Prvňáček - deníček proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7296
4.9.21 15:15
@ludmilaadamkova píše:
A proč není na soukromé škole? Myslím že by to spousdtu věcí vyřešilo. Narážíte už ted.

Hlavně by se ulevilo učitelce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
4.9.21 15:17

@ludmilaadamkova kamarádi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
4.9.21 15:32

Linkovat můžeš večer když děti spí, zas taková práce navíc to fakt neni. Každá učitelka má holt jiný metody, u nás šlo vše přes internet a po půl roce, kdy zjistili, že na ty stránky nelezem každou hodinu, nebo jsou rodiny co internet ani nemají, tak taky zavedli něco podobnýho, pro mě je zase lepší při přípravě do školy kouknout do sešitu co má u sebe, než přemýšlet který z těch xy hesel je zrovna na portál školy a pak tam hledat změny a porovnávat s tim, co tvrdí děti :nevim:
Pokud s tim máš problém, řeš to s učitelkou a ne všude kolem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
4.9.21 15:36

Rozumím ti, taky by mi linkování za domácí úkol pro rodiče vadilo. Bohužel smiř se s tím, že takových blbin bude přibývat, české školství se moc neposunulo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
4.9.21 15:36
@Kelsey píše:
Je možné, že nesehnala deníček, kde jsou boční linky na datum. Já jsem teď ve čtvrtek lítala po městě, abych sehnala 40 stejných deníčků pro prvňáky učitelkám. A nesehnala. Až v coopu jsem je na vesnici náhodně sehnala, když jsem si šla pro osobní nákup. Jestli deníček měl linky nevím, to jsem si nevšimla. Jak jsem měla radost, že nějaké a hlavně stejné mám.

Chápu, že někdy nemusí být jednoduché něco sehnat, ale zase není tak velký problém říct „milí rodičové, nesehnala jsem, dodám později“. Výpadek linkovaných deníčku určitě nebude záležitost týdnů. Nás prvňák třídní schůzky už měl - poznámky mám na papíře. Druháku bude mít třídní schůzky online - poznámky si dopíšu na ten samý papír, takže myslím, že první dva týdny určitě deníček nebude nezbytný. Případně se dá použít žákovská nebo mail.
Naše učitelka (ač jinak výborná) měla zase loni z mého pohledu naprosto nesmyslný požadavek - podepsat všechny pastelky, každou zvlášť. No kroutila jsem nad tím hlavou, ale říkám si, asi má zkušenosti. Muž mi musel přinést z práce speciální popisovač, protože na těch pitomých pastelkách nic nedrželo. Nevím, čím popisovali ostatní. :nevim: Ok, podepsala jsem. No druhý den jsem myslela, že mě trefí, protože co myslíš, že udelalo naše úžasné mládě? Ostrouhalo si pastelky i z druhé strany, prý jak je to super, že teď má oboustranné. Čímž pádem celé moje popisování přišlo vniveč - bylo ostrouháno. Pročež jsem prohlásila, že tímto s popisování pastelek končím. Tím spíš, že za celý rok pak nikomu nevadilo, že syn podepsané pastelky nemá. A jak jsem psala, jinak je ta učitelka skvělá, takže to není tím, že bych k ní neměla respekt, ale pro příště činnosti jako linkování deníčku nebo popisování pastelek ve vší účtě odmítnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16216
4.9.21 15:57
@Adrasteia píše:
Můj syn má skvělou paní učitelku a světe div se, také měly děti v první třídě notýsek - samy si ho linkovaly, aby se to naučily (pokud jim to nešlo, pomáhali rodiče). Paní učitelka také psala do notýsku vzkazy - děti hrozně rády četly její krasopisné písmo a velmi často, když si syn nebyl jistý třeba tvarem písmenka, tak si vzal notýsek a díval se, jak to píše paní učitelka. Zároveň je tím vedla k tomu, že je dobré naučit se krásně psát a nejen ťukat na počítači. Její práci navíc jsme s rodiči opravdu oceňovali a byla to učitelka s velkým U. Využívání počítačové techniky se dnes strašně přeceňuje, se systémem jsou často problémy.Máš důležitý vzkaz na Bakalářích a spadne ti doma síť, je tam chyba a nenačítá se to apod. - moje častá zkušenost. A jsi namydlená, protože se k tomu prostě nedostaneš.Zlatej papír.
Moje rada - nekecej učitelce do její práce, když tomu nerozumíš. Ona ví přesně, co dělá. A važ si toho, že máte tak skvělou učitelku. Až dostanete nějakou, která ti v deset večer napíše na mail, že mají děti druhý den výlet a ty si to prostě už nepřečteš, tak pochopíš. ;)

Syn je loňský prvňák, za celý rok jsem i bez papíru nebyla namydlená, protože syn je vedený k tomu, že si má úkoly a zprávy zapamatovat. Učitelka nikdy neposlala žádnou zprávu, aniž by ji předtím řekla (často několikrát v průběhu dne nebo i týdne) dětem, vždy s úvodem „řekněte doma, že…“ nebo obdobným. Tzn. není pravda, že s notýskem to dítě ví, a bez notýsku neví, protože učitelka pošle e-mail bez vědomí dětí. Syn vychází ze školy a už mi hlásí, co je za úkol, že má donést ještě 2 obaly na malé sešity, případně i řekne „v Bakalářích máš zprávu od paní učitelky o tom, že bude bude bruslení a co máme mít sebou“. Za ten rok mi i spolehlivě nahlásil obě zprávy, které vyžadovaly potvrzení („Mami, musíš paní učitelce potvrdit, že jsi to četla, je to důležité.“)
Každodenní úkoly neposílá učitelka vůbec, to je zodpovědnost dětí, a zodpovědnost rodiče je dětem tu tašku zkontrolovat a vědět, co ten prvňák vlastně dělá. Takže otevřít ty učebnice a podívat se na poslední vyplněné stránky a zaznamenat tam případně červený puntík fakt není problém.
Pod „nalinkovat deníček“ si nepředstavuju dělat linky na psaní (to by mě ani nehlo a taky bych si asi pomyslela něco o příčetnosti učitelky), ale takové ty svislé čáry na odsazení datumu nebo na podpis, nebo prostě kolik chlívečků by tam učitelka chtěla mít. A v případě, že takto uzpůsobený deníček na trhu není, tak udělat tam těch pár čar by mi žíly netrhalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16216
4.9.21 16:09

@Hoa Mai Kamarádka je učitelka na prvním stupni. Doporučuje taky rodičům označit i štětce a pastelky, protože prvňáčci jsou ještě takoví malí bobani, a když holčička brečí, že měla růžovou pastelku, kterou jí někdo vzal, a třetina třídy má stejné pastelky, tak jí to podstatně ulehčí a hlavně zrychlí řešení těchto situací. Syn má na pastelkách udělaný nožem křížek, dělal to sám s tátou, měl radost, že může používat ostrý nůž na dřevo. Když nemůže najít fialovou, tak se koukne k sousedovi, ukáže mu vyrytý křížek a vezme si ji. Mně kdysi v tom pravěku mamka kousek pastelky oblepovala úzkým proužkem leukoplasti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
4.9.21 16:14

@Hoa Mai
Je to, jak píše Zrcadlo. Prvňáčci si věci pomíchají se sousedem a je z toho zbytečné dohadování a zdržování.
Na pastelky napíšu (popisovačem na CD) monogram a je vyřešeno. Pastelek je většinou 12, za chvilku je hotovo. Totéž u pera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
4.9.21 16:25
@milami píše:
@Hoa Mai
Na pastelky napíšu (popisovačem na CD) monogram a je vyřešeno. Pastelek je většinou 12, za chvilku je hotovo. Totéž u pera.

A četla jsi, co jsem psala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
4.9.21 16:33
@samantafox píše:
10 minut celý deníček. Nehodlám ztrácet ani minutu svého času děláním nesmyslné věci. Věk a vážná nemoc mě dost poučila. Už odpovídat na tento povrchní dotaz, který není k věci, mě obtěžuje. O deníček přece vůbec nejde. Jde o vztah učitel - rodič a trvání na nesmyslných věcech ve státním školství.

Teď ale směšně plýtváš časem. Já zas radši řeším deníčky a takové ty obyčejné „starosti“ než nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
4.9.21 16:36

@zrcadlo Že jsou to jelita a kde co popletou, to chápu. Nicméně moje snaha o podepsání pastelek měla naprosto nulový efekt vzhledem k tomu, že je syn hned druhý den ostrouhal v místě, kde byly podepsané. Leukoplastí jsem označovala fixy do školky. Na konci roku přinesly děti domů pouzdro s fixy - polovina vypadala jako naše, ale bez leukoplasti (prý si z toho dělali žvýkačku) část byla cizí neoznačená a část cizí označená. :nevim: Asi stále nejsem dost zkušená nebo to neumím, ale oba dva pokusy měly nulový efekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
4.9.21 16:36

@Hoa Mai
Ano, četla. Psala jsi, že učitelka měla z tvého pohledu naprosto nesmyslný požadavek, podepsat pastelky. Tak ti Zrcadlo i já píšeme, že požadavek není tak nesmyslný.
Pastelky jsi podepsala zřejmě na konci, dítě je ostrouhalo i z druhé strany a ty jsi prohlásila, že tím s popisováním končíš. Já bych je podepsala znovu. Ale zase pokud dítě mělo pastelky ořezané z obou stran jako jediné, aspoň si je pozná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.9.21 18:20

@milami @zrcadlo No a já odmítám popisovat pastelky, tužky, písmenka, obleceni (s výjimkou bund a bot). Školní dítě má mít ve svých věcech pořádek a hlídat si je. Pokud mu někdo sbalí ružovou pastelku, tak ji prostě nebude mít, nebo si to vykomunikuje (ty máš dvě, jedna je určitě moje), půjčí si (specialita mého syna, u nich ve třídě je sharovani navic naprosto ok), případně jsem ochotná jednou za čas koupit pastelky nové. Pokud mu zmizí během měsíce třetí Pilot, tak si ho prostě koupí z kapesního.
Pokud bude uca trvat na podepisovani písmen, bude si tam dítě iniciály dělat samo.
Stejně jako jsem ji koupila štítky s jednorozcem na jméno na kufřík, desky na písmena, desky na výkresy a modelovací podložku (věci, kde je pravděpodobnost, že se ve stejném vydání ve třídě sejdou x krát). Napsala si tam před zacatkem roku sama svoje jméno a nalepila si to.
Písmenka a čísla taky stříhat/trhat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16216
4.9.21 18:34
@Svistice píše:
@milami @zrcadlo No a já odmítám popisovat pastelky, tužky, písmenka, obleceni (s výjimkou bund a bot). Školní dítě má mít ve svých věcech pořádek a hlídat si je. Pokud mu někdo sbalí ružovou pastelku, tak ji prostě nebude mít, nebo si to vykomunikuje (ty máš dvě, jedna je určitě moje), půjčí si (specialita mého syna, u nich ve třídě je sharovani navic naprosto ok), případně jsem ochotná jednou za čas koupit pastelky nové. Pokud mu zmizí během měsíce třetí Pilot, tak si ho prostě koupí z kapesního.
Pokud bude uca trvat na podepisovani písmen, bude si tam dítě iniciály dělat samo.
Stejně jako jsem ji koupila štítky s jednorozcem na jméno na kufřík, desky na písmena, desky na výkresy a modelovací podložku (věci, kde je pravděpodobnost, že se ve stejném vydání ve třídě sejdou x krát). Napsala si tam před zacatkem roku sama svoje jméno a nalepila si to.
Písmenka a čísla taky stříhat/trhat nebudu.

To je sice pravda, ale bereš to pouze z toho svého pohledu, a už tě nezajímá, že ta ztracená věc někde leží a někdo se o ni musí postarat. Pro učitelku je prostě mnohem jednodušší, když najde na zemi dvě pastelky, se podívat, čí jsou a dát jim je v tichosti na lavici, než se ptát dětí „Komu chybí pastelka?“ I kdyby je vzala a prostě hodila do nějakého boxu, tak pak budou zase chodit děti, že to asi teda byla jejich, pak najdou svoji v tašce, tak tam jdou tuhle zase vrátit atd. atd.
S oblečením to taky není jednoduché, třeba na úřadech musí ztráty a nálezy evidovat a archivovat, ve škole nevím, jestli to vyloženě zákon nějak řeší, ale ta kamarádka učitelka mi líčila, že při třídních schůzkách kolovaly jen na prvním stupni 3 krabice od banánů nepodepsaného oblečení, které se různě válelo. A že by všichni rodiče byli nadšení z postupu, že když se najde nepodepsané tričko, tak se rovnou vyhodí do směsného odpadu, to tedy nevím, to je z hlediska udržitelného rozvoje proti srsti i mně. Tzn., že někdo se těm věcem musí věnovat, někdo musí řešit, jak dlouho se to tedy bude skladovat, někdo musí obejít třídu a zeptat se dětí, jestli to není jejich, případně na těch třídních schůzkách.
Jo, z pohledu toho dítěte souhlasím, ono je zodpovědné, ono se případně spolupodílí na pořízení nové věci, když si tu starou nehlídá nebo zničí předčasně. Ale z pohledu té školy to podle mě vypadá jinak.

Edit: Doplním konkrétní situaci, syn měl krabičku s čísly a těmi tečkami a znaménkami, čísla do 20 + ty různé značky apod. tedy kartiček více. V hodině jeho spolužák nemohl najít číslo. Kdyby syn měl hledat, jestli tam náhodou nemá to číslo 2×, zabere to víc času, než když otočil všechna čísla zadní stranou a našel na první dobrou 2 podepsaná jeho spolužákem. Ten udělal to samé, a taky tam našel 1 synovo. Kdyby kluci neměli ani jeden kartičky podepsané, tak by se samozřejmě závěru taky dobrali, ale stálo by je to mnohem víc času, a když tohle udělají v hodině třeba 4 dvojice, tak to tu hodinu prostě ruší. Ta kamarádka učitelka mi ještě před první třídou dodala rozměry nejmenších písmen a já nechala udělat razítko s malým jménem a příjmením, které se tam vejde. Takže si to syn sám rozstříhal i orazítkoval a pozná si to na první dobrou. Hodilo se to i při těch lockdownech, protože bylo mraky pracovních listů, a syn měl „podepsáno“ razítkem hned a čitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
516
4.9.21 18:56
@Matt 02 píše:
Tohle přece není o drž hubu a krok, každý má nějaký systém a nejde se zavděčit všem. Zakladatelce vadí deníček, jiným rodičům by vadila elektronická komunikace, kdyby měla učitelka psát jednomu meily, druhému do deníčku, tak se z toho zblázní. A hlavně by to nebylo jenom to, rodiče by se navymysleli další a další chujoviny. My to s tím deníčkem měli také tak, ze začátku nám to rodiče připomínali, později třeba za půl roku jsme si to museli hlídat sami. To samé později se žákovskou, měla být jednou týdně podepsána, tak jsme jí vždy v neděli dali rodičům k podpisu. Nikoho to nezabilo a nikdo si nestěžoval, byla to taková tradice co zabrala pár vteřin. A další věc je, že takhle učitelka ví, že to opravdu rodiče viděli a ví, viděla podpis. Však je to úplně normální postup a pokud je někomu za těžko vzít deníček a večer se do nej podívat, no nevím, to mi přijde dost zvláštní. A ne za socíků jsem fakt na základku nechodil.

Já taky nechodila na základku za socíků a i tak nevidím důvod, proč by měl rodič linkovat nějaký notýsek. Pokud po těch linkách třídní učitelka tak touží, tak má úkol zadat dětem a ne jejich rodičům, jinak to nemá absolutně žádný přínos. :wink: A někdy to nemá přínos ani když si musí dělat linky děti samy. Akorát mě to od první třídy neskutečně vysíralo a stejně jsem se na to brzy vykvákla, protože úprava sešitů a systém poznámek by měla záležet hlavně na těch dětech, protože to ony se z nich musí učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí