit dětem odejít ze zš dřív aby šly pracovat? Nebo rodičům prostě dáš zákonou podmínku že děti musí vychodit minimálně 9 tříd? Spousta rodičů má představu že matematika je úplně zbytečná. Taky bychom se mohli přizpůsobit jim a matematiku omezit. Podle mě to není cesta

Takových rodin je celá řada, při první covidové vlně nemělo potřebné vybavení přes 250 000 dětí. A i děti ze sociálně slabých rodin, z rodin, kde se nedbá na studijní výsledky a podobně, mají nárok na vzdělání a je potřeba jim pomoci. A ano, takovým pomůže i přihlouplý notýsek. Už ten svůj antinotýskový názor ženeš do absurdna a nejen ty. Mít notýsek v první třídě se vážně nerovná neschopnosti práce s PC apod. To je už ne vážně extrém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí