Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
A ten půl giga nestačí na školní zprávy?
Já mám jedno giga a po vyčerpání limitu mi mail jde špatně otevřít. Stáhnout soubor trvá dlouho. Takže se spíš podívám až doma na wifi.
Mně teda chtít po rodičích, aby linkovali sešit taky přijde padlé na hlavu a o efektivitě práce paní učitelky, která bude 30 dětem psát tu samou zprávu, bych si myslela své. Nicméně - prostě bych nelinkovala a neřešila. Myslím, že zakladatelku čeká v našem zkostnatělém základním školství ještě mnoho nemilých překvapení
.
@carsa píše:@samantafox píše:Mně teda chtít po rodičích, aby linkovali sešit taky přijde padlé na hlavu a o efektivitě práce paní učitelky, která bude 30 dětem psát tu samou zprávu, bych si myslela své. Nicméně - prostě bych nelinkovala a neřešila. Myslím, že zakladatelku čeká v našem zkostnatělém základním školství ještě mnoho nemilých překvapení
Zdravím holky, mám specifický dotaz. Nevíte někdo, zda v našem školství existuje nějaká metodika, která v první třídě nařizuje komunikaci a rodičem přes „deníček“? Naprosto mě totiž šokovalo, že učitelka nepíše rodičům email, ale zprávy do deníčku. Opravdu má učitelka ČAS psát 20+ stejných zpráv do deníčku? A zarazila mě i druhá věc. Učitelka nám tak trochu autoritativně oznámila, že deníček musíme linkovat po týdnech a pro učitelku takto „předpřipravovat“. V podstatě jde o 10 minut, ale štve mě to z principu. Mám náročné zaměstnání, už tak mám na děti málo času. Povazuju za důležité se jim věnovat, číst a dělat smysluplné věci, ale linkovat deníčky? Co přijde potom? Kolik takových blbostí nás ještě čeká? Fakt nejde za pár kaček koupit nalinkovaný deníček? Nemůže se učitelka raději denně 20 minut sebevzdělávat místo toho, aby psala zprávy do deníčku? Už z této drobnosti mám dojem, že se školství od mých mladých let moc neposunulo… A jak to máte v první třídě vy?.
Sorry, ale rozdělit každý týden jednu stránku pomocí čtyř čar na pět chlívků (jeden pro každý den) mi nepřijde nic, co by děcko v první třídě nezvládlo.
Zakladatelka nepsala, že by měl ten deníček linkovat rodič a rovnou na celý rok.
@LaRoux píše:
Jaký drama? Ty s ní mluvíš, jako by byla tvůj žáčekFakt diagnóza tohle.
Mou optikou se žádné drama tedy nekonalo, také to považuju za velice zajímavou diskuzi, žádná ztráta času. Prostě ať se ti to líbí nebo ne, vzdělávací proces je veřejné téma a veřejný zájem a diskutovat o něm je na místě. A ano, linkování deníčků může být motiv zastupující docela podstatné principy.
Mě zase přijde, že mluví úplně normálně a má pravdu na tisíc procent. Přesně jak to píše, tak to je. Ono totiž na každého jednou dojde. A ten kdo si myslí, že všichni učitelé jsou děs a to jejich cukratko nejlepší a budou ho takhle nesmyslně hájit a dohadovat se kvůli čárám, tak chodí brečet do školy. Naši se vždycky tomu smáli. Jak ti nejvíc angažované matky tam na třídních schůzkách v devítce brečí, hlavně, že osm let měly plnou hubu keců. Mě to přijde úplně na hlavy padlý a mít takovou matku, tak ani nevyjdu ven, jak bych se za ní styděl. Jenom ostudu takové matky dělaj, nic víc. Nevím, naši se s námi v první, se mnou asi i v druhý učili, naučili nás, že máme povinnosti a pak měli klid a ani nevěděli, že chodíme do školy pomalu. Už to byla prostě naše starost a naopak to bylo všechno v klidu. Nikdo se nerozciloval na učitele, rodiče si na ně nechodili stěžovat, učitelé si nestěžovali na nás a všichni byli spokojení. Základku jsem prošel ani nevím jak, kromě osmičky s vyznamenáním a úplně na pohodu. A to že mě bylo dost a tomu učení jsem nic moc nedal, doma skoro vůbec, to tak dvakrát za rok, na velkou písemku. Ale protože jsem věděl, že když budu mít blbý známky, tak halt naši vezmou sešit a budou mě zkoušet nebo hlídat, to jsem nechtěl tak jsem si to hlídal sám, páč jsem věděl, že by nehledali chybu u učitelek ale u mě. Nemyslím tím jednu špatnou známku, to naopak byli ti, co řekli, že se nic neděje, že se z jedné známky nestřílí a že je to jenom známka. Ale kdyby byly nějaký dlouhodobější problémy týkající se školy, tak by to řešili se mnou, tím, že by dohlédli a ne hledali chybu všude jinde, jak je špatný školství a já nevím co. Tak od toho jsou asi rodiče. aby se o to starali a ne říct, že nemají čas. Co to jako je? A přitom jde fakt o rok, o dva, pak už si to dítě hlídá všechno samo, když se to naučí a rodiče maximálně pomůžou s nějakým projektem nebo s něčím, co dítě neví. I když jsme si všechno od tý třetí třídy hlídali sami a naší podepsali max žákovskou a šli dvakrát za rok na schůzky, tak ale zase si nedovedu představit, že by na nějaký projekt typu hodiny řekli, že je to obtěžuje. To fakt nikdy a místo řešení na co má učitelka právo by jsme to společně udělali, pokud by jsme s tím potřebovali pomoci a to bez keců. Udělali by jsme si to příjemný, nějaký dobrý jídlo k tomu, kolu, sedli si společně ke stolu a za chvíli by to bylo. Fakt nechápu, kde plno z vás vidí problémy. Přece řešit na co má učitelka právo, chodit se hádat do školy a rozčilovat se, je daleko víc časově i psychicky náročný.
No já jsem si hlavně pod pojmem linkovat deníček představila opravdu dělat řádky, což by fakt byla rasovina…udělat chlívky je věc jiná…to si může i prvňák udělat sám a i když to třeba nebude dokonalý, přišlo by mi fajn, že si to připraví pro pančelku dítě samo…to mě teda než cokoliv ve škole přišlo horší ve školce, kdy se na nástěnce objevilo třeba připravte dětem na zítra žluté tričko a červenou gumičku… ![]()
@Matt 02 Jako proti deníčku nic, být zodpovědný a samostatný je taky v pohodě, ale opisovat zprávu do každého zvlášť v době kopírek je fakt trochu zbytečný retro. Myslím, že hlavně o tohle zakladatelce šlo.
Mimochodem - četla jsem tady, co vše jste prvňáčkům pořizovali, děti by měly dostat pomůcky v hodnotě 500,–Kč každý. Co jste museli ještě kupovat?
@hanka.br. píše:
@Matt 02 Jako proti deníčku nic, být zodpovědný a samostatný je taky v pohodě, ale opisovat zprávu do každého zvlášť v době kopírek je fakt trochu zbytečný retro.Myslím, že hlavně o tohle zakladatelce šlo.Mimochodem - četla jsem tady, co vše jste prvňáčkům pořizovali, děti by měly dostat pomůcky v hodnotě 500,–Kč každý. Co jste museli ještě kupovat?
Tak to asi nikdo úplně neví, jak to bude ta učitelka dělat.
@vokishka píše:
Tak to asi nikdo úplně neví, jak to bude ta učitelka dělat.
Já tipuju lepení lístečků, jinak by musela zcvoknout (já bych teda zcvokla na tuty, nerada opisuju…).
Furt teda i přemýšlím, proč ty chlívky a možná kvůli dětem?
První chlívek pondělí, druhý úterý, prostřední středa… To mi přijde docela dobrý. ![]()
Moje děcka to měly všechno popořadě pod sebou a je fakt, že v tom byl guláš.
Jak já byla ráda, když se naučily samostatnosti… ![]()
@SAJ Jestli dobře čtu úvodní příspěvek, paní učitelka zprávy píše rukou a rodiče jí mají ten deníček nalinkovat a předpřipravit. Takže lepení to nebude. To je prostě fakt maličko úlet. O deníčky jako takové nejde.
@hanka.br. píše:
@Matt 02 Jako proti deníčku nic, být zodpovědný a samostatný je taky v pohodě, ale opisovat zprávu do každého zvlášť v době kopírek je fakt trochu zbytečný retro. Myslím, že hlavně o tohle zakladatelce šlo.Mimochodem - četla jsem tady, co vše jste prvňáčkům pořizovali, děti by měly dostat pomůcky v hodnotě 500,–Kč každý. Co jste museli ještě kupovat?
My kupovali tužky, obaly, suché pastely, fixy, desky na sešity a písmena, nůžky, gumu, ořezávátko, paletu, kelímek na vodu…
@hanka.br. píše:
@SAJ Jestli dobře čtu úvodní příspěvek, paní učitelka zprávy píše rukou a rodiče jí mají ten deníček nalinkovat a předpřipravit. Takže lepení to nebude. To je prostě fakt maličko úlet. O deníčky jako takové nejde.
@hanka.br. píše:
Diskuse je ze soboty. Ve středu slavnostní zahájení, ve čtvrtek nějaké povídání a možná něco malinko, v pátek opatrný začátek.
Jako fakt dost pochybuju, že by pančelka vydržela psát zprávy rukou déle, než do toho pátku nebo do tohoto pondělí.
Jestli jo, je to masochistka a dobře jí tak.
Asi chtěla začátek deníčku pěkný, nebo možná byla tak natěšená na začátek, že své nadšení přetavila do 20+ deníčků… ![]()
@SAJ píše:
Sorry, ale rozdělit každý týden jednu stránku pomocí čtyř čar na pět chlívků (jeden pro každý den) mi nepřijde nic, co by děcko v první třídě nezvládlo.Zakladatelka nepsala, že by měl ten deníček linkovat rodič a rovnou na celý rok.
Opravdu vám, jako pedagogovi, přijde adekvátní úkol pro čerstvého prvňáka - rýsování podle pravítka a rozdělení papíru na 5 stejných ploch? (Pokud učitelce stačí halabala namalované 4 čáry, pak beru zpět. Ale takhle ten úkol nezazněl) Takže se shodneme na tom, že to je úkol pro rodiče. Ale souhlasím s tím, že to je prkotina. Zakladatelka se na základce setká s daleko většími absurditami.
Syn mel (a ma i ve druhe) taky denicek, kam zezacatku lepila ucitelka listecky, ale jenom co se naucili trochu psat, zacli si tam psat uz sami. Treba to tak ucitelka taky planuje, to ale asi nevis. Jinak rodicum pro kontrolu psala jeste pres Skolu online a slo to i na mail. Ted ve druhe uz to bude na detech a domaci ukoly si budou psat sami do denicku.
@carsa píše:
Opravdu vám, jako pedagogovi, přijde adekvátní úkol pro čerstvého prvňáka - rýsování podle pravítka a rozdělení papíru na 5 stejných ploch? (Pokud učitelce stačí halabala namalované 4 čáry, pak beru zpět. Ale takhle ten úkol nezazněl) Takže se shodneme na tom, že to je úkol pro rodiče. Ale souhlasím s tím, že to je prkotina. Zakladatelka se na základce setká s daleko většími absurditami.
Podle mě je beztak každá elementaristka napůl šílená, protože pracovat s prťatama je na hlavu, já bych to nedala.
Už z toho titulu se nedivím ničemu a děcku bych s čárama pomohla bez toho, že bych z toho dělala kovbojku.
V průběhu let jsme dělali do školy spoustu mnohem ujetější věcí, než nějaký deníček…
Teda, jak se znám, vzala bych kružítko a celý sešitek propíchla tam, kde ty čáry začínají a končí. A udělat čáry podle pravítka mezi dvěma dírkama - zvládl by to prvňák?
Já už si to nepamatuju…
Bože, já jsem tak vděčná, že to je za námi…
@hanka.br. No některé ty věci, co dostali, teda nejsou nic moc (prostě hodně low číst, takže ne trojboké tužky, pastelky krátké reklamni).
Osobně jsem kupovala tempery a paletu, část stetcu, nůžky s ostrý hrotem, desky na pismena a číslice, voskovky, kufřík, prašné křídy, modelovací podložku a velké desky na výkres, pár obalu.
Bačkory do školy a družiny (tam ještě fixy, toaleťák a kapesníky), boty na telak, svihadlo.