Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
9.9.21 20:20

@samantafox jako já nečetla dalších xx stránek, ale to si fakt myslíš, že s každou věcí co učiteka podnikne se svěří na meilu s rodiči, jestli jim to nevadí?? Já třeba chápu, že pro někoho, kdo ted je zvylý všechno přes počítač je toto divné, ale co je pro tebe zbytečné, tak pro děti je důležité..
U nás na konci první třídy do deníčku si už sami děti značily ukol, Za mě rozhodně lepší jak všechno na PC, a pak rodiče všechno az děti dělají- jako najít ukol, připomenout, pomau otevřtí knihu, sešit atd..
Nevím, přesně, jak si představuješ komunikaci s rodiči, že by se opravdu ptala na všechno, jakože vážení rodiče nevadí vám nalinkovat pár okrajů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
9.9.21 21:49
@Olina95 píše:
Mě zase fascinuje kolik lidí si obyčejný názor na školství v budoucnu bere tak osobně. Jako bych na někoho snad osobně útočila. Přitom na mě osobně tady par lidí útočí, ale já konkrétně na nikoho, jen napíšu co si myslím. Jen se jim nelíbí můj názor asi jako tobě. Jestli tebe nebo ostatní tolik rozlišné názory na různé věci tak rozciluji tak asi portál kde se diskutuje není pro tebe… Nicméně nic ti nebrání tu být a psát tento svůj názor. Jen odpovídám.

Nevšimla jsem si toho, že bych něco brala osobně a ani toho, že bych na vás útočila. :nevim:
Spíš jsem si posteskla nad tím, co zadavatelka považuje za problém (vašich reakcí jsem si popravdě ani nevšimla, některé jsem si přečetla až teď).
Uvádíte, že “jen píšete co si myslíte” a neútočíte, ale když to dělá někdo jiný, už to považujete za útok na vás a pomalu jej odtud vykazujete (“portál kde se diskutuje není pro tebe”). V další větě to raději popřete…
Tomu říkám diskuze na úrovni. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.9.21 21:59
@Krissttie píše: … tak to pak asi bude taky o výběru školky :nevim: :)

Ne, není to o výběru školky. Školku máme hodně dobrou, ale proste někteří rodiče mají IQ tykve nebo na děti s.erou, jak na placatej šutr, souložit totiž umí kazdy. Stejnou škodu ale umí napáchat i helikopterovy rodiče.
Takže dítě z rodiny, kde se mu věnují a dají mu prostor k samostatnosti, je už ve školce trochu jinde, než od rodiny, kde na děti pecou (nebo je matka samozivitelka rada, že je řada atd.). Nástupem školy se nůžky ještě rozevřou, nedej bože, když část vzdělávání spadne na bedra rodiče (Covid, zvýšená nemocnost, náročny učitel/škola jedoucí tvrde na výkon).
Do toho je kolikrát ve třídě 24-30 deti.

Jako ve školce děti dělaly s tabletem, ale pod počítačovou gramotnosti si fakt představuju víc, než že umí klikat při skládání puzzle či jiné edukativni hry, pustit youtubera. Spousta dětí ve třetí třídě ještě asi ani pořádně nečte s porozuměním (soudě podle dotazů na čtení mého osmiletého syna), takže jakákoliv smysluplná práce se soubory, textovými editory, vyhledávaci, tabulkami apod. je příště pase.
Samozřejmě naučit dítě poslat mail, připojit/stáhnout přílohu, ukázat jak funguje Google zvládnu doma. Ve škole na to bohužel moc prostor není, když se musí soustředit na osvojení si čtení, psaní, počítání. A musí se to vlézt do limitu hodin, co mohou mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
9.9.21 22:15
@Primulka01 píše:
Nevšimla jsem si toho, že bych něco brala osobně a ani toho, že bych na vás útočila. :nevim:
Spíš jsem si posteskla nad tím, co zadavatelka považuje za problém (vašich reakcí jsem si popravdě ani nevšimla, některé jsem si přečetla až teď).
Uvádíte, že “jen píšete co si myslíte” a neútočíte, ale když to dělá někdo jiný, už to považujete za útok na vás a pomalu jej odtud vykazujete (“portál kde se diskutuje není pro tebe”). V další větě to raději popřete…
Tomu říkám diskuze na úrovni. :potlesk:

To nebylo na vás. Píšu o některých pisatelkach tady které mě v některých příspěvcích označují za hloupou atd. Zkrátka taky jsem si spíš postěžoval vseobecne. Vy jste nic osobního nenapsala, to se omlouvám že jsem to odepsala vlastně k vašemu prispevku, nebylo to tak myšlené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.9.21 11:48

@hanka.br. Hani, jsou na tom ty děti v porovnání před třeba 10, 20 let hůř při tom nástupu, co se adaptace a samostatného fungování týče, nebo stejně? Nebo je to vždy spíš závislé na tom, jak se to v té konkrétní třídě sejde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.9.21 15:03
@Svistice píše:
@hanka.br. Hani, jsou na tom ty děti v porovnání před třeba 10, 20 let hůř při tom nástupu, co se adaptace a samostatného fungování týče, nebo stejně? Nebo je to vždy spíš závislé na tom, jak se to v té konkrétní třídě sejde?

Rozhodně to dá mnohem víc práce. Ale netroufnu si říct, jestli je to těmi dětmi, nebo tím, že je mi prostě o těch 10, 20 let víc. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.9.21 16:12

@hanka.br. Kolik času dáváš na naučení básničky? Mladší dítě teď dovalilo ze školy, že mají do pondělí umět básničku. Moc odvařená z toho nejsem, protože za necelé dvě hodiny odjíždí s oddílem na víkendovou akci, vrací se v neděli pozdě odpoledne. :zed:
Takže jdueme trénovat. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.9.21 16:15
@Svistice píše:
@hanka.br. Kolik času dáváš na naučení básničky? Mladší dítě teď dovalilo ze školy, že mají do pondělí umět básničku. Moc odvařená z toho nejsem, protože za necelé dvě hodiny odjíždí s oddílem na víkendovou akci, vrací se v neděli pozdě odpoledne. :zed:
Takže jdueme trénovat. :roll:

Přes víkend? To bych si nikdy nedovolila :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
10.9.21 16:46
@Svistice píše:
Takže jdueme trénovat. :roll:

Poslední dítě bylo loni prvňák a většinou v pondělí zadaná básnička a další týden v pondělí se zkoušela. Kdo chtěl, tak se nechal vyzkoušet dřív. Měla jsem Hujera. Takže většinou druhý den po zadání se nechal vyvolat, aby měl splněno (ale to byly krátké básničky). Jen jedna básnička byla dlouhá. Tuším k podzimu. To byl samostatný pracovní list. Ta mu trvala dýl, než si každou sloku zapamatoval. Ty krátké říkanky byly pro něj lehké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.9.21 17:36

@hanka.br. @Kelsey Starší měl taky většinou v pondělí zadanou básničku a zkoušelo se nejdřív v pátek nebo až v pondělí. Případně mel třeba zadáno přes vánoční prázdniny.

Dítě je naštěstí šikovné, smysl pobralo, ale přehazuje zatím slova. V neděli večer dopilujeme (teda jestli bude mít náladu a nedorazí moc grogy).

Ale také mi to od paní učitelky přišlo malinko padlé na hlavu (to jsem si samozřejmě nechala pro sebe). Plus má ještě nějaký vymalovávací pracoví list, to teď stihlo půlku.

Asi jí na příští schůzce budu muset naznačit, že ne každá rodina se fláká celý víkend doma, tak by to mohla malinko zohledňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
10.9.21 19:29
@Krissttie píše: … to je právě to - u holek ve třídě to ty děti umí - učitelky je nemuseli učit, kde najít boty, najíst se, nebo si umýt ruce - to všechno přece znají děcka už že školky :)Ano - naše holky jako jediné uměly ve třídě počítat, uměly číst a uměly psát (nepočítám, že ostatní děti se uměli podepsat) - ale aby se museli učit takovým základům ze školy, to ne :) Stejně tak si nepamatuju, že by některý ze spolužáků ve škole smutnil po rodičích, nebo nebyl nějak víc emocionálně nezralý na školu :) Jako jo, že je některé dítě tišší a klidnější a jiné živé a upovidane, to jasně, ale to jsou přece rozdíly v temperamentu, to není o nezralosti ke školní docházce - to se asi shodneme :)
@Krissttie píše: … tak to pak asi bude taky o výběru školky :nevim: :)

Jasně, za všechno může školka.

Najít a obout si boty, umět se najíst, zvládat hygienu apod. by dítě mělo umět hlavně a především od rodičů. Ale svést všechno na školku event. na školu je pro některé rodiče nejjednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 19:46
@milami píše:
Jasně, za všechno může školka.Najít a obout si boty, umět se najíst, zvládat hygienu apod. by dítě mělo umět hlavně a především od rodičů. Ale svést všechno na školku event. na školu je pro některé rodiče nejjednodušší.
… tos mě úplně dobře nepochopila - samozřejmě, že jsou to především rodiče, co svoje děcka učí, že existuje nějaký příbor, případně mejdlo - měla jsem spíš na mysli řekněme „fungování v tom společném hromadném institutu“ - bože, to zní kostrbatě :lol: Prostě takovým těm základním dovednostem, které se děti učí právě ve školce, kde jsou bez rodičů a musí fungovat v kolektivu třeba 25 spolužáků, chápeš? :) Jsem všema deseti za, že ten základ veškerého vzdělávání leží v rodině, rozhodně si nemyslím, že „škola patří do školy a proč by si dítě mělo tahat školu domů, případně proč já rodič bych měl suplovat práci učitelky“ :roll: Naopak - jsem přesvědčená, že škola a rodina musí prostě spolupracovat, že rodiče musí své dítě podporovat, zajímat se a rozvíjet spolu se školou :) Ten můj předchozí příspěvek se týkal spíš pouze toho „chování ve skupině“ - to děti učí školka, respektive, to už děti přece musejí znát a snad i ve většině případů znají už od školkových let, protože existenci mejdla, toaletního papíru a „dobrý den a nashledanou“ je snad rodiče a školka naučili už ve školce, ne? :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 19:51
@Krissttie píše: … to je podle mě chyba, ten přístup „nehodlám ji v tom podporovat“ - shodneme se na tom, že je samozřejmě chyba, když děti sedí na IT neustále (to je samozřejmě blbě a ani moje děti nesedí na počítači neustále), ale podporovat to v nich - to „umím s počítačem“ je podle mě prostě potřeba :) Vždyť přece oni - jako naše děcka - budou ve svým produktivním věku kdy? Někde za 15 - 20 let? Víš jak daleko bude rozvoj IT technologií? Musí to znát, musí to umět, ovládat a „mít takzvaně pod kůží“ už jen proto, že jejich práce bude pravděpodobně úzce spojená s prací na PC ještě víc než je tomu teď :)

Asi ano, ale to neznamená, že musí sedět na počítači od první třídy. Ovládání počítače je v dnešní době tak intuitivní, že se ho naučí dítě během chvilky. Starší dítě víceméně nesedělo u počítače do doby než mu v půlce páté třídy zavřeli školu. Pololetí zvládl na staré škole formou zadání mailem a práce s tužkou a papírem. Od šestky najeli na teamsy a plnohodnotnou práci na pc. A víš co? Naučil se to během chvilky, ukázala jsem mu co a jak a za pár dní bys u něj nepoznala rozdíl, když bys jeho práci porovnala se spolužákem, který do toho civěl od první třídy. Dcera to samé - ta si k tomu sedla ve druhé třídě, myš uměla ovládat během minuty a obsluhovat teamsy během druhé. Není to nic, co by děti museli roky „zažívat“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
10.9.21 19:55
@Janasas píše:
@samantafox jako já nečetla dalších xx stránek, ale to si fakt myslíš, že s každou věcí co učiteka podnikne se svěří na meilu s rodiči, jestli jim to nevadí?? Já třeba chápu, že pro někoho, kdo ted je zvylý všechno přes počítač je toto divné, ale co je pro tebe zbytečné, tak pro děti je důležité..
U nás na konci první třídy do deníčku si už sami děti značily ukol, Za mě rozhodně lepší jak všechno na PC, a pak rodiče všechno az děti dělají- jako najít ukol, připomenout, pomau otevřtí knihu, sešit atd..
Nevím, přesně, jak si představuješ komunikaci s rodiči, že by se opravdu ptala na všechno, jakože vážení rodiče nevadí vám nalinkovat pár okrajů :nevim:

taky používáme deníček. Nelinkujeme tedy žádné stránky, ale malým dětem - 1.-2. třída paní učitelka tiskne krátké oznámení, děti si to rozstříhají, nalepí. Rodič přečte, podepíše. Pokud je to krátké sdělení, tak od té třetí třídy už si ho píší děti samy. Pořád je tam na nich ta zodpovědnost, že musí pamatovat na to deníček ukázat a nechat podepsat. Kdyby paní učitelka posílala maily, šlo by to úplně mimo dítě, což si myslím, že je škoda :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
10.9.21 20:04
@Moise píše:
Asi ano, ale to neznamená, že musí sedět na počítači od první třídy. Ovládání počítače je v dnešní době tak intuitivní, že se ho naučí dítě během chvilky. Starší dítě víceméně nesedělo u počítače do doby než mu v půlce páté třídy zavřeli školu. Pololetí zvládl na staré škole formou zadání mailem a práce s tužkou a papírem. Od šestky najeli na teamsy a plnohodnotnou práci na pc. A víš co? Naučil se to během chvilky, ukázala jsem mu co a jak a za pár dní bys u něj nepoznala rozdíl, když bys jeho práci porovnala se spolužákem, který do toho civěl od první třídy. Dcera to samé - ta si k tomu sedla ve druhé třídě, myš uměla ovládat během minuty a obsluhovat teamsy během druhé. Není to nic, co by děti museli roky „zažívat“ :nevim:
… já nemám na mysli ani tak tu běžnou uživatelskou znalost práce na počítači, jako spíš hlubší znalosti - programování, řekněme? :) Jo, já zvládnu konference, chaty, volání, sepíšu ti první poslední, Excel a všechny tyhle věci, prostě klasická znalost člověka, co se prací na počítači živí - běžná uživatelská znalost :) Já ale mluvím o skutečném programování - vytváření programů v počítači a tak - proto si myslím, že není od věci, když děti začnou s prací na počítačích brzo - od nejnižších ročníků školy :) Samozřejmě - neříkám, že mají děti sedět na komplech od rána do večera - to vůbec ne - ale, pokud si správně umím představit, co znamená „starší dítě nesedělo víceméně u počítače do doby než mu v půlce pátý třídy zavřeli školu“, tak ani tenhle tvůj přístup mi nepřipadá správný - resp. já bych takto rozhodně nepostupovala, ač se tvá dcera i syn naučili ovládat myš během minuty :nevim: :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí