Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2324
4.9.21 19:07
@zrcadlo píše:
To je sice pravda, ale bereš to pouze z toho svého pohledu, a už tě nezajímá, že ta ztracená věc někde leží a někdo se o ni musí postarat. Pro učitelku je prostě mnohem jednodušší, když najde na zemi dvě pastelky, se podívat, čí jsou a dát jim je v tichosti na lavici, než se ptát dětí „Komu chybí pastelka?“ I kdyby je vzala a prostě hodila do nějakého boxu, tak pak budou zase chodit děti, že to asi teda byla jejich, pak najdou svoji v tašce, tak tam jdou tuhle zase vrátit atd. atd.
S oblečením to taky není jednoduché, třeba na úřadech musí ztráty a nálezy evidovat a archivovat, ve škole nevím, jestli to vyloženě zákon nějak řeší, ale ta kamarádka učitelka mi líčila, že při třídních schůzkách kolovaly jen na prvním stupni 3 krabice od banánů nepodepsaného oblečení, které se různě válelo. A že by všichni rodiče byli nadšení z postupu, že když se najde nepodepsané tričko, tak se rovnou vyhodí do směsného odpadu, to tedy nevím, to je z hlediska udržitelného rozvoje proti srsti i mně. Tzn., že někdo se těm věcem musí věnovat, někdo musí řešit, jak dlouho se to tedy bude skladovat, někdo musí obejít třídu a zeptat se dětí, jestli to není jejich, případně na těch třídních schůzkách.
Jo, z pohledu toho dítěte souhlasím, ono je zodpovědné, ono se případně spolupodílí na pořízení nové věci, když si tu starou nehlídá nebo zničí předčasně. Ale z pohledu té školy to podle mě vypadá jinak.

Přesně tak to je.
Označením věcí se prostě předchází ztrátě, dohledávání, zdržování, dohadování, rušení v hodině a dalším nepříjemnostem. Nechápu, že dospělý člověk má problém svému vlastnímu dítěti tím pomoci, ať už to udělá sám nebo s dítkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45710
4.9.21 19:38

O jake linkovani vlastne jde? Linky na psani nebo jen okraje? Ja myslela puvodne linky na psani. Okraje mi prijdou v pohode, to je fakt par minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
4.9.21 19:52
@veria píše:
O jake linkovani vlastne jde? Linky na psani nebo jen okraje? Ja myslela puvodne linky na psani. Okraje mi prijdou v pohode, to je fakt par minut.

Učitelka žádá linkovat po týdnech, předpokládám, že jde o svislé čáry na chlívečky datum, sdělení, podpis nebo něco podobného. Takže třeba 3 čáry na stránku na ten týden, otázka pár vteřin. Ale zakladatelku to obtěžuje a odmítá, protože její čas je „neskutečně cenný“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
4.9.21 20:13
@curria píše:
Já taky nechodila na základku za socíků a i tak nevidím důvod, proč by měl rodič linkovat nějaký notýsek. Pokud po těch linkách třídní učitelka tak touží, tak má úkol zadat dětem a ne jejich rodičům, jinak to nemá absolutně žádný přínos. :wink: A někdy to nemá přínos ani když si musí dělat linky děti samy. Akorát mě to od první třídy neskutečně vysíralo a stejně jsem se na to brzy vykvákla, protože úprava sešitů a systém poznámek by měla záležet hlavně na těch dětech, protože to ony se z nich musí učit.

Ale to já chápu, že to časem začne každému dítěti vadit. Jasně, že to nadšení nevydrží věčně. Já byl na druhém stupni úplný střelec, na referáty včetně čtenářského deníku atd jsem měl lidí, zase jsem za to za ně dělal matiku třeba. Na druhém stupni jsem měl jeden sešit na všechno, já se v tom vyznal, tak to byla moje věc. Ale ten první stupeň, hlavně první třída, to je něco jiného, to se člověk teprve učí těm povinnostem a hlavně, děti v té první třídě se cítí důležitě a žerou to, tak proč toho nevyužit a ty linky, což je otázka pár sekund, s dítětem udělat. Proč hned na začátku mu ukazovat, ze se může učitelka fakovat, to je dost blbej příklad. Pravděpodobně to v nějaké situaci někdy sám zkusí a něco třeba obejde a tak, to dělá skoro každý, ale proč ho k tomu navádět, ještě máma a takto na začátku. A to všechno jen proto, že si řekla, že ji nějaká učitelka nebude nic přikazovat. Já nevím mě to přijde strašně trapný. Ta učitelka má prostě nějaký systém a asi sama nejlíp ví, proč to dělá a fakovat jí tímto stylem, že to prostě to dítě nepřinese, je za mě dost ubohý, trapný a zbytečný a právem si zřejmě ta učitelka vytvoří o zakladatelce ne moc lichotivý obrázek. A to ještě bude ráda, když jen o zakladatelce, že se to někdy nesveze i po klukovi, třeba v situaci, kdy by jinak učitelka zavřela oko, to se přece může hodit. Nevím, přijde mi to jako zbytečná žabomyší a trapná válka. Jenom kvůli nějakému egu, že se zakladatelka nenechá ukolovat od učitelky. Přitom je to otázka pár vteřin a určitě nemusí udělat celý sešit najednou a nemusi to dělat sama, může s klukem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45710
4.9.21 20:14
@milami píše:
Učitelka žádá linkovat po týdnech, předpokládám, že jde o svislé čáry na chlívečky datum, sdělení, podpis nebo něco podobného. Takže třeba 3 čáry na stránku na ten týden, otázka pár vteřin. Ale zakladatelku to obtěžuje a odmítá, protože její čas je „neskutečně cenný“.

Tak hlavne ze tady pul dne diskutuje o kravine ze. Co uz by mela nalinkovanych denicku! :jazyk: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
4.9.21 20:37
@veria píše:
Tak hlavne ze tady pul dne diskutuje o kravine ze. Co uz by mela nalinkovanych denicku! :jazyk: :mrgreen:

Přesně. Však jsem to psala. Ale jde jí o princip, žádost učitelky ji obtěžuje a prý co bude příště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
4.9.21 20:41

Já proti tomu nic nemám, učitleka začíná, dítě bude pokračovat, až bude umět základní věci, bude si samo zapisovat..
Já zase nechápu, ted v této době po distanční by všichni chtěli všechno elektronicky. :nevim: Námuž i oznámili, že ani rodičáky nebudou.. Jako, nevím já bych si radši těch 10 min opravdu promluvila s učitelem co a ja a ne s monitorem…
A nemyslí okraje, kde se napíše datum předmět a o co jde.. My to máme taky, teda to řeknu takto, k divíms e, že rodiče řeší takové ptákoviny, je to záležitost na 5 min udělat 4 linky na dvě stránky.. Zajímalo by mě náročnost povolání.. :mrgreen: když neni čas..
Vím, že někde jsou samé meily, ale to řeší jenom rodiče, toto mně vůbec nevadí, že si ukoly budou značit potom děti.. Měl to starší má to mladší.. nevadí mi to, o ukoly se zajíma i dítě ne jeom rodiče za něj někde před PC

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
4.9.21 20:51

Ještě bych chtěla napsat, že mě vyložene pobaví rodiče co tam prožívají :mrgreen: :mrgreen: Kolik dní byly děti, školka, ěškola. Už tu byla jedna diskuse první den a jak jsou učitelky náročné ve školce, ted toto..
Ona to tam orpavdu psát nebude, něco krátkého napíše, něco nalepí, aby to rodič podepsal,, potom si bude dítě třeba psát strnu a cvičení, pokud i toto vadí rodičům tak fakt nevím teda..
Mně to nevadí, tak apsoň mě toto fakt netíží, komu to vadí, tak pak přeji, aby mu dítě nic nezapomínalo, když si nic nebude zapisovat, co řekne ve třídě.. U nás mají zápisník i děti v 7 třídě, opravdu jim nevypisují všechno přes monitor, ale dbají, a by si značili :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
4.9.21 21:11
@milami píše:

Jo, je cenný. Věřím, že to máš stejně. Každý by to tak měl mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
4.9.21 21:11

Učím na 1. stupni, dost často prvňáčky. Samozřejmě s rodiči komunikuji mailem.
ALE k tomu používáme ne deníčky, ale ÚKOLNÍČKY. Na začátku roku 1 list v sešitě 512 nalinkuji já. Nejedná se o žádné velké linkování. Pouze se každá stránka rozdělí na 5 okének a ke každému se připíše den, např. PO - 6.9. Následně POPROSÍM rodiče, aby stejným způsobem připravili další stránky. Nepíši zde vzkazy, ale od 2. šk. dne se děti učí pomocí 2 opsaných písmen z tabule zapsat DÚ (ten si také označí v sešitě červeným puntíkem, který zkontroluji, že opravdu označili). Děti se velmi rychle naučí samostatně poznamenávat úkoly. Samozřejmě ale neumí opsat datum atd. Pokud někdo nemá např. nůžky, lepidlo apod., napíši do příslušného okénka vzkaz rodičům: Prosím doplňte lepidlo apod. Rodiče jsou naopak s tímto způsobem spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
4.9.21 21:14
@milami píše:
Přesně. Však jsem to psala. Ale jde jí o princip, žádost učitelky ji obtěžuje a prý co bude příště.

Ano, přesně. O ten deníček mi nejde. Jde o ty další kraviny, které mohou přijít. A asi přijdou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
4.9.21 21:19
@samantafox píše:
Ano, přesně. O ten deníček mi nejde. Jde o ty další kraviny, které mohou přijít. A asi přijdou…

Už jsem ti psala, že ti o ten deníček nejde, ale je o něm celý tvůj úvodní příspěvek a název diskuze. A ano, i další věci přijdou, máš dítě ve škole, jsi rodič prvňáčka a to vyžaduje i jistou spolupráci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.9.21 21:24
@sloninka píše:
Učím na 1. stupni, dost často prvňáčky. Samozřejmě s rodiči komunikuji mailem.
ALE k tomu používáme ne deníčky, ale ÚKOLNÍČKY. Na začátku roku 1 list v sešitě 512 nalinkuji já. Nejedná se o žádné velké linkování. Pouze se každá stránka rozdělí na 5 okének a ke každému se připíše den, např. PO - 6.9. Následně POPROSÍM rodiče, aby stejným způsobem připravili další stránky. Nepíši zde vzkazy, ale od 2. šk. dne se děti učí pomocí 2 opsaných písmen z tabule zapsat DÚ (ten si také označí v sešitě červeným puntíkem, který zkontroluji, že opravdu označili). Děti se velmi rychle naučí samostatně poznamenávat úkoly. Samozřejmě ale neumí opsat datum atd. Pokud někdo nemá např. nůžky, lepidlo apod., napíši do příslušného okénka vzkaz rodičům: Prosím doplňte lepidlo apod. Rodiče jsou naopak s tímto způsobem spokojeni.

U nás to má většina prvostupňařek zavedeno podobně (většinou od listopadu), kdy znají hodně čísel a písmen.
Mají teda úkolníček (pro děti na úkoly) a zápisníček/ deníček. Kde komunikuje pouze rodič a učitelka. Zatím si nikdo nestěžoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
4.9.21 21:27

@samantafox Aha. Pochopila jsem to dobře? Máš málo času na děti a tak je nechceš ochudit o 10 minut, které bys jim mohla věnovat místo linkovaný notýsku?
Tak jsi situaci vyřešila tím, že jsi založila diskuzi, kterou sleduješ celý den?
Otázka závěrem, kdybys jí nezakládála a nalinkovala notýsek, neměla bys ve finále více času na děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
4.9.21 21:30
@milami píše:
Už jsem ti psala, že ti o ten deníček nejde, ale je o něm celý tvůj úvodní příspěvek a název diskuze. A ano, i další věci přijdou, máš dítě ve škole, jsi rodič prvňáčka a to vyžaduje i jistou spolupráci.

To „další, co přijde“ zaznělo už v úvodním příspěvku. A pak dále v diskuzi. Čti s porozuměním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí