Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Matt 02 píše:
Tohle přece není o drž hubu a krok, každý má nějaký systém a nejde se zavděčit všem. Zakladatelce vadí deníček, jiným rodičům by vadila elektronická komunikace, kdyby měla učitelka psát jednomu meily, druhému do deníčku, tak se z toho zblázní. A hlavně by to nebylo jenom to, rodiče by se navymysleli další a další chujoviny. My to s tím deníčkem měli také tak, ze začátku nám to rodiče připomínali, později třeba za půl roku jsme si to museli hlídat sami. To samé později se žákovskou, měla být jednou týdně podepsána, tak jsme jí vždy v neděli dali rodičům k podpisu. Nikoho to nezabilo a nikdo si nestěžoval, byla to taková tradice co zabrala pár vteřin. A další věc je, že takhle učitelka ví, že to opravdu rodiče viděli a ví, viděla podpis. Však je to úplně normální postup a pokud je někomu za těžko vzít deníček a večer se do nej podívat, no nevím, to mi přijde dost zvláštní. A ne za socíků jsem fakt na základku nechodil.
Ale číst s porozuměním jste se učili, ne?
@Yorkmut píše:
Denicek=notysek/sesit na informace? Pod pojmem denicek si totiz predstavuju zapisky ze zivota.
Deníček = terminologie učitelky
@vokishka píše:
U nas maji denicky v druzine bezne, nejmene do druhe tridy, nekteri rodice davaji i tem starsim.
U nás vůbec ne. Budu za mladou a rebelující, že něco podobného chci.
@samantafox píše:
Ty jo. Nemyslím to nějak zle, ale jen se zeptám. Povazujes linkování sešitů za smysluplnou aktivitu, kterou chceš trávit čas? Mě přijde, že čas je pro mě neskutečně cenný. Proto mi připadá nepochopitelné, že někdo chce SVŮJ drahocenný čas trávit tím, že 27× přepisuje stejnou věc, když to jde udělat za 2 minuty a evidentně to tak ji de funguje.
Nijak mi to nevadí ani doma a ani ve škole.
@samantafox píše:
Ale číst s porozuměním jste se učili, ne?
Jo, to jsme se učili, pokud jde o to linkování, tak i to mi přijde normální, my takto museli linkovat na začátku roku za domácí úkol, na prvním stupni, nejen sešítek, ale všechny sešity. V první třídě samozřejmě ze začátku s pomocí rodičů.
Deníček by mi nevadil, na linkování bych se vykašlala. buď bych koupila nalinkovaný, nebo ať si ho nalinkuje učitelka, když neumí držet okraje ![]()
Jo a pro ty, co píší, té u emailu se nedá zjistit, že si to rodič přečetl - zkuste se někdy podívat, co vše se dá nastavit u zasílaných emailů
takže by u nich učitel mohl mít stejný přehled jako u těch notýsků.
@samantafox píše:
Ty jo. Nemyslím to nějak zle, ale jen se zeptám. Povazujes linkování sešitů za smysluplnou aktivitu, kterou chceš trávit čas? Mě přijde, že čas je pro mě neskutečně cenný. Proto mi připadá nepochopitelné, že někdo chce SVŮJ drahocenný čas trávit tím, že 27× přepisuje stejnou věc, když to jde udělat za 2 minuty a evidentně to tak ji de funguje.
chápu, že ti jde o princip.
Jen mi teda tahle diskuze připadá stejně nesmysluplná ztráta času jako to linkování ![]()
Vadí ti to, dělat to nechceš, tak kup linkovaný sešitek a řekni to učitelce. Jinak to stejně vyřesit nejde ![]()
@ivašot. píše:
Jen technický dotaz: jak a kolik toho máte nalinkovat, že to každý týden zabere 10 minut?
Kdyby nebylo vyhnutí, tak bych linkovala třeba v době, kdy dítě bude dělat úkol v písance, sedla si vedle něho a jednim okem koukala, co dělá. Asi bych to nebrala, že mě to linkovaní nějak moc omezuje ve smysluplném věnování se dítěti
Souhlasím. Pokud už má někdo jako argument čas, linkovala bych ve chvíli, kdy dítě vybarvuje apod.
Taky by mě zajímalo, o jaké linkování jde. Předpokládám, že o vodorovné linky na psaní se nejedná, půjde tak o 3 svislé čáry na stránku, což zabere pár vteřin. 10 minut týdně? To bych linkovala celý sešit.
@ivašot. píše:
chápu, že ti jde o princip.
Jen mi teda tahle diskuze připadá stejně nesmysluplná ztráta času jako to linkování
Vadí ti to, dělat to nechceš, tak kup linkovaný sešitek a řekni to učitelce. Jinak to stejně vyřesit nejde
Bože, díky za soudné rodiče, kteří mají na učitele jiné, zásadní požadavky! Jako vážně, vypi. dávat o deníčku?
U nás učitelka rozdá vytištěné zprávy, děti si je do deníčku lepí, popř. nakreslí obrázek (např. veš). Ona ta zpráva není určena jen rodičům, ale seznámí se s ní i děti, proberou situaci (výlet, výskyt oněch vší, úkol..), učí se nějak zaznamenávat své povinnosti atd. atd.. Každý má jiný systém, ale v životě by mne nenapadlo stavět se do role takovéhle ---- a řešit obdobné nesmysly.
@samantafox píše:
Nechápu, že někdo, kdo svůj čas považuje za neskutečně cenný a díteti se chce věnovat naplno, má čas už 3.5 hodiny řešit na Emiminu pár čar v sešitku.
@Alice180 píše:
A jak se budete a dítětem učit a dělat úkoly když je problém nalinkovat pár řádků a přečíst si sdělení?
JE PROBLÉM v dnešní době dělat naprosto rutinní zbytečné činnosti (když nalinkovaný deníček s okraji za pár kč prostě koupíš) - místo tohoto nesmysluplného času by měl být tento čas využít smysluplně! (např. klidně a docela i ráda s dítětem počítám, píšu diktáty, vyjm. slova apod., anglina mě vyloženě baví - protože si opakuji i já
)
@samantafox píše:
Viz. úvodní příspěvek. Nemám problém přečíst si vzkaz. Dětem se nadstandardně věnuju. Hodláme je ve školní práci podporovat. Linkovat deníček není smysluplné věnování se dítěti a nemá to žádnou vzdělávací ani výchovnou funkci, pokud to má dělat rodič.
Ale oni se budou učit hodně nesmyslných (pro tebe) věcí, co jsi ty třeba nikdy nepoužila. Vydržíš to i pak nemlčet? Je to otázka pár vteřin, mohou pomoci starší sourozenci. Ti se aspoň pocvičí s prací s pravítkem. Zbytečné problémy.
A to, jestli učitelka bude 27× přepisovat stejnou větu, nebo ji do sešitku nalepí vytisknutou, nebo sdělení napíše asistetka pedagoga nebo děti ze starších ročníků, může být rodiči zcela jedno. I kdyby to dělala učitelka sama, jistě to nedělá na úkor dětí, ale v době, kdy na to má čas. A časem si do těch sešitků budou psát žáci sami, což má i pro ně své výhody.
@milami píše:
Nechápu, že někdo, kdo svůj čas považuje za neskutečně cenný a díteti se chce věnovat naplno, má čas už 3.5 hodiny řešit na Emiminu pár čar v sešitku.
Debatovat o stavu českého státního školství mi naopak smysluplné připadá. Tato diskuze skutečně není o deníčku… Navíc, děti jsou dnes na akci, tak mám výjimečně čas ![]()