Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16221
5.9.21 19:14

@Svistice Ale v tom případě mluvíme úplně o něčem jiném. Já naprosto nesouhlasím s přetěžováním prvňáků ve stylu práce na 30min. a víc, psala jsem, že souhlasím s domácími úkoly, ale na 3-5min. (těm pomalejším možná 10min., při pozdějším čtení trochu více). To, že zároveň děti dodělávají to, co nestihly ve škole, je jasné, takže ti pomalejší toho mají více i tak. Pokud dostává úkoly na 30min. dítě, které ve škole neposlouchá, nepracuje, místo práce se kouká z okna a vyrušuje, tak je to v pořádku, prostě musí dodělat svou práci. Dávat ale nad rámec školní práce tolik úkolů podle mě v pořádku není. Ale pro ten efekt toho, že existuje i domácí příprava, si myslím, že krátký úkol je v pořádku. Reagovala jsem na konkrétní příspěvek, že domácí úkoly jsou největší zlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
5.9.21 20:33
@stinga píše:
@zrcadlo no vidíš, toto nechápu, proč básničku dětem nenašla učitelka? proč s tím otravuje rodiče?

Tak tomuhle has rozumím - já bych se například zjevila, kdyby moje dítě muselo odříkávat povinně tu básničku o tom, že holky jsou na světě od rození a kluci od dobrodružství, naopak výběr vlastní básničky bych velmi uvítala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
5.9.21 20:39
@zrcadlo
Synova učitelka žádné podpisy úkolu nechtěla a myslím, že měla i přes to naprosto jasný přehled, kdo se doma o dítě a jeho školní výsledky zajímají.
A i bez podpisu a dokonale ostrouhanych tužek se dítě naučilo, co se naučit mělo. Dokonce měla i diferencovaný systém úkolů. Děti, co umělý a měly hotovo včas, už úkol neměly, jiné jen dodelavaly nestihnutou práci, ti slabší dostaly něco na víc na procvičení.
A těm méně šťastným dětem odpadl stres za to, že budou muset ve škole vysvětlovat, jaktoze zase nemají podepsaný úkol nebo nějakou extra pomůcku, co se měla přinést (což bylo na denním programu mého školního dne, spolu s rozdáním poznámek za zapomenutí učebnice, která se v podstatě vůbec nepoužívala, ale tahat v tašce se musela).
Prostě souhlasím s tím, že systém první třídy, kdy jsou děti odkázány na vůli a ochotu rodičů „pracovat“ doma s dětmi, není úplně to pravé ořechové. A čím víc nároku ucitelka na práci a procvičování doma má, tím víc se jí ty nůžky ve třídě rozevřou.

Přesně, ono totiž pokud se rodiče nechtějí nebo nemohou zajímat (nemoc a podobně), tak přístup učitelky odnese jenom dítě.

Těm rodičům to bude pravděpodobně dost fuk, ale dítě bude muset před celou třídou vysvětlovat, proč to či ono nemá.

Bohužel mám osobní zkušenost, kdy moje nevyrovnaná matka odmítala podepisovat věci, když na mě byla zrovna za něco uražená, jako součást trestu, a já se tak propracovala až k třídní důtce - nikdo mi nevěřil, že doma o těch věcech fakt říkám.

Důrazem na domácí práce se fakt části dětí podtrhává židle a už tímto v první třídě začíná kolotoč vyloučení a chudoby (dítě je škatulkováno jako neschopné, rodina problematická, táhne se to s ním, učitele se podle toho k němuž chovají, atd).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
5.9.21 20:48

@zrcadlo Ano, to pak asi mluvíme o dvou odlišných věcech.
Ale asi se shodneme na tom, že ty úkoly by prostě měly být takové, aby je dítě zvládlo samo, bez aktivní účasti rodiče, bez speciálních „pomůcek“, a bylo pokud možno minimálně „bito“ na tom, pokud toho podporujícího a spolupracujícího rodiče nemá.

Ten příklad s těmi básničkami. U obou dětí ve třídě je určitě několik dětí, které doma žádnou knihu dětských básniček nemají, a jejich rodiče ani asi nejsou natolik technicky vybavení či počítačově gramotní, aby si něco našly na net. O tom, že by šli někam půjčit knihu se taky nedá mluvit.
Takže ta učitelka by měla počítat s tím, že pokud hodí zodpovědnost na rodiče, část dětí prostě úkol splnit nemůže (a případná pětka je tedy pětka pro rodiče, ne pro dítě). Proto by z mého pohledu bylo mnohem fér a jistější zadat básničku z čítanky = tu má k dispozici každé z těch dětí (třeba i dát na výběr z několika), ale že by ocenila, pokud by si děti, pokud mohou, ve spolupráci s rodiči našli samy básničku, která odpovídá zadaným kritériím, a tu se naučily. Aby recitace byla zajímavá a mohly si o tom pak třeba popovídat, udělat soutěž atd…

Příbuzné dítě třeba dostalo jako projektový úkol v šesté třídě sestrojit funkční model hodin. Takto znělo zadání. Kolik šesťáků si bez aktivní pomoci rodiče asi s takovým úkolem poradí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
5.9.21 20:48

Podle mě by domácí úkoly měly být pouze doporučené a neznamkovane, tedy ani razítko apod. Učitelka by neměla práci ve škole přenášet do rodinného prostředí. Jednak to za 1. stresuje rodiče, kteří už tak toho mají nad hlavu, když přijdou z práce a chtějí si z dítětem užít zbytek dne (nechtějí řešit procvičování vázaného písma) 2. Velmi stresuje děti z méně podnětného prostředí. Rodičům těchto dětí je úplně šumák, jestli dítě dostane razítko či co. Ale tyto děti velice dobře vnímají, že ostatní to mají jinak. DU tak pouze zvětšuje rozdíly ve společnosti. Aby bylo jasno, já osobně se vždy budu dětem věnovat nad rámec. Budu s nimi číst, poznávat stromy, rostliny a navštěvovat muzea. Ale je to jen má soukromá iniciativa a rozhodně si nepřeji, aby mi škola diktovala, jak mám trávit s dětmi již tak omezený čas. Pokud uvidím, že učitelka má supr nápady a bude mi to dávat smysl, budu to dělat, ale jinak budeme plnit formálně - aby se neřeklo a nebyla zlá krev. No a pak to bude na dětech. Chceš udělat úkol? Zkus to, budu motivovat. Pokud sama uznám, že je to blbost a vidím odpor, tak ať má klidně 5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76904
5.9.21 20:52
@hanka.br. píše: Úkoly ne, ale může je požádat o spolupráci, tedy doufám. Ono bez ní se to v první třídě neobejde.

samozřejmě, že to nejde bez spolupráce - ale aby rodič linkoval deníček a vyhledával básničku o 8 slokách, to považuji za buzeraci a úkol pro rodiče,
rodič má sedět s dítětem a kontrolovat, jak píše úkol, má dítě vyzkoušet z matematiky, dát mu něco přečíst z čítanky - to vše ano, zkontrolovat nebo nachystat věci do aktovky, dát svačinu,
ale vyhledávat básničku, linkovat deníčky - to je vyloženě navíc a je to úkol pro rodiče, ale já jako rodič nechci dostávat úkoly od učitelky, ještě si živě pamatuji, jak občas nadávala moje matka a to se se mnou učila docela hodně, jelikož jsem měla dyslexii - ještě jsem měla úkoly z té dyslexie, matka dojela v 17.30 z práce, osprchovat, udělat jídlo, vyložit nákup a před 19. jsme se začaly učit - byla to morda pro mně i pro ni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
5.9.21 20:57
@stinga píše:
@zrcadlo no vidíš, toto nechápu, proč básničku dětem nenašla učitelka? proč s tím otravuje rodiče?

To je naprosto standardní uskalí práce s lidmi :nevim: půlka se rozčiluje, proč básničku nenajde učitelka a otravuje s tím rodiče, půlka se rozčiluje, proč musí jejich dítě recitovat takovou slátaninu a nemůžou si vybrat sami něco oduševnělého. K tomu ještě přičti individuality, jejichž dítě nebude papouškovat nadrilovanou báseň a přednese svou vlastní tvorbu. Nemáš šanci zavděčit se všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
5.9.21 21:02
@samantafox píše:
Zdravím holky, mám specifický dotaz. Nevíte někdo, zda v našem školství existuje nějaká metodika, která v první třídě nařizuje komunikaci a rodičem přes „deníček“? Naprosto mě totiž šokovalo, že učitelka nepíše rodičům email, ale zprávy do deníčku. Opravdu má učitelka ČAS psát 20+ stejných zpráv do deníčku? A zarazila mě i druhá věc. Učitelka nám tak trochu autoritativně oznámila, že deníček musíme linkovat po týdnech a pro učitelku takto „předpřipravovat“. V podstatě jde o 10 minut, ale štve mě to z principu. Mám náročné zaměstnání, už tak mám na děti málo času. Povazuju za důležité se jim věnovat, číst a dělat smysluplné věci, ale linkovat deníčky? Co přijde potom? Kolik takových blbostí nás ještě čeká? Fakt nejde za pár kaček koupit nalinkovaný deníček? Nemůže se učitelka raději denně 20 minut sebevzdělávat místo toho, aby psala zprávy do deníčku? Už z této drobnosti mám dojem, že se školství od mých mladých let moc neposunulo… A jak to máte v první třídě vy?

Hele, když po mě někdo chce nějakou kravinu, tak ji prostě neudělám…prostě bych nelinkovala a nazdar. Jinak my teda teda měli v první notýsek, to bude asi to samé, ne? Nijak mě to nepobuřovalo, ale měl teda linky, no :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16221
5.9.21 21:21

@stinga 8 veršů, nikoliv slok, to by asi prvňáčci nedali :lol:
@Zlatývoči Jo, jak to tu čtu, tak bych nechtěla být učitelkou ani za nic. Já třeba mám taky na spoustu věcí svůj názor, ale respektuju přístup učitelek. Synova učitelka třeba vůbec neposkytla telefon, chce komunikaci výhradně přes Bakaláře, případně volat do sekretariátu školy. Dcery učitelka nám naopak řekla, že upřednostňuje sms zprávy do telefonu. No a jiná učitelka navrhuje deníček. Jedna učitelka razítkuje úkoly, jedna ne. Já to beru jako volbu té učitelky, věřím tomu, že k tomu má nějaké svoje důvody, a nebudu jí ty důvody rozmlouvat. Linkování by mě zaskočilo, stejně tak mě štve, že nemají možnost formulářů v elektronické podobě, abych si to předvyplnila a jen vytiskla a podepsala (vždycky si říkám, že i jim by se to podstatně líp četlo), a takových věcí je samozřejmě spousta, nad kterými se pozastavím. Ale ve výsledku chodí děti do školy s výbornou pověstí, velkou úspěšností dětí při přijímačkách na víceleté gymply i střední školy, a obě děti hltají svoje učitelky a už teď litují, že tu učitelku budou mít jen 1.-2.třídu, do školy chodí s nadšením a těší se, takže co víc si přát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
5.9.21 21:23
@Zlatývoči píše:
To je naprosto standardní uskalí práce s lidmi :nevim: půlka se rozčiluje, proč básničku nenajde učitelka a otravuje s tím rodiče, půlka se rozčiluje, proč musí jejich dítě recitovat takovou slátaninu a nemůžou si vybrat sami něco oduševnělého. K tomu ještě přičti individuality, jejichž dítě nebude papouškovat nadrilovanou báseň a přednese svou vlastní tvorbu. Nemáš šanci zavděčit se všem.

To je přesný a není to jen s básničkou, ale i s úkoly, známkami a zkrátka úplně se vším. Někteří rodiče chtějí, aby děti dostávaly úkoly, další skupina nechce, pak jsou samozřejmě tací, kteří chtějí jenom nějaký úkol, když se jim to zdá jako zbytečnost, tak to dělat dítě nemusí a ještě po dítěti vzkážou, že je to trapná snaha být moderní a ať je pro příště s tímto neotravujeme. Chtěli by například jen monotoní příklady, tak jak to měli oni. Oni přece jiné úkoly nedostávali. Zároveň si ale potom stěžují, že se školství neposouvá dopředu. A toto je se vším. Pro někoho mají děti málo známek, pro někoho hodně, někdo by neznámkoval vůbec, další je silně proti slovnímu hodnocení. Všem se zkrátka zavděčit nejde. Přesto trvám na tom, že linkování notýsku nebo hledání básničky jsou právě ty zbytečnosti, kterým je nejlepší se v dobrém zájmu všech vyhnout. Na druhou stranu to nikoho nezabije a já osobně bych to udělal, ale já jsem já. Lidi jsou různí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76904
5.9.21 21:28

@Svistice no a to vidím také jako špatné - sestrojit funkční model hodin - prosím? prostě učitelky dávají práci rodičům, kteří se po práci mordují jak diví, aby dítě nedostalo pětku - a to je špatně, učitelé mají úkolovat děti a ne rodiče

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76904
5.9.21 21:31
@Liberalissima píše:
Tak tomuhle has rozumím - já bych se například zjevila, kdyby moje dítě muselo odříkávat povinně tu básničku o tom, že holky jsou na světě od rození a kluci od dobrodružství, naopak výběr vlastní básničky bych velmi uvítala.

to už asi v osnovách není, teď jsou básničky o tom, jak princ s princem měli bejbátko, a rodič A s rodičem B šli na výlet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
5.9.21 21:31
@stinga píše:
samozřejmě, že to nejde bez spolupráce - ale aby rodič linkoval deníček a vyhledával básničku o 8 slokách, to považuji za buzeraci a úkol pro rodiče,
rodič má sedět s dítětem a kontrolovat, jak píše úkol, má dítě vyzkoušet z matematiky, dát mu něco přečíst z čítanky - to vše ano, zkontrolovat nebo nachystat věci do aktovky, dát svačinu,
ale vyhledávat básničku, linkovat deníčky - to je vyloženě navíc a je to úkol pro rodiče, ale já jako rodič nechci dostávat úkoly od učitelky, ještě si živě pamatuji, jak občas nadávala moje matka a to se se mnou učila docela hodně, jelikož jsem měla dyslexii - ještě jsem měla úkoly z té dyslexie, matka dojela v 17.30 z práce, osprchovat, udělat jídlo, vyložit nákup a před 19. jsme se začaly učit - byla to morda pro mně i pro ni

Ano, s tím souhlasím, ta spolupráce by neměla rodiče zatěžovat příliš a mělo by jít v podstatě o dohled. Vše další by mělo být formulováno jako prosba a směřovat k rodičům, kteří na to mají čas a chuť, jsou takoví nadšenci. Díky za ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
5.9.21 21:40
@stinga píše:
@Svistice no a to vidím také jako špatné - sestrojit funkční model hodin - prosím? prostě učitelky dávají práci rodičům, kteří se po práci mordují jak diví, aby dítě nedostalo pětku - a to je špatně, učitelé mají úkolovat děti a ne rodiče

Právě, ta pětka. Jako chápu, že některé děti jsou technicky orientované a bude je to bavit. Ať to tedy zadá v tom duchu, že kdo chce může se pokusit a pak to ve třídě předvést. Tonda a Pepa to tedy předvedou, Maruška si ale připraví krátkou zprávu o tom, jak fungují časové zóny a ti ostatní si rozeberou úkoly na téma čas podle svého zájmu a možností. Prostě to individualizovat. Rozumím, že takto je to pro učitelku náročné, ale určitě mnohem funkčnější a pro děti uspokojivější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
5.9.21 21:44
@stinga píše:
to už asi v osnovách není, teď jsou básničky o tom, jak princ s princem měli bejbátko, a rodič A s rodičem B šli na výlet

No, bohužel o tom pochybuju, ale za mě by to bylo super :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati