Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LaRoux Srovnávat úředníky, zdravotníky a manažery s učiteli? Ano, také pracují s lidmi, ale to je tak všechno. Jinak má každá ze zmiňovaných prací svá specifika. A my dvě se neshodneme. Nejde vůbec o učitele nebo jinou profesi, ale o tvou potřebu práci jiných lidí komentovat nebo kritizovat. Já jsem šťastná žena, já takovou potřebu nemám. AŤ si každý dělá svou práci jak umí, pro mě je důležitý výsledek.
@divine woman píše:
@LaRoux Srovnávat úředníky, zdravotníky a manažery s učiteli? Ano, také pracují s lidmi, ale to je tak všechno. Jinak má každá ze zmiňovaných prací svá specifika. A my dvě se neshodneme. Nejde vůbec o učitele nebo jinou profesi, ale o tvou potřebu práci jiných lidí komentovat nebo kritizovat. Já jsem šťastná žena, já takovou potřebu nemám. AŤ si každý dělá svou práci jak umí, pro mě je důležitý výsledek.
Jenže i ten učitel by měl být schopný přijmout zpětnou vazbu a nebrat vše jako osobní útok.
@divine woman píše:
@LaRoux Srovnávat úředníky, zdravotníky a manažery s učiteli? Ano, také pracují s lidmi, ale to je tak všechno. Jinak má každá ze zmiňovaných prací svá specifika.
Tak pokud se nepletu, my tu právě srovnáváme ten přístup k práci s lidmi a schopnost komunikace, dialogu. Tedy to, co ty profese spojuje. Nesrovnáváme náplň práce.
Jinak je dobře, že jsi šťastná žena, ale zas bych nepovažovala zájem o veřejnou sféru života za projev neštěstí. Prostě někdo věci přijímá takové, jaké jsou, někdo více zapojuje kritické myšlení. Neříkám, že jedno či druhé je nutně špatně, je to prostě otázka povahy.
@samantafox píše:
Zdravím holky, mám specifický dotaz. Nevíte někdo, zda v našem školství existuje nějaká metodika, která v první třídě nařizuje komunikaci a rodičem přes „deníček“? Naprosto mě totiž šokovalo, že učitelka nepíše rodičům email, ale zprávy do deníčku. Opravdu má učitelka ČAS psát 20+ stejných zpráv do deníčku? A zarazila mě i druhá věc. Učitelka nám tak trochu autoritativně oznámila, že deníček musíme linkovat po týdnech a pro učitelku takto „předpřipravovat“. V podstatě jde o 10 minut, ale štve mě to z principu. Mám náročné zaměstnání, už tak mám na děti málo času. Povazuju za důležité se jim věnovat, číst a dělat smysluplné věci, ale linkovat deníčky? Co přijde potom? Kolik takových blbostí nás ještě čeká? Fakt nejde za pár kaček koupit nalinkovaný deníček? Nemůže se učitelka raději denně 20 minut sebevzdělávat místo toho, aby psala zprávy do deníčku? Už z této drobnosti mám dojem, že se školství od mých mladých let moc neposunulo… A jak to máte v první třídě vy?
@LaRoux píše:
Tak pokud se nepletu, my tu právě srovnáváme ten přístup k práci s lidmi a schopnost komunikace, dialogu. Tedy to, co ty profese spojuje. Nesrovnáváme náplň práce.
Jinak je dobře, že jsi šťastná žena, ale zas bych nepovažovala zájem o veřejnou sféru života za projev neštěstí. Prostě někdo věci přijímá takové, jaké jsou, někdo více zapojuje kritické myšlení. Neříkám, že jedno či druhé je nutně špatně, je to prostě otázka povahy.
@lucenka píše:
Jenže i ten učitel by měl být schopný přijmout zpětnou vazbu a nebrat vše jako osobní útok.
@Keyllah píše:
asi tak. Přece nelze slušnou reakci či dotaz vnímat pomalu jako útok na svou vlastní osobu, obzvlášť pokud pracuji s lidmi. Doby, kdy každý držel pusu a krok a bál se ozvat, protože to je přece pan doktor/učitelka/advokát a ti mají vždycky pravdu, pomalu končí. Nevidím nic špatného na tom, když se někdo zeptá proč se to dělá takto, obzvlášť když je to mírně zarážející a přidělává to zbytečnou práci a šlo by to vyřešit vhodněji…
Aha, člověk se pořád učí.
Já se třeba právě na zakladatelčině příspěvku poučila, jak vypadá zdvořilý dotaz, konstruktivní komunikace a zpětná vazba. ![]()
No, linkování nebo sešítek by mi nevadil, spíš ten přístup. Ta neochota vylepšovat se v práci. Doba pořád jde dál a mění se. Tak přece nejde mít pořád učitele který vše dělá na chlup stejně jako před x desítkami let. Vadí mi ten princip že takový člověk (který se urazí na rodiče když nechtějí linkovat) má mým dětem předávat svoji nechuť se učit, nechuť k jakýmkoliv změnám. Učitelka na prvním stupni je pro děti velký vzor. Kromě učení spolu tráví čas i jako třída a učitelka jim dává část ze sebe. Tahle její část by mi určitě vadila. Vzpomínám na svojí učitelku která nám taky dávala část ze sebe tím že ve volné chvíli nás upozorňovala na různé hoaxy typu že když budeme smrkat oběma nosníma dírkama, můžeme mít rakovinu… A UPOZORŇUJU ŽE MI NEVADÍ LINKOVAT SEŠITY NEBO ČÍST NOTÝSEK, vadí mi hlavně ten přístup učitelky po tom co se rodič ozval že linkovat ručně sešítek nechce. Ten princip že to učitelce vadí a není vůbec seznámená s novodobými postupy a má pocit křivdy mě děsí. Asi jako kdyby před 20 lety by po mě učitelka chtěla abych své dítě třískala rákoskou když nebude něco vědět a já odmítla a ona byla ještě naštvaná. Před dvaceti lety bylo mlácení už velký přežitek. Dnes je přežitek tohle. Zpozorněla bych.
@SAJ píše:
Aha, člověk se pořád učí.Já se třeba právě na zakladatelčině příspěvku poučila, jak vypadá zdvořilý dotaz, konstruktivní komunikace a zpětná vazba.
Nevidím na jejím dotazu nic nezdvořilého a nekonstruktivního ![]()
Hele mrzí mě upřímně, pokud tuhle diskuzi bereš jako útok na svou profesi. Jak už jsem psala, za mě to tak myšleno určitě není a není to v žádném případě ani útok na tebe osobně. Nemám důvod myslet si, že jsi špatná pedagožka jen proto, že na některé věci máme jiný názor ![]()
@LaRoux píše:
Nevidím na jejím dotazu nic nezdvořilého a nekonstruktivníhoHele mrzí mě upřímně, pokud tuhle diskuzi bereš jako útok na svou profesi. Jak už jsem psala, za mě to tak myšleno určitě není a není to v žádném případě ani útok na tebe osobně. Nemám důvod myslet si, že jsi špatná pedagožka jen proto, že na některé věci máme jiný názor
Nezapomínáte náhodou na to, že tam nejde primárně o maminku a učitelku, ale hlavně o toho prvňáčka? ![]()
A útok na mou osobu nebo na mou profesi, proboha, proč?
Mě se z hlediska mé profese nebo osoby notýsky nijak nedotýkají.
Učím velký.
Jen jde o to, že zakladatelka startuje na první dobrou (V podstatě jde o 10 minut, ale štve mě to z principu. Mám náročné zaměstnání, už tak mám na děti málo času.), soudí (Opravdu má učitelka ČAS psát 20+ stejných zpráv do deníčku?) a už dopředu zpochybňuje tu kantorku (Co přijde potom? Kolik takových blbostí nás ještě čeká?) a naráží na její kompetentnost (Nemůže se učitelka raději denně 20 minut sebevzdělávat místo toho, aby psala zprávy do deníčku?).
Tak hele, to mi jako v cajku fakt nepřijde. teda bylo by to v cajku, kdyby šlo o maminku a její pocity - ale o tu tu přece nejde, že? Deníček je způsob, jak děti naučit zodpovědnosti za vlastní vzdělávání a školní povinnosti. To dítě musí ve škole opsat zadání případného úkolu nebo vlepit lísteček a dohlédnout na to, že rodiče zkontrolují, protože právě o to o dítě tady jde. Nikoli o maminku, která má pocit, že kantorčině práci rozumí lépe než sama kantorka.
Máš nějaký nápad, jak by tenhle vzdělávací a výchovný cíl zajistila elektronická komunikace s rodičem?
Já totiž ne.
A podotýkám, že jsem zpočátku školní docházky svého potomstva taky měla pocit, že bych měla být informována o každém prdu, jenže o mě tam nešlo, že?
@SAJ píše:
Nezapomínáte náhodou na to, že tam nejde primárně o maminku a učitelku, ale hlavně o toho prvňáčka?![]()
Učím velký.
Jen jde o to, že zakladatelka startuje na první dobrou (V podstatě jde o 10 minut, ale štve mě to z principu. Mám náročné zaměstnání, už tak mám na děti málo času.), soudí (Opravdu má učitelka ČAS psát 20+ stejných zpráv do deníčku?) a už dopředu zpochybňuje tu kantorku (Co přijde potom? Kolik takových blbostí nás ještě čeká?) a naráží na její kompetentnost (Nemůže se učitelka raději denně 20 minut sebevzdělávat místo toho, aby psala zprávy do deníčku?).
Tak hele, to mi jako v cajku fakt nepřijde. teda bylo by to v cajku, kdyby šlo o maminku a její pocity - ale o tu tu přece nejde, že? Deníček je způsob, jak děti naučit zodpovědnosti za vlastní vzdělávání a školní povinnosti. To dítě musí ve škole opsat zadání případného úkolu nebo vlepit lísteček a dohlédnout na to, že rodiče zkontrolují, protože právě o to o dítě tady jde. Nikoli o maminku, která má pocit, že kantorčině práci rozumí lépe než sama kantorka.
Máš nějaký nápad, jak by tenhle vzdělávací a výchovný cíl zajistila elektronická komunikace s rodičem?Já totiž ne.
A podotýkám, že jsem zpočátku školní docházky svého potomstva taky měla pocit, že bych měla být informována o každém prdu, jenže o mě tam nešlo, že?
Ale to dítě se to naučí bez nalinkovaného deníčku. Nebo proč nemůže mít takový deníček, který se líbí a vyhovuje dítěti, pokud je důležité, aby si tam lepilo věci a dělalo zápisky ![]()
@lucenka píše:
Ale to dítě se to naučí bez nalinkovaného deníčku. Nebo proč nemůže mít takový deníček, který se líbí a vyhovuje dítěti, pokud je důležité, aby si tam lepilo věci a dělalo zápisky
Už jednou jsem ti psala, že s tebou o českém školství diskutovat nebudu, jo?
Prostě to ber tak, že jsem ta typická špatná zapšklá česká učitelka, jak ses mi už párkrát ráčila sdělit.
Ty z toho budeš mít radost a mně je to putna.
@lucenka píše:
Ale to dítě se to naučí bez nalinkovaného deníčku. Nebo proč nemůže mít takový deníček, který se líbí a vyhovuje dítěti, pokud je důležité, aby si tam lepilo věci a dělalo zápisky
Mě by zajímal pohled profesionálky (učitelky) na tohle. Je nutné přidělovat rodičům tyhle mechanické práce? Případně proč, je to nějaký výchovný proces pro rodiče? Nebo jaký to má účel? Když rodič nabídne učiteli šikovnější řešení, musí se učitel egoistický všemu bránit a otáčet to na neúctu? Snad to není tak že učitel učí a nesmí být učen? To by mě zajímalo jestli jsou to všechno teda propracované a promyšlené výchovné procesy
Stačilo by, kdyby ta paní učitelka přiznala že není kamarád s počítačem s nechala si poradit třeba aby nezatěžovala rodiče zbytečnostma. Třeba nechat si poradit aby si žáci koupili sešity s linkami a ne se hned urážet…to pak přece vypadá že z ní mluví ego a to není profesionální…nebo snad je?
@SAJ píše:
Už jednou jsem ti psala, že s tebou o českém školství diskutovat nebudu, jo?Prostě to ber tak, že jsem ta typická špatná zapšklá česká učitelka, jak ses mi už párkrát ráčila sdělit.Ty z toho budeš mít radost a mně je to putna.
Chápu tvoji solidaritu vůči jiným učitelům. Nicméně za každou cenu se rvát za to že učitele mají vlastně vždy pravdu a rodiče jen prudí… není to zbytečné? Přece nemůžeš na 100% vědět že všichni učitelé jsou perfektní a mě přijde, že zakladatelka nemá špatné poznatky. Dobře, zodpovědnost za deníček, ale to čmárání linek a nucení rodičů do mechanických prací a arogantní přístup pokud se to rodiči nelíbí. Podle tebe by si rodič měl nechávat zadávat úkoly, nesmí nic říct? Řekni mi jaký je účel tohodle postupu v rámci výchovy dítěte. Nebo pokud jde o to pohodlí pro učitelku…není sobecké stavět svoje pohodlí - (1× změnit zadání při koupi sešítků z nelinkovaný na linkovaný) nad pohodlí 27 rodičů kteří to budou teď každý týden linkovat? Ty bys takový postup zvolila? Je nutné se tedy v tomhle případě zastávat že to je tak určitě správně? Hlava mi to nebere…
@SAJ píše:
Nezapomínáte náhodou na to, že tam nejde primárně o maminku a učitelku, ale hlavně o toho prvňáčka?![]()
Učím velký.
Máš nějaký nápad, jak by tenhle vzdělávací a výchovný cíl zajistila elektronická komunikace s rodičem?Já totiž ne.
Mám nápad jak tuto vzdělávací metodu zajistit i bez deníčků. Třeba tím, že žáci už od první třídy musí nosit třeba domácí úkoly. Které musí zpracovat do sešitu a nechat si podepsat od rodiče, není tohle snad dostačující? Nevidím přidanou hodnotu sešítku a lepení poznámek když mají kromě toho ještě matematiku, češtinu a další hodiny s psaním, lepením, úkolama. V době, kdy se celé školství rok muselo vést online si neumím představit domácnost, která si neumí nebo nemůže přečíst email. Lidí kteří preferují e-komunikaci je naprostá většina a nevidím důvod se podřizovat menšině která chce být offline. A to neberu ohledy na ekologii… to už je vůbec jiné téma. Ale aktuální pro dnešní dobu, což tenhle přístup rozhodně není a je opravdu zastaralý a neefektivní.
@Olina95 píše:
Chápu tvoji solidaritu vůči jiným učitelům. Nicméně za každou cenu se rvát za to že učitele mají vlastně vždy pravdu a rodiče jen prudí… není to zbytečné? Přece nemůžeš na 100% vědět že všichni učitelé jsou perfektní a mě přijde, že zakladatelka nemá špatné poznatky. Dobře, zodpovědnost za deníček, ale to čmárání linek a nucení rodičů do mechanických prací a arogantní přístup pokud se to rodiči nelíbí. Podle tebe by si rodič měl nechávat zadávat úkoly, nesmí nic říct? Řekni mi jaký je účel tohodle postupu v rámci výchovy dítěte. Nebo pokud jde o to pohodlí pro učitelku…není sobecké stavět svoje pohodlí - (1× změnit zadání při koupi sešítků z nelinkovaný na linkovaný) nad pohodlí 27 rodičů kteří to budou teď každý týden linkovat? Ty bys takový postup zvolila? Je nutné se tedy v tomhle případě zastávat že to je tak určitě správně? Hlava mi to nebere…
Hele, ty máš fakt pocit, že zakladatelka měla v teto diskusi úmysl konstruktivně diskutovat účel a smysluplnosti existence deníčku?
No, pokud ano, asi nemá smysl diskutovat dál.
Já bych sice nejspíš jako rodič v duchu nad linkama protočila oči v sloup, ale s děckem bych sedla a naučila ho linkovat. A nejspíš i podiskutovala o tom, jak si ho musí hlídat. Ale já jsem matka krkavec a dětem tu cestičku moc neumetám.
Co bys ode mě ovšem neuviděla, by byl arogantní sebestředný odsudek, jaký tu předvedla zakladatelka. Ta má totiž uz čtvrtého září zcela jasno, že její děcko učí zapšklá nekompetentní stará struktura.
@SAJ píše:
Učím velký.
S tvou interpretací těch vytučněných citací se úplně neztotožňuju. Ale ano, dalo by se to napsat i decentněji a kdyby to takhle té paní učitelce řekla do očí, asi by to bylo hrubé.
Ale k té podstatě věci (výchovou k zodpovědnosti linkováním deníčku) - já už jsem se tady k tomu vyjádřila. Psala jsem, že tam ten výchovný potenciál nevidím, že to je za mne zmechanizovaná činnost. Děti (ale i dospělí) se rozvíjejí víc v aktivitách, které jim přinášejí nějakou emoci a představují pro ně výzvu, tam, kde můžou zapojit vlastní invenci. To jim přináší pocit úspěchu potažmo sebeúcty, která je motorem pro nějaký seberozvoj.
@Olina95 píše:
Mám nápad jak tuto vzdělávací metodu zajistit i bez deníčků. Třeba tím, že žáci už od první třídy musí nosit třeba domácí úkoly. Které musí zpracovat do sešitu a nechat si podepsat od rodiče, není tohle snad dostačující? Nevidím přidanou hodnotu sešítku a lepení poznámek když mají kromě toho ještě matematiku, češtinu a další hodiny s psaním, lepením, úkolama. V době, kdy se celé školství rok muselo vést online si neumím představit domácnost, která si neumí nebo nemůže přečíst email. Lidí kteří preferují e-komunikaci je naprostá většina a nevidím důvod se podřizovat menšině která chce být offline. A to neberu ohledy na ekologii… to už je vůbec jiné téma. Ale aktuální pro dnešní dobu, což tenhle přístup rozhodně není a je opravdu zastaralý a neefektivní.
Dítě si v první třídě přečte email?
Jo, tak to pak jo. To uznávám, že jsou deníčky fakt zbytečné. ![]()