První den ve školce, jak dlouho tam dítě nechat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25123
16.8.14 20:15
@DnnnK píše:
Ahoj, v září jde syn 35 m poprvé do školky a já potřebuji poradit, jak dlouho ho tam nechat? Vesměs všichni tvrdí celý den i se spaním, ale já nevím, jestli to není moc dlouho? Tři měsíce zpátky jsme zkoušeli soukromou školku a to byl děs běs, byl tam dva dny po 3 hodinách, druhý den i na oběd, ale strašně plakal při předávání a vyzvedávání. Je ale pravda, že ve státní je zvyklý, chodili jsme si tam pravidelně hrát od roku a půl, zná děti i paní učitelky.. Když plakal v soukromé, říkal, že se mu tam nelíbí, že chce do té druhé (což nešlo, protože neměl věk). Soukromou jsme zrušili, teď je tři měsíce doma s tátou a od září už jde na ostro do soukromé..

tak upřímně záleží na situaci a taky jak máš nebo nemáš ty nebo někdo z rodiny možnost ho vyzvedávat…pokud můžeš dřív brala bych ho domů po obědě ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9836
16.8.14 20:20
@daniela4 píše:
@Ted dy tak to je jiná…Rozumná ředitelka, dřív jsem dělala ve školce a potvrzuji, že doba od např. 7 do 15 hod je pro tříleté dítě v začátku docházky předlouhá.

To je sice krásné, ale u nás zvykací doba trvá 2-3 týdny. Co myslíš, že by mi zaměstnavatel asi řekl, když bych hned po nástupu do práce chtěla 3 týdny dovolené? :mrgreen:
Takže žádná zvykací doba nebude a malá bude hned od prvního dne vě školce i spát. A co si myslí paní ředitelka je mi vcelku fuk :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
544
16.8.14 20:26

@Jahru Jen jsem psala, jak je to u nás, ne co máš dělat Ty :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
16.8.14 20:27

Holky já nevím, první týden bych možná mohla pracovat z domu, ale já se spíš bojím, že ze začátku bude plakat, že tam je (třeba první dny ne, ale pak určitě) a já mu pak ještě naložím, že tam bude i spát, to je jak kdyby za trest:( Já fakt nevím, jestli týden vyzvedávání po obědě přijde někomu vhod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
16.8.14 20:28

Holky tak snad je jasný, že když tu možnost nemám, tak je tam dítě tak, jak je potřeba ne a když tu možnost mám tak je zas zbytečný ho tam nechávat do konce, když je matka nebo někdo jiný z rodiny dřív doma, na tom se snad shodneme ne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9836
16.8.14 20:33
@brumdinka píše:
Holky tak snad je jasný, že když tu možnost nemám, tak je tam dítě tak, jak je potřeba ne a když tu možnost mám tak je zas zbytečný ho tam nechávat do konce, když je matka nebo někdo jiný z rodiny dřív doma, na tom se snad shodneme ne ;)

A když to dítěti nevadí, ve školce se mu líbí, spát tam chce, ale musí kvůli „zvykací době“ domů už v 10 dopoledne? Není potom pro něj lepší, vyzvedout ho až po „spa“ v 15 hodin?
Možnost zvykací doby je super, ale učitelky a ředitelky by mohly pružněji reagovat na to, které dítě ji potřebuje a které ne. Pro někoho je lepší pozvolný nástup, pro jiného rovnou „hodit do vody a plavat“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
16.8.14 20:43

Já teda o žádný zvykací době nikdy neslyšela, když chodil starší syn do školky, tak děti mohli jít domů bud´ po obědě nebo po spaní, žádný mezitim cavyky…narušovalo by to program školky…nečekám, že u mladšího to bude jinak a ani bych nechtěla…takže mladší jde v září do školky, já pokud budu moct ho budu vyzvedávat po obědě, pokud nebudu moct tak po spaní…resp. po této době, jelikož přes den dávno nespí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
16.8.14 20:49

Kluk začal ve třech letech chodit do soukr. školky, hned na celý den, hrozně se mu tam líbí, holka chodí občas s bráchou do školky, jsou jí dva a od roka a půl též na celý den a je nadšená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
16.8.14 20:59

U nás berou první den jen na hodinu, druhý den na svačinku, pak podle toho jak dítě reaguje, už na celý den, nebo jen do oběda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50186
17.8.14 13:34
@brumdinka píše:
Já teda o žádný zvykací době nikdy neslyšela, když chodil starší syn do školky, tak děti mohli jít domů bud´ po obědě nebo po spaní, žádný mezitim cavyky…narušovalo by to program školky…

U nás je to taky tak, bud může jít po obědě nebo po spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
17.8.14 14:36

Tak u nás jsou v tomto tolerantní. Oficiálně se taky může domů jen po obědě nebo po spaní, ale ve skutečnosti se jde domluvit s učitelkou na jakémkoliv čase mezitím..Naše školka má 8 tříd, je největší ve městě. Polední klid mají jako takový velmi krátký - pro spící děti hodinku čistého času, potom všechny budí, svačí se a jde se ven, pokud to jde. Pro nespící jen povinných 10 minut - hygienické minimum stanovené zákonem, oni mezitím vytřou..Děti, které neusnuly, můžou vstát a potichu si hrát u stolu.

U nás ve školce chápou, že když se např. rodič vrací z práce, že se nebude za půl hodiny znovu vracet pro dítě nebo nebude hodinku někde bloumat, až nastane ten "správný čas).Je ale potřeba se domluvit nejlépe na začátku školního roku, jak si rodič představuje vyzvedávání a pokud se změní situace, tak se taky dá domluvit. A ráno musí být nahlášen čas, v kolik si dítě vyzvednu a tento čas taky dodržen. Zase jako holubník to nefunguje - že by učitelky nevěděly, v kolik si kdo pro které děcko přijde.

Co se týče začátku školního roku, tak tam nové děti zůstávají celé dopoledne. Rozhodně nejde domluvit nějaká „zvykačka“, jako první den hodinu, další den dvě, nejlépe s rodičem. Je ale pravda, že v naší školce je dvouleté dítě vyjímečně. A pokud ano, je to dítě pracujících rodičů. Takže Ti na takové „srandy“ v drtivé většině případů nemají čas a prostor..Většina dětí nastupuje jako tříleté a starší a ty většinou z fleku celé dopoledne zvládnou. U nás jsou děti oficiálně přijímáný jen k celodenní docházce, myslím, že i k vůli penězům a dotacím - každý platí celé školné..Ale po obědě může dítě chodit třeba každý den, do školky nemusí třeba každý pátek. To vše je na rodičích, oni rozhodují, jak a kdy bude nebo nebude dítě ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
17.8.14 22:10

Dcerka od prvního dne bude ve školce 7-16.30. Vracím se zpátky na plný úvazek, tak to jinak nejde. Před třetími narozeninami na zvykání dcerku do školky nevezmou. Tak teď od září jí dáme na 5 měsíců do soukromé, aby si postupně zvykla na to, že maminka není pořád za zády a od února je přijatá do státní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
884
4.9.19 09:44

Malej uz je teda v předškoláků, ale když nastupoval do školky, byl tam první týden do oběda. Žádný sceny teda extra nedělal, pak už normálně do 15h. Ale záleží na dítěti, teď by byl nejradši, kdyby tam mohl i spát :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leona.Mirkova
18.9.19 18:54

Já jsem to teď měla domluvené tak, že jsem tam dítě dala 3× v týdnu na 2 hodinky, s tím, že když by něco, tak budou volat a naštěstí teda nic :D tak doufám, že to vydrží a půjde to tak hladce i dále

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin