Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@samantafox Deníček proč ne, informace si předávat potřebujete. Na linkování bych se vykašlala a koupila teda nalinkovaný deníček ![]()
@lucenka píše:
Tohle bohužel nenastane. Podívej se, kolika matkám se tady líbí bty staré metody a podporují je. Hodně rodičů si bohužel myslí, že když si tím ve školství prošli oni, tak je to správné i pro jejich děti.
Znám případ, kdy učitelka dávala dětem v první třídě za úkol jen pravidelné čtení. Po pár týdnech šla na kobereček, protože si rodiče stěžovali, že jim nedává úkoly a děti se tak doma neučí
@lucenka píše:
A nebo se jim ho nechtělo kupovat/ děti o koště neprojevily zájem a stačil jim třeba jen kostým
Koštětem odvádím tuto diskuzi jinam, ale beru to tak, že to také spadalo do nesmyslných požadavků a kravin, co si zase učitelka vymyslela…
Koště jsme nekupovali, psala jsem, že jsem ho udělala z březového proutí. Na procházku jsem vzala nůžky, ošmikali jsme větve, sebrali klacek a doma stvořili. Protože se nám chtělo a taky docela ráda spolupracuju se školou. Nechci ukazovat dětem styl, jéžiš, to je zase blbina…
Také u nás na jaře proběhla dobrovolná „jarní výzva“. Spočívala v tom, zda děti jako škola obejdou zeměkouli (nebo co, už přesně nevím) a doskáčou na měsíc. Rozpočítalo se to na 5km denně a 50 dřepů. Jen tak, aby případně doma nelenivěli, když se nic a nikam nesmělo… Také blbost, ale chápu, jak a proč to učitelku napadlo.
@dedrichov Mně přijde, že to jsou takové ty nápady, které se schovají za „hlavně je to výchovné“, jen to prudí rodiče a učitelka má dojem, kdoví jak není moderní a pedagogicky navýši.
Co mě dodnes dostává bylo, když třeba učitel dějepisu na střední sehnal odkudsi opravdový středověký recept, vzal nás děti k lesu a uvařilo se to tam, hezky postaru v kotlíku jako ve středověku.
@dedrichov Tak já třeba ty výzvy taky chápu a oceňují snahu těch ucitelek. Ale jakožto rodiče na HO, suplující ještě vyvařování a animátory, mi byly nějaké výzvy dost putna. Zvlášť, pokud o to dítě samo nestalo, se zapojit. Škola byla v pohodě, tam to bylo na bázi dobrovolnosti. Ale z kroužku mi přišla upomínka, že naše děti ještě nic neposlaly. Tak jsem jim odepsala, že informací o vyzve jsem předala a naše deti nemají zájem něco poslat, takže od nás ať nic nečekají. Dorazila lehce manipulativni zpráva, jak je to strašná škoda, že všechny děti se zapojily, a naše jsou jediné… ![]()
@samantafox Linkování by mě taky nebavilo, ale udělala bych ho společně s dítětem, možná prostě jen nesehnala nalinkovaný.
Ale na začátku si psala, že bys ocenila radši komunikaci e-mailem, ale ani jednou jsi neargumentovala na to zásadní, proč se obhajuje deníček. A to, že dítě se vlastně podílí na té komunikaci mezi školou, rodičem a jím samotným. Má povědomí o tom, že učitelka něco sděluje jemu a rodiči, a on se musí postarat o to, že to donese domů (určitá nová zodpovědnost). Což se logicky nestane, když učitelka pošle tobě e-mail. Vážně ani v tomto nevidíš ten smysl? Byla bys radši, kdyby to šlo úplně mimo dítě, ale hlavně, že to bude elektronicky? Dítě si pak přeci úkoly bude zapisovat samo (nebo s tím také nesouhlasíš?) a do té doby by musely úkoly a další informace chodit e-mailem? Takto se dítě postupně učí pracovat s tou zodpovědností a povinností úplně od začátku, i když neumí ještě psát, pokud by to první rok šlo úplně mimo něj (e-mailem) pak by to pro něj mohlo být těžší až by si zápisy psal sám. A hlavně se toho celého procesu účastní.
Dík za odpověď.
@Barbucha3 píše:
@samantafox Linkování by mě taky nebavilo, ale udělala bych ho společně s dítětem, možná prostě jen nesehnala nalinkovaný.Ale na začátku si psala, že bys ocenila radši komunikaci e-mailem, ale ani jednou jsi neargumentovala na to zásadní, proč se obhajuje deníček. A to, že dítě se vlastně podílí na té komunikaci mezi školou, rodičem a jím samotným. Má povědomí o tom, že učitelka něco sděluje jemu a rodiči, a on se musí postarat o to, že to donese domů (určitá nová zodpovědnost). Což se logicky nestane, když učitelka pošle tobě e-mail. Vážně ani v tomto nevidíš ten smysl? Byla bys radši, kdyby to šlo úplně mimo dítě, ale hlavně, že to bude elektronicky? Dítě si pak přeci úkoly bude zapisovat samo (nebo s tím také nesouhlasíš?) a do té doby by musely úkoly a další informace chodit e-mailem? Takto se dítě postupně učí pracovat s tou zodpovědností a povinností úplně od začátku, i když neumí ještě psát, pokud by to první rok šlo úplně mimo něj (e-mailem) pak by to pro něj mohlo být těžší až by si zápisy psal sám. A hlavně se toho celého procesu účastní.
Dík za odpověď.
Moje dítě třeba žádný deníčky ve škole nikdy nemělo (nedostává tedy domácí úkoly, co by si tam muselo zapisovat). Učitelka s námi komunikuje emailem. A když dítě dostalo nějaký papír k podepsání, tak ho vždy předalo (zároveň rodiče byli informováni emailem, že učitelka po dětech něco posílá). Nějak nám deníček a ještě s nějakými linkami nechybí
jo a dokonce máme sešity bez nalinkovaných okrajů.
@dedrichov píše:
Koštětem odvádím tuto diskuzi jinam, ale beru to tak, že to také spadalo do nesmyslných požadavků a kravin, co si zase učitelka vymyslela…
Koště jsme nekupovali, psala jsem, že jsem ho udělala z březového proutí. Na procházku jsem vzala nůžky, ošmikali jsme větve, sebrali klacek a doma stvořili. Protože se nám chtělo a taky docela ráda spolupracuju se školou. Nechci ukazovat dětem styl, jéžiš, to je zase blbina…
Také u nás na jaře proběhla dobrovolná „jarní výzva“. Spočívala v tom, zda děti jako škola obejdou zeměkouli (nebo co, už přesně nevím) a doskáčou na měsíc. Rozpočítalo se to na 5km denně a 50 dřepů. Jen tak, aby případně doma nelenivěli, když se nic a nikam nesmělo… Také blbost, ale chápu, jak a proč to učitelku napadlo.
A vidíš tam to důležité slovíčko, že vám se chtělo? Tady se zakladatelce nechce, považuje ti za zbytečný. Takovéhle věci by měly být na dobrovolné bázi.
@Barbucha3 píše:
@samantafox Linkování by mě taky nebavilo, ale udělala bych ho společně s dítětem, možná prostě jen nesehnala nalinkovaný.Ale na začátku si psala, že bys ocenila radši komunikaci e-mailem, ale ani jednou jsi neargumentovala na to zásadní, proč se obhajuje deníček. A to, že dítě se vlastně podílí na té komunikaci mezi školou, rodičem a jím samotným. Má povědomí o tom, že učitelka něco sděluje jemu a rodiči, a on se musí postarat o to, že to donese domů (určitá nová zodpovědnost). Což se logicky nestane, když učitelka pošle tobě e-mail. Vážně ani v tomto nevidíš ten smysl? Byla bys radši, kdyby to šlo úplně mimo dítě, ale hlavně, že to bude elektronicky? Dítě si pak přeci úkoly bude zapisovat samo (nebo s tím také nesouhlasíš?) a do té doby by musely úkoly a další informace chodit e-mailem? Takto se dítě postupně učí pracovat s tou zodpovědností a povinností úplně od začátku, i když neumí ještě psát, pokud by to první rok šlo úplně mimo něj (e-mailem) pak by to pro něj mohlo být těžší až by si zápisy psal sám. A hlavně se toho celého procesu účastní.
Dík za odpověď.
Nejde mi o email. Deníček je fajn. Jen nechápu časovou neefektivnost tohoto na straně učitelky. Vadí mi nerespektující komunikace s rodičem - autoritativní sdělení ať rodiče linkují, ale spíše se bojím, co přinese budoucnost. Vše již bylo řečeno v diskuzi.
@samantafox Pročetla jsem letmo diskuzi, no dostala jsi slušně naloženo. Učím v první třídě a musím ti dát zapravdu - psát dětem 20krát stejnou zprávu a ještě chtít, aby rodiče deníček nalinkovali, mi taky přijde jako naprostá blbost a nechápu, kde na to paní učitelka bere čas. A máš pravdu i v tom, že by se ten čas dal a měl využít na daleko důležitější věci. Na druhou stranu, třeba má paní učitelka sklony ke grafomanii a je to pro ni nějaká forma relaxace, nemusí to znamenat, že bude všechno špatně. Uvidíš, dej tomu čas. Hodně štěstí.
@Dobrej_tym píše:Úkoly jsou největší zlo. Jako děti tráví ve škole celý den, rodiče v práci. A místo aby si užili hezký klidný večer, tak musí znovu dělat věci do školy. A takhle celý týden, od pondělí do pátku.
No vidíš, já to třeba vidím naopak, úkoly považuju za důležité, obzvlášť v té první třídě. Samozřejmě ne na celé odpoledne, ale úkol na 3-5min. plus čtení. Zkušenost mé známé učitelky, která se vracela z rodicaku a naskočila na první stupeň: Řekla si, že zkusí přístup bez úkolů, do pár týdnů jí chodila půlka třídy s prázdným penálem, bez učebnic, rodiče úplně ztratili přehled, co se dětí učí. Úkol beru jako záruku, že s tím prvnakem někdo z rodičů otevře tašku a penál, vidí, co dělají a třeba se ho zeptá a popovidaji si o tom, rodič ho pochválí. I učitelka meho syna nám říkala, že úkoly dává hlavně proto, abychom my jako rodiče s těmi dětmi tu chviličku strávili, a prosila nás, abychom děti hlavně chválili. Zároveň ale upozornila, že když úkol výjimečně nestihneme, tak žádné pětky nedává, ale doplníme ho další den. Její úkoly se ale opravdu daly stihnout i ráno ty 3min. po snídani.
@zrcadlo ale to neni o ukolech. Podle me je to spis o rodicich. Kdyz nemam ukol, stejne se musim pripravit dle rozvrhu a mit v poradku penal
A chapu, ze je ucitelka zavedla zpet. Kdyz tam neni ta osobni zodpovednost, tak to proste nejde no.
@Šarlota4 píše:
@zrcadlo ale to neni o ukolech. Podle me je to spis o rodicich. Kdyz nemam ukol, stejne se musim pripravit dle rozvrhu a mit v poradku penalA chapu, ze je ucitelka zavedla zpet. Kdyz tam neni ta osobni zodpovednost, tak to proste nejde no.
Jasně, že je to o rodičích, ale bohužel, žijou mezi námi i lidé, kteří by si jen tak s dítětem nesedli a nezeptali se, co dělalo dítě ve škole, jak mu to šlo, jestli mu ukáže v učebnici, co se mu povedlo atd. Když bude do takových dětí na učitelka hustit, že má domácí úkol a maminka nebo tatínek mu ho musí podepsat, protože za správný a podepsaný úkol se dává razítko, tak to dítě samo vyvolá tlak na rodiče „máš mi to podepsat, abych taky dostával razítka“. A jestli pak půlka těchto rodičů u toho zkontroluje i ten penál nebo si všimne, že je potřeba okrouhat pastelky, případně vidí na vlastní kůži, že dítě nepočítá tak, jak by mělo, tak to prostě smysl má.
Mě třeba loni syn u domácích úkolů nepotřeboval vůbec (kromě čtení), jen mi to donesl k podpisu, takže žádná ztráta času pro mě to nebyla. Ale jestli má spolužáky, kteří ten úkol vůbec nepochopí nebo jim trvá půl hodiny, no tak o to víc je ten domácí úkol třeba, protože jinak by jim ve škole ujížděl vlak o to rychleji, když by netrénovali.
@zrcadlo No ale nevim, jestli je ukol ucitelky vychovavat rodice, zavalovat je praci, protoze prece jinak by deti nechvalili…
@samantafox píše:
Nejde mi o email. Deníček je fajn. Jen nechápu časovou neefektivnost tohoto na straně učitelky. Vadí mi nerespektující komunikace s rodičem - autoritativní sdělení ať rodiče linkují, ale spíše se bojím, co přinese budoucnost. Vše již bylo řečeno v diskuzi.
@hanka.br. píše:
@samantafox Pročetla jsem letmo diskuzi, no dostala jsi slušně naloženo. Učím v první třídě a musím ti dát zapravdu - psát dětem 20krát stejnou zprávu a ještě chtít, aby rodiče deníček nalinkovali, mi taky přijde jako naprostá blbost a nechápu, kde na to paní učitelka bere čas. A máš pravdu i v tom, že by se ten čas dal a měl využít na daleko důležitější věci. Na druhou stranu, třeba má paní učitelka sklony ke grafomanii a je to pro ni nějaká forma relaxace, nemusí to znamenat, že bude všechno špatně. Uvidíš, dej tomu čas. Hodně štěstí.
no nečetla jsem celou diskusi, ale můj názor je, že učitelka může a má dávat úkoly dětem, ale neměla by dávat úkoly rodičům!!!