Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosím o radu. Jsem zmatená jak lesní včela.
Je mi 23, začala jsem brát svou první HA. V sobotu jsem to dostala, takže jsem si vzala první prášek. Ale až teď mi došlo že tam píšou (cituji): „První tabletu vyberte z blistru označeném dnem v týdnu, kdy začínáte užívat přípravek (např. „Po“ pro pondělí). Postupujte po směru šipky až do využívání blistru.“ Ale já si prostě automaticky vzala první prášek, označený jako pondělí. To jsem si měla vzít prášek až jakoby z konce prvního týdne? A jak je to s účinností ochrany?
Jsem asi blbá nebo nevim
![]()
Díky za radu
@Janula93 Na účinnost ochrany to nemá vliv, ti pilule jsou stejné, akorát ty v tom budeš mít bordel
A jinak ano, měla sis vzít prášek označený So.
@j.a.n.i1 bože, jsem blbá
jsou stejný jo? a když píšou že má účinkovat po podání první tablety tak to teď účinkovat bude? já se radši tisíckrát zeptám než pak řešit problém ![]()
Řekla bych ale, že záleží na tom, jaká antikoncepce to je. Pokud je tam jen 21 tablet, tak je to úplně jedno, ale pokud jich je 28, tak to tak úplně jedno není.
Jo, to je v pohodě, jsou stejný, takže je to jedno, jen aby tě nemátlo, že si bereš v úterý prášek označený jako středa, ale jinak je to fuk : ![]()
@Aenne A to, že začala špatným práškem se k tvému příspěvku váže jak?
@Aenne Díky za upozornění, ale já se prostě rozhodla pro HA a je to pro mě aktuálně nejschůdnější varianta ![]()
@Janula93 Jojo, nekteri proste maji pocit, ze musi svuj nazor vnucovat kazdemu… Ja taky neprudim kazdeho, kdo pije alkohol, kouri, nehybe se, nezdrave ji, nechodi na prevenci a ja nevim co vsechno…
@j.a.n.i1 asi se ještě radši skočím zeptat do lékárny, ale to už bych měla být chráněná ne? Dnes budu brát čtvrtý prášek. Píšou že pokud se začne užívat v první den MS tak funguje už od prvního podání. Přišlo to někdy kolem oběda, prášek jsem si vzala v 18 hodin
@Janula93 Na co by ses v té lékárně chtěla prát? Jo, budeš chráněná, první den MS sis to vzala.
Jsou jednofázové? Předpokládám, že ano, potom jsou všechny stejné a je jedno, jakým jsi začala.