Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@samantafox píše:
10 minut celý deníček. Nehodlám ztrácet ani minutu svého času děláním nesmyslné věci. Věk a vážná nemoc mě dost poučila. Už odpovídat na tento povrchní dotaz, který není k věci, mě obtěžuje. O deníček přece vůbec nejde. Jde o vztah učitel - rodič a trvání na nesmyslných věcech ve státním školství.
Ten deníček ale přece nemusíš linkovat Ty - učitelce není vůbec nic do toho, zda to udělá dítě nebo Ty, není důvod jí to vůbec říkat. Dodejte splněný úkol a kdo z Vás ho udělá, to je vedlejší.
Ty pořád nechápeš, že ta učitelka v tom prostě smysl vidí - Ty možná ne, ale to není vůbec podstatné. Tobě také nikdo neurčuje, jakým konkrétním postupem máš vařit, uklízet nebo dělat svoji práci - a někdo jiný by třeba řekl, že to děláš neefektivně a on na to má lepší postup.
Nech učitelku dělat její práci - jestliže v linkování deníčku vidí ze svého pohledu efekt a smysl (ostatně, ten deníček se nedělá kvůli učitelce ani kvůli rodičům, ale kvůli dítěti, aby si zvyklo na přípravu a systém), tak Ty tu opravdu nejsi od toho, abys ji přesvědčovala o opaku nebo nutila do změny ![]()
@Adrasteia píše:No… je vidět, že vůbec nevíš, která bije. Přečti si pár odborných knížek od renomovaných dětských psychologů a neurologů (rukopis, učení, děti) a možná pochopíš. Nezlob se, ale ty budeš ten typ, co radí instalatérovi, jak opravit trubky.
![]()
Aha, a co ti chudáci děti v historii, které se nikdy psát nenaučily. Jak vůbec mohly vyrůst v dobré řemeslníky? A co teprve lidé v mnohých západních zemích, kde se na písmu zdaleka tak nelpí. Kupodivu jsou mezi nimi vynikající odborníci, vědci i umělci.
@samantafox píše:
@Matt 02 co je na tom otřesného? Co přesně? Argumentuj. Že nehodlám slepě plnit hloupé pokyny? To je snad pro děti dobrý příklad, ne? Považuji se za úspěšnou a k tomu hodláme vést i své děti. Na druhou stranu, o učitelce bych se nikdy před dětmi negativně nevyjadřovala.
Tak cesta k úspěchu je i to, že je občas potřeba udělat i něco zdánlivě zbytečného nebo něco, co se člověku nechce. Však tohle žáka na základce prochází půlku docházky, plno věcí co musí dělat a co musí umět, už v životě nepoužije. Navíc mně to přijde strašná škoda, pro ty děti. Však je to právě hezké, ten začátek, všichni jsou natěšeni, tu učitelku žerou atd. Jasně, každého to za čas přejde, ale ten začátek je takový hezký. A proč to kazit takovou blbostí. Ono i když dítě to neuslyší, tak určitě vycítí, že to mámu obtěžuje. Mě to přijde strašná škoda. Ono ve výsledku to te učitelce bude jedno, ale pro dítě je to škoda. Přitom je to taková zábava na pár minut, kór s natěšeným dítětem. Myslím, že řešením těchto blbostí si člověk krátí život, už jen tím, že o tom negativně přemýšlí, ne pár linkami.
@samantafox máš moje plné pochopení u nás by nelinkoval nikdo. My tedy měli v první třídě paní učitelku před důchodem, ale progresivní velmi. sama si pochvalovala jak ji el. systém usnadňuje a urychleuje práci a ať se nebojíme, že když ho ovládla ona, ovládneme ho my rodiče jistě také
. U důležitých věcí si vyžádala zprávu s potvrzením a bylo. Měli tedy i notýsek a tam si zapisovaly buď děti samy, aby se naučily nebo individuální vzkazy, poznámky atd. Jako nebyl problém jí zavolat nebo volala i ona, že to bylo rychlejší. Na druhou stranu pro moji chronickou zapomínačku to bylo dobré, že mi musela dát notýsek k podpisu, víc se jí to spojilo. Jako ten váš systém bych asi bojkotovala a narovinu učitelce řekla, že svůj volný čas hodlám trávit jinak než linkováním. Tak je snad profi pedagog a poradí si i bez linkování
. A chci ještě zdůraznit, že jen věkem to není. Další předdůchodová angličtinářka, jak ta je progresivní, to zas frfňaj ostatní rodiče a dožadují se slovníčku, pěkně na třikrát přeloženého. Tak jim vmetla, že ona ani děti to rozhodně nepotřebují a ať si ho vyrobí pro sebe a daj do vitríny
, že s živým jazykem to nemá nic společného.
@samantafox píše:
Aha, a co ti chudáci děti v historii, které se nikdy psát nenaučily. Jak vůbec mohly vyrůst v dobré řemeslníky? A co teprve lidé v mnohých západních zemích, kde se na písmu zdaleka tak nelpí. Kupodivu jsou mezi nimi vynikající odborníci, vědci i umělci.
Ty máš na vše argumentů, až to hezké není. Přemoudřelá, arogantní matka, která má se vším potíže a kope kolem sebe. Pokud tebe obtěžuje učitelka tvého dítěte, tak vem to své dítě a měj ho na dom. vzdělávání. Ty budeš spokojená, pojede se pouze podle tebou uznaných pravidel. Nebudeš mít starosti a nemusíš se vztekat, že něco nebudeš dělat. Nebo to nechej tatínkovi dítěte. Třeba s ním bude milejší pořízení. To tak někdy bývá.
Linkovat deníček v době kdy už xyz let existují linkovaný sešity mi přijde jako holý nesmysl, taky bych se na to vykašlala a koupila deníček linkovaný. Jinak mě komunikace před deníček velmi vyhovovala, smysl deníčku jsem viděla především v tom, že od druhého pololetí první třídy si do něj děti vzkazy rodičům od ucitelk, psaly samy, v prvním pololetí je lepidla učitelka. Já jsem tam zase psala vzkazy typu „zítra nejde do druziny“, „10kg sběru“ apod. Žákovskou měly děti na „hodnocení“ ( nálepky a razítka za aktivity). Pokud bylo nějaké delší sdělení, psala učitelka mail.
@Adrasteia píše:No… je vidět, že vůbec nevíš, která bije. Přečti si pár odborných knížek od renomovaných dětských psychologů a neurologů (rukopis, učení, děti) a možná pochopíš. Nezlob se, ale ty budeš ten typ, co radí instalatérovi, jak opravit trubky.
![]()
A ti psychologové jsou nejspíš většinou Češi, že
protože ne všude v zahraničí se děti učí držet správně tužku, ne všude se hned v první třídě učí spojité písmo a dokonce ani nebazírují na dokonalém tvaru písmen.
@Hoa Mai píše:
Linkovat deníček v době kdy už xyz let existují linkovaný sešity mi přijde jako holý nesmysl, taky bych se na to vykašlala a koupila deníček linkovaný. Jinak mě komunikace před deníček velmi vyhovovala, smysl deníčku jsem viděla především v tom, že od druhého pololetí první třídy si do něj děti vzkazy rodičům od ucitelk, psaly samy, v prvním pololetí je lepidla učitelka. Já jsem tam zase psala vzkazy typu „zítra nejde do druziny“, „10kg sběru“ apod. Žákovskou měly děti na „hodnocení“ ( nálepky a razítka za aktivity). Pokud bylo nějaké delší sdělení, psala učitelka mail.
Je možné, že nesehnala deníček, kde jsou boční linky na datum. Já jsem teď ve čtvrtek lítala po městě, abych sehnala 40 stejných deníčků pro prvňáky učitelkám. A nesehnala. Až v coopu jsem je na vesnici náhodně sehnala, když jsem si šla pro osobní nákup. Jestli deníček měl linky nevím, to jsem si nevšimla. Jak jsem měla radost, že nějaké a hlavně stejné mám.
@lucenka píše:
A ti psychologové jsou nejspíš většinou Češi, žeprotože ne všude v zahraničí se děti učí držet správně tužku,ne všude se hned v první třídě učí spojité písmo a dokonce ani nebazírují na dokonalém tvaru písmen.
Hm, a kdo tvrdí, že to dělají v „zahraničí“ dobře, nebo dokonce lépe?
![]()
@Adrasteia píše:
Hm, a kdo tvrdí, že to dělají v „zahraničí“ dobře, nebo dokonce lépe?![]()
Nikdo, ale nějaké následky to na nich nezanechává ![]()
Me vzdycky zaujme ten pohled na zapad. Tam je vsechno lepsi, trava zelenejsi, doprava lepsi… Ja mam jednoho takovyho absolventa ze zapadniho vzdelavani doma. No zlaty cesky skolstvi vam povim. Ale travu zelenejsi maji, to jo. Vic tam prsi.
Prostě ji řekni že žádnej dění ek mít nebudete že je to nesmysl a až něco bude potřebovat ať ti pošle mejl. Je potřeba nastavit mantinely hned od začátku a už si k tobě nic nedovolí ![]()
@ivašot. píše:
nakonec to vlepení listečku i prvňáček zaznamená. Ví, že má nějaký úkol nebo že má něco sdělit rodičům. Učí ho to samostatnosti v hlídání si ukolů spíš, než když jen rodičům přistane email od učitelka. Aspoň já to tak vnímám, že ten deníček dítě lépe „zapojí do děje“. Ale možná jsem taky už stará konzervativní matka
Ne, nejsi. Mám čerstvou prvňáčku a hned druhý den po vylezení že školy důležite informovala, že jim paní učitelka dala pro rodiče papírek, má ho v deskách a musím si ho urcite přečíst.
Je to důležité pro ty děti, být zapojeny a mít částečně zodpovědnost.
Samozřejmě pro mě jakožto matku trávicí 100% pracovního času u počítače by pro mě bylo jednoduzsi, kdyby mi všechno přistáli v mailu, včetně všech nezbytných formulářů jako evidenční list žáka, GDPR apod., protože bych jen přes ctrl C kopírovala adresy, rodná čísla a nakonec to ještě elektronický podepsala a poslala zpět do školy.
Takhke jsem holt 2× všechno vyplnila ručo, ale co už. Děti si alespoň musí hlídat, že musí donést zpět.
Nicméně někým zmiňovanou poznámku pro dite za nepodepsaný úkol, když úkol byl odevzdán, bych si s paní učitelkou asi šla hned vysvětlit. Že takto tedy ne a neměla bych problém to hnát výš.
@Kelsey píše:
Ty máš na vše argumentů, až to hezké není. Přemoudřelá, arogantní matka, která má se vším potíže a kope kolem sebe. Pokud tebe obtěžuje učitelka tvého dítěte, tak vem to své dítě a měj ho na dom. vzdělávání. Ty budeš spokojená, pojede se pouze podle tebou uznaných pravidel. Nebudeš mít starosti a nemusíš se vztekat, že něco nebudeš dělat. Nebo to nechej tatínkovi dítěte. Třeba s ním bude milejší pořízení. To tak někdy bývá.
No právě… Ty argumenty mám. Arogantní v komunikaci s učitelkou určitě nejsem. Ale klidně se snad věci dají řešit, ne? Tatínek dítěte je mnohem horší než já. Chtěl soukromou školu, aby se nemusel kravinami typu linkování zatěžovat vubec.
@samantafox píše:
No právě… Ty argumenty mám. Arogantní v komunikaci s učitelkou určitě nejsem. Ale klidně se snad věci dají řešit, ne? Tatínek dítěte je mnohem horší než já. Chtěl soukromou školu, aby se nemusel kravinami typu linkování zatěžovat vubec.
A proč není na soukromé škole? Myslím že by to spousdtu věcí vyřešilo. Narážíte už ted.