Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mám takovou menší otázečku. Jsem na začátku těhotenství (asi 5.týden) a ráda bych se věnovala nějakému cvičení. V prvním těhotenství jsem přibrala 30kg a dodnes mi 7kg ještě zůstalo, musím říct, že mi dalo opravdu zabrat ta kila shodit… Proto bych ráda u druhého miminka tak nepřibrala, vím, že se nesmím přežírat
, ale ráda bych se taky aspoň trošku hýbala. Po prvním porodu jsem začala cvičit Heat a strašně mě to baví, ale nevím, jestli můžu pokračovat. A posilování? To jsem už přes rok neposilovala nic, tak teď asi s pilates moc nezačínat - asi to nemá smysl, že? A břicho mám úplně povoleny, tak snad nějak odrodím…:D Samozřejmě bych nerada ublížila miminku, takže je jasné, že se tomu přizpůsobím…:) Díky moc!!
Nevím jak HEAT, ale bude to asi na stejno. Já chodím na K2-Hiking, jsem ve 12.týdnu.
Doktorka se moc netvářila, ale ona by nejraději aby všichni leželi v posteli ![]()
Probrala jsem to s cvičitelkou. Chod s náma paní v 8.měsíci ![]()
Jen nesmím ve stoje přitahovat nohy k břichu a posilovat břicho, i když šikmé břišní prý nevadí. Já posiluju většinou ruce, když holky makají na bříško.
Jinak na fithall.cz jsou videa - gravidjoga a pilates pro těhotné. Píší tam, že by se mělo cvičit alepsoň 2× týdně, je to takové protahování.
A potom ještě je dobrá rychlá chůze.
Nemělo by se dělat nic s otřesy (běh, aerobic…)
Ještě můžeš chodit plavat.
Dělej cokoliv, co je ti příjemný… běhala jsem do čtvrtýho měsíce, teď v šestym už jen posilka a když je hezky tak brusle, ale do ničeho se nenutim, když nemůžu, tak prostě nemůžu.. tělo ti nastaví mantinely samo
Zichisek: Díky moc… A to jsi začala chodit už úplně od začátku? Já jen nevím co s tím břichem, myslíš, že na ty šikmy se můžu vrhnout, i když je mám úplně povoleny? Já už fakt nechci být jako slon
… Ještě to budu konzultovat příští týden se svou dr, tak uvdiím, no… Já jsem právě četla, že do 12.týdne by se nic dělat nemělo, tak nevím… Jinak díky moc za lin…:ú Mrknu na to…:)
A nemá se nějak hlídat tepovka? Já jsem právě zvyklá z toho Heat na běh a svižnou chůzi, tak bych v tom ráda pokračovala… Na tom páse nejsou takové otřesy a je to pod dohledem cvičitelky, tak si myslím, že by to mohlo být ok. Já jen, jestli s tím cvičením má někdo zkušenosti. Jak vidím, jak normálně cvičítě všechny, tak se do toho pustím asi taky…
V prvním těhu jusem dodělávala dvě vysoké školy, tak nebyl čas, ale teď bych se na to mohla vrhnout, jen si sehnat jednou týdně hlídání…:)
@nehaneha no já začala tu K2 někdy před prázdninama jako netěhotná a ptala jsem se už jak jsme se snažili, jestli to mám nějak hlídat nebo něco a právě, že úplně v pohodě i v prvním trimestru. Chodím jednou týdně od začátku. Zjistila jsem že jsem těhotná někdy v 7.týdnu a chodím pořád.
Tepovku bys neměla překročit, neměla by ses zadýchat.
Já to občas neudýchávám, tak zvolním tempo. A mám vypít za lekci dvojnásobek vody než před otěhotněním.
Já břicho neposiluju vůbec, protože mi to nedělá dobře. Vrhnu se na to až po porodu ![]()
Doktor ti řekne, že cvičit nemáš.. tepovka by měla být do 140, ale stejně bych šla hlavně po tom, co mi vyhovuje
Holky, díky moc. Poradím se ještě s dr a taky se cvičitelkou a nechám to prostě na svém těle. Ať si řekne. Jen bych nerada přehřála, já spaluju až při tepovce 150, tak nevím, no… Jestli si to mám nějak hlídat a požádat o půjčení těch hodinek… Nebo prostě jak se zadýchám, tak mám přestat? A to pilates pro těhotné - to jste zkoušely? Jinak díky moc za vaše příspěvky!!:)
Pro mě je ta joga i to pilates děsně nudné a pomalé ![]()
Ještě bylo dobré cvičení na míčích, ale to už taky s velkým pupkem se blbě dělalo.
Zichisek: Pro mě je právě taky to pilates strašně pomalé, nebaví mě to. Zkoušela jsem to jednou, dvakrát - a teda nic mi to právě neříkalo. Ale zase si říkám, že pro jistotu se nebudu vrhat do nějakých moc dynamických pohybů, takže zkusím asi ten heat a pilates. A tepovku teda nehlídáš? Vůbec? Jen podle toho, jak se zadýcháš?
Essmy: Takže ty tepovku vůbec nehlídáš? Ani při tom běhu jsi nehlídala?
@nehaneha tepovku hlídám, neměla bych mít přes 130.Ale zadýchám se i když mám míň.
Necvičila bych v žádném případě. Jen pozor na více kalorií, než je výdej energie.
Při běhání jsem ji nehlídala, běhala jsem skoro denně dva roky, takže vim, kde mám hranice a bez výhrad jsem „poslouchala“ jakmile se tělo chovalo jinak než obvykle
jinak do posilky jsem si nechala vypracovat plán trenerkou a řikala, že neni problém cvičit do porodu, ale že neni dobrý přelejzat těch 140 tepovky
Ahoj, urcite cvicit muzes, naopak je to ke prospechu!!! Driv jsem sportovala docela dost a kdyz jsem otehotnela, tak jsem si o tom koupila knizky, cetla na netu a konzultovala s cvicitelkama, takze tady me poznatky…
Ja jsem v minulem tehotenstvi chodila na spinning do 7.mesice (pak uz se mi spatne sedelo), do posilovny a hlavne na dlouhe prochazky a plavat (do 9. mesice jsem plavala 3× tydne 1.5 km a bylo mi skvele!!!).
Byt tebou, tak se poradim s instruktorkou a dal chodim na heat a co se tyce posilovani, tak asi radsi do nejakeho cviceni specialne pro tehotne, kdyz jsi doted moc neposilovala.