Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56304
10.9.21 20:59
@Krissttie píše: … světe div se, ale moje holky to dělají stejně - maily hlásí, papíry k podepsání taky, stejně tak, když mají něco v deníčku :) Dokonce i domácí úkoly - z čeho a kde - nebo známky - to hlásí ještě dřív, než řeknou ahoj :lol: :srdce:

o tom tady vůbec nepochybujeme :mrgreen:. Ale jsou ve třídě i takové děti, kterým je většina věcí šumák, věcně něco nemají, hledají a nějaké zodpovědnosti se teprve učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.9.21 21:04
@dedrichov píše:
Teda dosud jsem si seděla na rukách… ale to už fakt nejde. Ne každý má ambici dřepět u počítače a ještě k tomu propůjčit své děti. Před rokem tu měla spousta z nás prvňáky na distanční výchově. Už vidím tyhle malé děti, jak obsluhují počítač, jak ví co a jak… ve druhé psát všema deseti 8o
Mluvíš o dětech, které zaujme padající červená pastelka na zem…
Mimochodem ty knihy v papírové podobě, zaplať pámbu, že žiji v době, kdy ještě existují. Čtečky mi jsou z duše protivné. Knihy kupuji a kupovat budu nadále.

Já díky čtečce třeba naučila dítě mít rádo čtení. Dají se tam totiž nastavit různé fonty a jak se ukázalo, tak mu jeden vyhovuje citelně víc, než ty běžně používané v papírových knížkách. Být rodič trvající jen na papírové knížce, tak mu čtení akorát znechutím.
Ve 4. třídě mi dítě zvládalo připravovat jednoduché prezentace v PowerPointu. Někdy od druhé třídy začínaly natáčet krátká videa, učí se prezentovat nejen před třídou ale i před kamerou.

• Citovat
  • Upravit
5814
10.9.21 21:04
@Moise píše:
o tom tady vůbec nepochybujeme :mrgreen:. Ale jsou ve třídě i takové děti, kterým je většina věcí šumák, věcně něco nemají, hledají a nějaké zodpovědnosti se teprve učí.
… osobně si myslím, že to by děti měli umět už od školky :) Sarkasmus, ve tvé první větě se budu tvářit, že jsem nepostřehla :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.9.21 21:06
@Moise píše:
o tom tady vůbec nepochybujeme :mrgreen:. Ale jsou ve třídě i takové děti, kterým je většina věcí šumák, věcně něco nemají, hledají a nějaké zodpovědnosti se teprve učí.

A v tom jim deníček stejně nepomůže. Protože rodič ho večer u takového dítěte automaticky zkontroluje a nebude čekat na to, až se dítě uráčí vzpomenout.

• Citovat
  • Upravit
56304
10.9.21 21:07
@Krissttie píše: … osobně si myslím, že to by děti měli umět už od školky :) Sarkasmus, ve tvé první větě se budu tvářit, že jsem nepostřehla :srdce:

ano, ideálně měly. Ale ne vždy tomu tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 21:12
@lucenka píše:
A v tom jim deníček stejně nepomůže. Protože rodič ho večer u takového dítěte automaticky zkontroluje a nebude čekat na to, až se dítě uráčí vzpomenout.

Proč by to rodič dělal?
Já to třeba nedělám. U nás mají sešitek, kde si z jedné strany píšou zadání úkolů a z druhé strany organizační věci. Obsluhuje si ho sama, dělá si podle toho úkoly a když mají nějaké organizační sdělení, tak mi ho ukáže. Já sama jí do sešitku nelezu. Ona ví, že si na to musí myslet a podpis přinést, když je potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 21:12
@lucenka píše:
… už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem s tebou v něčem souhlasila - ale tady souhlasím :) Když bych věděla, že se má dcera „zodpovědnosti teprve učí“ a že se jí může stát, že mi zapomene říct, že má něco v deníčku, tak se kouknu sama, logicky :) A pak si s ní můžu povídat na téma „Libuško, podívej, tys mi ani neřekla, že mi paní učitelka něco poslala v deníčku - dávej si na to pozor“ :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
10.9.21 21:15
@hanka.br. píše:
Nevím, kolik prvních tříd jsi odučila - samozřejmě žádnou. Ty sama se oháníš potřebou umět psát na počítači, ale základy české gramatiky šly mimo tebe. Děti v první třídě nedokáží zpravidla ani vyndat pastelky z krabičky nebo poskládat pět koleček vedle sebe nebo si obout správně boty. Ty bys jim strčila do ruky rovnou počítač - což je představa opravdu děsivá. Musí se učit ovládat své tělo, zvládnout hrubou i jemnou motoriku, naučit se mluvit, naučit se základní sebeobsluze. Nechci se tě dotknout, ale jsi naprosto mimo realitu. Sedni si do nějaké první třídy na jedno dopoledne a uvidíš, proč je práce s počítačem v první třídě naprosto nemožná. Je to asi stejné, jako bys chtěla prvňáka posadit do auta a poslat do provozu - jo je to důležitá dovednost. Ale pro žáka první třídy? Snad jsi pochopila.
:potlesk:
nepochopila to, ráda píše, ráda se čte… ale všechno je to jaksi dost mimo realitu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 21:16
@Krissttie píše: … už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem s tebou v něčem souhlasila - ale tady souhlasím :) Když bych věděla, že se má dcera „zodpovědnosti teprve učí“ a že se jí může stát, že mi zapomene říct, že má něco v deníčku, tak se kouknu sama, logicky :) A pak si s ní můžu povídat na téma „Libuško, podívej, tys mi ani neřekla, že mi paní učitelka něco poslala v deníčku - dávej si na to pozor“ :srdce:

a Libuška podruhé vesele zapomene znovu, protože se může spolehnout na to, že si maminka sešitek zkontroluje :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 21:18
@Moise píše:
a Libuška podruhé vesele zapomene znovu, protože se může spolehnout na to, že si maminka sešitek zkontroluje :lol: :lol:
… v tom se neshodneme :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.9.21 21:19
@Moise píše:
Proč by to rodič dělal?
Já to třeba nedělám. U nás mají sešitek, kde si z jedné strany píšou zadání úkolů a z druhé strany organizační věci. Obsluhuje si ho sama, dělá si podle toho úkoly a když mají nějaké organizační sdělení, tak mi ho ukáže. Já sama jí do sešitku nelezu. Ona ví, že si na to musí myslet a podpis přinést, když je potřeba.

A stejně tak to dítě může vědět, že musí rodiče upozornit na email.
A do toho sešitku poleze rodič sám od sebe, pokud ví, že dítě na úkoly, na něco upozornit. Tedy pokud je ten rodič rozumný a nechce, aby se nějaká učitelka po dítěti vozila, že neudělalo úkol, nedoneslo něco podepsaného.

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
10.9.21 21:19
@Krissttie píše: … osobně si myslím, že to by děti měli umět už od školky :) Sarkasmus, ve tvé první větě se budu tvářit, že jsem nepostřehla :srdce:

No a co ti tedy brání to své děti naučit? :think:

Mje děti takhle měly povinné domácí hodiny čtení - to já považuji za důležitější, tak jsem se podle toho zařídila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.9.21 21:21
@Krissttie píše: … už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem s tebou v něčem souhlasila - ale tady souhlasím :) Když bych věděla, že se má dcera „zodpovědnosti teprve učí“ a že se jí může stát, že mi zapomene říct, že má něco v deníčku, tak se kouknu sama, logicky :) A pak si s ní můžu povídat na téma „Libuško, podívej, tys mi ani neřekla, že mi paní učitelka něco poslala v deníčku - dávej si na to pozor“ :srdce:

Taky si říkám, kdy jsem s tebou naposledy souhlasila.
Jinak já se klidně přiznám, že na základce na prvním stupni jsem byla ta Libuška :mrgreen: mamka mi notýsek kontrolovala sama od sebe a nenechala mě se v tom koupat. A přesto ze mě vyrostl zodpovědný člověk.

• Citovat
  • Upravit
5814
10.9.21 21:24
@Krissttie píše: … tos mě úplně dobře nepochopila - samozřejmě, že jsou to především rodiče, co svoje děcka učí, že existuje nějaký příbor, případně mejdlo - měla jsem spíš na mysli řekněme „fungování v tom společném hromadném institutu“ - bože, to zní kostrbatě :lol: Prostě takovým těm základním dovednostem, které se děti učí právě ve školce, kde jsou bez rodičů a musí fungovat v kolektivu třeba 25 spolužáků, chápeš? :) Jsem všema deseti za, že ten základ veškerého vzdělávání leží v rodině, rozhodně si nemyslím, že „škola patří do školy a proč by si dítě mělo tahat školu domů, případně proč já rodič bych měl suplovat práci učitelky“ :roll: Naopak - jsem přesvědčená, že škola a rodina musí prostě spolupracovat, že rodiče musí své dítě podporovat, zajímat se a rozvíjet spolu se školou :) Ten můj předchozí příspěvek se týkal spíš pouze toho „chování ve skupině“ - to děti učí školka, respektive, to už děti přece musejí znát a snad i ve většině případů znají už od školkových let, protože existenci mejdla, toaletního papíru a „dobrý den a nashledanou“ je snad rodiče a školka naučili už ve školce, ne? :)
@SAJ - zkopíruju ti, co jsem v podstatě na totéž odpověděla někomu jinému - doufám, že se nebudeš zlobit :) Sebeobsluze se děti samozřejmě učí doma i ve školce - zkrátka by tyhle věci měly znát už od školkových let :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 21:27
@lucenka píše:
A stejně tak to dítě může vědět, že musí rodiče upozornit na email.
A do toho sešitku poleze rodič sám od sebe, pokud ví, že dítě na úkoly, na něco upozornit. Tedy pokud je ten rodič rozumný a nechce, aby se nějaká učitelka po dítěti vozila, že neudělalo úkol, nedoneslo něco podepsaného.

Proč by muselo dítě rodiče upozorňovat na mail? Ten si snad rodič přečte i bez toho, zapípá mu na mobilu. Kolikrát si ho přečte ještě předtím než dorazí dítě ze školy.

Já třeba téměř nekontroluju. Nevidím důvod, dítě se tyhle věci naučilo dělat samo. Ano, na začátku za cenu toho, že občas něco zapomnělo. Ale díkybohu naše učitelky nejsou fúrie, aby se po dítěti vozily kvůli tomu, že nepřineslo peníze na výlet nebo zapomnělo doma pravítko :lol: I tím se totiž učí, že příště si na to má dát pozor. U nás tento systém funguje, ale neříkám, že je jediný správný :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí