Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5814
10.9.21 20:07
@Moise píše:
taky používáme deníček. Nelinkujeme tedy žádné stránky, ale malým dětem - 1.-2. třída paní učitelka tiskne krátké oznámení, děti si to rozstříhají, nalepí. Rodič přečte, podepíše. Pokud je to krátké sdělení, tak od té třetí třídy už si ho píší děti samy. Pořád je tam na nich ta zodpovědnost, že musí pamatovat na to deníček ukázat a nechat podepsat. Kdyby paní učitelka posílala maily, šlo by to úplně mimo dítě, což si myslím, že je škoda :nevim:
… hele, nemusí to tak být :) Drtivá většina prvňáčků přece při nástupu do školy neumí číst - takže nevidím moc rozdíl mezi tím „mami, v deníčku máš něco napsané a paní učitelka říkala, že jsou to třídní schůzky příští týden“ a mezi „mami, paní učitelka ti poslala email, prý jsou to třídní schůzky příští týden“ - ta odpovědnost - myslet na sdělení od učitelky a aktivně připomenout a zajímat se, tam pro to dítě je v obou případech :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 20:11

@Krissttie mělo to své důvody, má doporučeno lékařem eliminovat počítače/mobil/televizi na minimum. Takže prostě do té doby na počítač nechodil a vlastní mobil dostal až později. Dneska bys to na něm nepoznala a pracuje na počítači úplně normálně jako každý jiný sedmák. Programovat se snad neučí na prvním stupni :nevim: Za mne je úplně zbytečné cpát počítače do první půlky prvního stupně, tam mají děti co dělat samy se sebou. Ač si tedy nemyslím, že je to s prvňáky tak dramatické jak líčí Hanka :think: Alespoň já to z naší školy neznám 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 20:13
@Krissttie píše: … hele, nemusí to tak být :) Drtivá většina prvňáčků přece při nástupu do školy neumí číst - takže nevidím moc rozdíl mezi tím „mami, v deníčku máš něco napsané a paní učitelka říkala, že jsou to třídní schůzky příští týden“ a mezi „mami, paní učitelka ti poslala email, prý jsou to třídní schůzky příští týden“ - ta odpovědnost - myslet na sdělení od učitelky a aktivně připomenout a zajímat se, tam pro to dítě je v obou případech :)

Jenže když paní učitelka pošle email, tak mi to už dítě nemusí připomínat a já si to prostě přečtu i bez toho. Plus tam nemá žádnou zpětnou vazbu v podobě podpisu, který musí přinést zpátky do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 20:16
@Moise píše:
@Krissttie mělo to své důvody, má doporučeno lékařem eliminovat počítače/mobil/televizi na minimum. Takže prostě do té doby na počítač nechodil a vlastní mobil dostal až později. Dneska bys to na něm nepoznala a pracuje na počítači úplně normálně jako každý jiný sedmák. Programovat se snad neučí na prvním stupni :nevim: Za mne je úplně zbytečné cpát počítače do první půlky prvního stupně, tam mají děti co dělat samy se sebou. Ač si tedy nemyslím, že je to s prvňáky tak dramatické jak líčí Hanka :think: Alespoň já to z naší školy neznám 8o
… v tom se shodneme - taky si nemyslím, že by to s prvňáčky bylo tak tristní :) Dobrý, holky jsou jediný, co v první třídě četly, počítaly a psaly, ale jinak jsou spolužáci normální samostatně fungující jednotky :) Mrzí mě zdravotní problémy tvého syna - jasně epi a podobný neuro potíže, to je věc úplně jiná - tam rozhodně nechci rozporovat :) Hlavně, ať je a aby byl tvůj syn v pořádku :srdce: Jinak, jak už jsem řekla - mě přístup naší školy, že jednu matiku, nebo češtinu týdně stráví na PC přijde fajn - takhle nějak by to podle mě mělo probíhat :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 20:22
@Moise píše:
Jenže když paní učitelka pošle email, tak mi to už dítě nemusí připomínat a já si to prostě přečtu i bez toho. Plus tam nemá žádnou zpětnou vazbu v podobě podpisu, který musí přinést zpátky do školy.
… ta zpětná vazba mi už nepřijde tak důležitá - ve smyslu - u nás ve škole si prvních pár týdnů učitelka automaticky vybírala deníčky bez ohledu na to, jestli jí dítě řeklo, že tam něco od rodičů má, nebo ne :) Plus - ta zodpovědnost podle mě spočívá právě v tom, že dítě má a musí myslet na to „říct mámě a tátovi, že po nich učitelka něco chce“ a je úplně jedno (zvlášť dítěti, které stejně neumí cist), jestli to po rodičích učitelka chce v mailu, nebo deníčku :) Chápeš? První věc, co mi děti doma hlásí je „mami, mám úkol z toho a toho tam a tam a jo, prosím tě, paní učitelka říkala, ať vám rekneme, že vám do mailu psala organizaci prvního týdne / jo a paní učitelka nám do deníčku vlepila papírek s organizací prvního týdne“ - důležitý snad je, že to to dítě doma aktivně „ohlásí“ - o tom je ta odpovědnost, ne? :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 20:28

@Krissttie o epi nejde. Chtěla jsem tím říct, že je z dlouhodobého hlediska úplně jedno, jestli děti začnou na počítači pracovat v první nebo v páté třídě. Ještě loni snad byla informatika povinná až od sedmičky (syn v šestce vůbec neměl a v páté sice ano, ale nedělali s nimi víceméně nic). Děcka se to naučí fakt rychle, všechno je intuitivní. Je to něco krapet jiného než když jsem se já učila jako základy informatiky ms dos a norton commander :lol: :mrgreen:

Hele, ale to, že ti děti psaly, počítaly a četly už čteme asi potřetí :lol: Takové děti se najdou skoro v každé třídě. Hanka tady psala spíš ale o praktických dovednostech, sebeobsluze atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 20:31
@Krissttie píše: … ta zpětná vazba mi už nepřijde tak důležitá - ve smyslu - u nás ve škole si prvních pár týdnů učitelka automaticky vybírala deníčky bez ohledu na to, jestli jí dítě řeklo, že tam něco od rodičů má, nebo ne :) Plus - ta zodpovědnost podle mě spočívá právě v tom, že dítě má a musí myslet na to „říct mámě a tátovi, že po nich učitelka něco chce“ a je úplně jedno (zvlášť dítěti, které stejně neumí cist), jestli to po rodičích učitelka chce v mailu, nebo deníčku :) Chápeš? První věc, co mi děti doma hlásí je „mami, mám úkol z toho a toho tam a tam a jo, prosím tě, paní učitelka říkala, ať vám rekneme, že vám do mailu psala organizaci prvního týdne / jo a paní učitelka nám do deníčku vlepila papírek s organizací prvního týdne“ - důležitý snad je, že to to dítě doma aktivně „ohlásí“ - o tom je ta odpovědnost, ne? :)

No právě. U toho mailu nemusí nic aktivně ohlašovat, protože rodiče si to stejně přečtou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 20:32
@Moise píše:
@Krissttie o epi nejde. Chtěla jsem tím říct, že je z dlouhodobého hlediska úplně jedno, jestli děti začnou na počítači pracovat v první nebo v páté třídě. Ještě loni snad byla informatika povinná až od sedmičky (syn v šestce vůbec neměl a v páté sice ano, ale nedělali s nimi víceméně nic). Děcka se to naučí fakt rychle, všechno je intuitivní. Je to něco krapet jiného než když jsem se já učila jako základy informatiky ms dos a norton commander :lol: :mrgreen:Hele, ale to, že ti děti psaly, počítaly a četly už čteme asi potřetí :lol: Takové děti se najdou skoro v každé třídě. Hanka tady psala spíš ale o praktických dovednostech, sebeobsluze atd.
… no a já říkám, že ty praktický dovednosti a sebeobsluha je snad jasná sama o sobě, ne? :) Upřímně - osobně si myslím, že dítě, které je potřeba ve škole učit sebeobsluze, tak do tý školy prostě ještě nepatří :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 20:33
@Moise píše:
No právě. U toho mailu nemusí nic aktivně ohlašovat, protože rodiče si to stejně přečtou :lol:
… úplně stejně těm dětem přece zkontroluješ deníček, i když ti dítě nenahlásí, že v něm něco má, ne? :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 20:36
@Krissttie píše: … úplně stejně těm dětem přece zkontroluješ deníček, i když ti dítě nenahlásí, že v něm něco má, ne? :lol:

Ne, denně nekontroluju, nevidím důvod. To je její zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.9.21 20:36
@Moise píše:
No právě. U toho mailu nemusí nic aktivně ohlašovat, protože rodiče si to stejně přečtou :lol:

Ale to dítě (alespoň moje) email ohlašuje. Pokud je něco potřeba podepsat v papírové podobě, tak mi to donese a nepotřebuje k tomu deníček.

• Citovat
  • Upravit
5814
10.9.21 20:42
@Moise píše:
Ne, denně nekontroluju, nevidím důvod. To je její zodpovědnost.
… aha, tak to už rozumím :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 20:44
@lucenka píše:
Ale to dítě (alespoň moje) email ohlašuje. Pokud je něco potřeba podepsat v papírové podobě, tak mi to donese a nepotřebuje k tomu deníček.
… světe div se, ale moje holky to dělají stejně - maily hlásí, papíry k podepsání taky, stejně tak, když mají něco v deníčku :) Dokonce i domácí úkoly - z čeho a kde - nebo známky - to hlásí ještě dřív, než řeknou ahoj :lol: :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
10.9.21 20:47
@Olina95 píše:
Tak třeba první rok – nejdříve nějaké hry na tvary, různé dětské rozvíječky. Dítě se při tom naučí zapnout počítač, rozkliknout tu hru. Po nějakém čase kdy už dítě umí nějaká písmena a čísla ukázat dítě jak přistoupit do Bakaláře a jak se podívat na známky a pochvaly. Tady fakt musí umět přečíst jen čísla 1-5 a naučit se jaký tlačítko co znamená. Druhý ročník, může se začít učit psát všema deseti také pomocí různých her. Třetí ročník, může začít odevzdávat jednoduché slohové práce i pomocí počítače - základní práce s Wordem, plus se mu může ukázat jak používat excel jako kalkulačku pro kontrolu početních domácích úkolů atd atd. Rozdíl? Dítě ve 3. třídě umí základ s wordem vs dítě ve 3. třídě se neumí podívat ani do bakaláře. Je v tom rozdíl?

Teda dosud jsem si seděla na rukách… ale to už fakt nejde. Ne každý má ambici dřepět u počítače a ještě k tomu propůjčit své děti. Před rokem tu měla spousta z nás prvňáky na distanční výchově. Už vidím tyhle malé děti, jak obsluhují počítač, jak ví co a jak… ve druhé psát všema deseti 8o
Mluvíš o dětech, které zaujme padající červená pastelka na zem…
Mimochodem ty knihy v papírové podobě, zaplať pámbu, že žiji v době, kdy ještě existují. Čtečky mi jsou z duše protivné. Knihy kupuji a kupovat budu nadále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 20:53

@dedrichov psaní všema deseti ve druhé třídě určitě nee :lol: :lol: Ale zařadila bych to na druhém stupni. Tohle bylo to jediné, co dělalo trošku problém, když měl napsat nějaký delší text. Naučil se bez problémů ovládat word, ale to klování bylo příšerné :cert:

A díkybohu za ebooky. Dodnes si pamatuju, jak jsme dostávali za úkol přečíst si přes víkend třeba divadelní hru. Většinou to vyfasovaly všechny tři třídy v ročníku najednou a v knihovně pár kusů :lol:

Příspěvek upraven 10.09.21 v 21:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati