Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Wani píše:
Tyjo, zadat memu diteti ucitelka, aby doma sestrojil povinne hodiny, tak ji napisu, ze tohle jako fakt ne. Sestak to podle me sam fakt nezvladne a pokud to po nich chteji, maji je to naucit ve skole.
To je projektová výuka, obvyklá na západ od nás.
Tedy to, po čem volá většina rodičů, kterým se nelíbí naše pravěké školství.
Osobně proti tomu nic nemám, dělali jsme doma spoustu projektů a podle mě jsou pro děcka fakt super.
@Russet píše:
To ano. Ale musí projít x zpráv, že někdo něco přečetl. V notesu to vidí hned.
Stejně tak musí projít X notýsků, aby zkontrolovala, že to četli všichni
@zrcadlo No, já nevím. Jak říkám, dělala jsem pár let ve školství. Mně přijde opravdu že toto si mnohé bohužel myslí, že vzorný jedničkář=životní úspěch. KDyž sleduju spolužáky ze základky, tak jejich profesní úspěch se známkama a vzornýma nadpisama vůbec nesouvisí. NAopak najdu případy ze třídy, kdy „lempl“ má teď doktorát a učí na univerzitě a vzorná holka je ráda, že je ráda. Co se týká úspěchu v nějaké profesi, což zdůrazňuju že neztotožňuju s životním štěstím a pohodou.
@Russet Asi záleží, co máš ještě kolem toho. Já mám do toho čerstvého předškoláka, batole, věnuju se svojí práci, píšu DP, kde musím komunikovat s úřady, protože se to týká územního plánování a do toho se snažím nastudovat jak založit co nejefektivněji spolek, abychom mohli získat dotace na náš hnusný rybník v obci.
Takže jo, byla jsem zvyklá ze školky, že po mně nikdo nic nechtěl a co chtěl, to bylo na nástěnce a nebylo toho moc.
A za mne, já emaily čtu, ale naše škola je nepíše. Proto jsme přišli s manželem o první schůzku, protože jsme čekali na email a nějak jsme nepochopili, že máme celý červen sledovat stránky o tom kdy a kde bude schůzka. Přes prázdniny na mé žádosti o informace zase nereagovala učitelka a tak se na mne vše vyvalilo až teď.
@lucenka píše:
Stejně tak musí projít X notýsků, aby zkontrolovala, že to četli všichni
Stačí, když řekne, otevřete sešity na patričné stránce a projde třídu. Mail používám v práci pořád. Ale když si chci opravdu něco zapamatovat, papír si vytisknu a napíšu si k tomu poznámky. Je to lepší i pro kolegyně. Než se prohrabávat desítkami mailů.
@SAJ
No vidíš, třeba zrovna tato projektová výuka se mně osobně líbí a jsem pro. Radši budu sestrojovat hodiny, než linkovat sešit.
@Pozitivni-obrazy
Když máš čas si písat na emimino, nějaký volný čas ještě máš. Ano, proti školce povinnosti přibudou. To ví každý, kdo má děti. A nějak se s tím smíří. A nakládá si jen tolik, kolik je schopný sám nebo s manželem zvládnout.
@Wani No to víš že to nezvládlo. Nejdřív rodiče museli vymyslet, co by asi tak doma šlo (došli k možnosti slunečních nebo přesýpacích), pak nastudovali na netu princip a jak to konkrétně udělat a pak teprve mohli něco tvořit spolu s dítětem.
Příbuzná ale s učitelkami a celkovým návalem úkolů pro rodiče na této škole řeší opakovaně a dlouhodobě. Ale je to boj s větrnými mlýny a nikdo se zs ohledem na další věci (kamarádi, dostupnost apod.) neodhodlala dát děti jinam.
Edit: Proti projektové výuce nic nemám. Ale ať z toho vynechají rodiče a na projekt pracují děti (samostatně nebo ve skupině) a průvodcem je jim u toho učitel.
Fakt nebudu s dětmi pěstovat rajčátka, skládat funkční model čehokoliv a podobně.
Opravdu máme jako rodina na víkend jiné náplně volného času ( a překvapivě se u toho dítě i vzdělává), než něco zařizovat pro školu.
Příspěvek upraven 06.09.21 v 10:15
@SAJ píše:
To je projektová výuka, obvyklá na západ od nás.Tedy to, po čem volá většina rodičů, kterým se nelíbí naše pravěké školství.Osobně proti tomu nic nemám, dělali jsme doma spoustu projektů a podle mě jsou pro děcka fakt super.
Jenže tam to nefunguje tak, že se dětem zadá úkol bez přípravy a dá se jim krátký čas na to, aby ho splnily
ale ony si před tím už dělají ve škole k tomu projektu přípravu, a stráví nad tím ve škole dost času, kde to mohou konzultovat s učitelem. Navíc je to spíš o zadání tématu. Dítě mi takhle vloni ve škole dělalo model srdce. Ale každý si mohl vybrat cokoliv z lidského těla, materiál. A věděli o tom od chvíle, kdy začali probírat téma lidského těla. Ve výtvarce si k tomu kreslili návrhy a konzultovali to s učitelkou.
@Russet píše:
Stačí, když řekne, otevřete sešity na patričné stránce a projde třídu. Mail používám v práci pořád. Ale když si chci opravdu něco zapamatovat, papír si vytisknu a napíšu si k tomu poznámky. Je to lepší i pro kolegyně. Než se prohrabávat desítkami mailů.
Tak to je pak chyba v uživateli, když si neumíte emaily třídit do složek a vyhledávat v nich. Je to stejné. Jako hledat v těch papírech.
@SAJ píše:
To je projektová výuka, obvyklá na západ od nás.Tedy to, po čem volá většina rodičů, kterým se nelíbí naše pravěké školství.Osobně proti tomu nic nemám, dělali jsme doma spoustu projektů a podle mě jsou pro děcka fakt super.
Ano, ty zname americke sopky.
podle me by todle nemelo byt povinne, protoze to proste zamestna vic rodice nez deti. Ja si zapadnim skolstvim prosla, ale az na stredni a tam jsme ty projekty zvladali uz bez pomoci rodicu bez problemu.
@lucenka píše:
Tak to je pak chyba v uživateli, když si neumíte emaily třídit do složek a vyhledávat v nich. Je to stejné. Jako hledat v těch papírech.
Tak do papíru se mi pořád kouká líp než na monitor. Zvlášť když do něj v práci koukám opravdu dlouho. A každý klik myší si tvoje ruce pamatují.
@Russet Psát na emimino mám čas teď, protože jsem si ho vyhradila, nepíšu, že nemám čas. Já mám času dost a teď když ty dva starší si vzaly ústavy tak se cítím jako na dovolené ![]()
Nejde o ten čas, ale o to plánování. Ve čtvrtek se objevily ty požadavky - a já mám jako během pátku, soboty a neděle to shánět? My už ale máme čas rozplánovaný jinak. Rozhodně tam nezapadá cesta do mesta pro sešity, ta bude třeba ve čtvrtek.
Takže co jsem mohla udělat doma jsem udělala, máme sice nadstandartně vybavený kufřík na výtvarku,
ale zbytek fakt smůla.
A co se týká každodenní kontroly, nepíšu, že na to nemám čas, ale nemám na to hlavu. Prostě si na to nevzpomenu, protože lítám jinde.
@Russet píše:
Tak do papíru se mi pořád kouká líp než na monitor. Zvlášť když do něj v práci koukám opravdu dlouho. A každý klik myší si tvoje ruce pamatují.
Takže bude lepší každý den podepisovat sešit
jsem ráda, že naše škola používá primárně e-maily.
Jinak teda nad přípravou tašky a připomenutím úkolu bdím i u třeťáka, protože ten je chorobný prokrastinátor a salámista a být to jen na něm, tak nosí do školy všechno (což vzhledem ke vzdálenosti do školy, přepravní metodě a jeho vzrůstu opravdu tlerovat nechci).
@Pozitivni-obrazy píše:
@Russet Psát na emimino mám čas teď, protože jsem si ho vyhradila, nepíšu, že nemám čas. Já mám času dost a teď když ty dva starší si vzaly ústavy tak se cítím jako na dovolené
Nejde o ten čas, ale o to plánování. Ve čtvrtek se objevily ty požadavky - a já mám jako během pátku, soboty a neděle to shánět? My už ale máme čas rozplánovaný jinak. Rozhodně tam nezapadá cesta do mesta pro sešity, ta bude třeba ve čtvrtek.
Takže co jsem mohla udělat doma jsem udělala, máme sice nadstandartně vybavený kufřík na výtvarku,
ale zbytek fakt smůla.
A co se týká každodenní kontroly, nepíšu, že na to nemám čas, ale nemám na to hlavu. Prostě si na to nevzpomenu, protože lítám jinde.
Priorita je škola. Proto nejprve splním věci do školy, žijeme ve městě s dobře zásobeným papírnictvím, takže otázka deseti minut chůze a pak menší fronta, protože stejný nápad dostalo víc maminek.
Kontrola malého dítěte nespočívá jen v kontrole tašky a úkolů. Dohled potřebuje i v jiných oblastech. Pro mě je to priorita, koníčky a jiné akce až potom, co je hotovo toto.