Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,malej má první velkou rýmu,a nejde mu moc smrkat…
Kapeme Libenar,odsávačku nechce ani vidět…
Bojím se,že když se nevysmrká,že bude mít něco v dutinách…
ahoj, mám stejně starou dceru, smrká krásně i odsáváme a přesto jsme skončili u doktorky, dostala zatím jen sirup a pořád smrká, ale nachlazení se i tak rozjelo
Ahoj! Libenar je spíš pro miminka, je to spíš jen roztok na vyčištění nosu a zředění rýmy než na léčbu… My kapeme Nasivin, je pro děti od 1 roku
a nám teda fakt pomáhá. Do 3 dnů nenajvýš máme pokoj ![]()
Dávám vždy Stérimar s CU, to na tu normální rýmu stačí, pak už asi ten Nasivin, smrkat také neumí, ale zatím vždy „tekla“ ![]()
Kapu Nasivin.Ale manžel malou drží a rýmu odsáváme,jinak by byla chudák.
Malé jsou tři a smrkat neumí - nebo spíš nechce.
Takže odsávačka… ona si teda odsává sama.
Sedni na zem, natažené nohy, dítě hlavou do tvojeho klína, stehnama mu ze stran fixuješ hlavu, ruce mu rozpažit a přimáčknout nohama k zemi, odsát…
za pát vteřin hotovo…
Já slyšela, že někteří doktoři dokonce mají názor neodsávat, nesmrkat, jen utírat to, co z toho nosu teče…
![]()
tak to nevím, má dvouletá dcera normálně smrká, to se mi nezdá, že by doktoři tohle říkali..možná u miminka se nemá pořád odsávat, protože čím víc se odsává, tím víc se toho tvoří, ale když dítě samo srmká, tak stopro neříkat, že ne..
Holky,koupím ten Nasivin,a uvidíme…
malej ještě nikdy neměl rýmu,tak moc smrkat neumí…
jak poznám,kdyby měl zánět dutin?
Odsávat i násilím, když neumí smrkat. Kapat nasivin nebo otrivin třeba na noc a polední spaní a mezitím něco jen s mořskou solí. Zvlhčovat vzduch a při zahlenění dát i hedelix, mucosolvn nebo něco podobného.
Jak jste to udělali, že má první rýmu až teď to je krásný. My máme od podzimu do jara několikrát. ![]()
Rozhodně Nasivin, Libenar není lék, jen zvlhčovač. Potřebuje něco, aby mu splaskla sliznice v nose a na to je právě Nasivin, případně nám dr. dala kapky na lžičku Fenistil na noc, ale to bych se napřed poradila se svým dr.
My jsme odsávali i přes odpor a řev, bud prostě natvrdo zakleknout a znehybnit a nebo s pomocí druhého. Odsát aspoň jednou, abys viděla, kolik toho v odsávačce bude, ono se může stát, že skoro nic a pak ho netrap. my odsávali 2× denně vždy před spaním, víckrát to spíš dráždí než pomáhá.
Dobré je, pokud mu to z nosu odtéká. Taky se nediv, pokud bude mít hlen ve stolici nebo si třeba blinkne… pokud nesmrká a neodsáváš, dost mu toho nateče do krku a spolyká to.
Při zánětu dutin by ho bolelo čelo, hlava. Otázka je, jak a jestli by to dal najevo ![]()
Vše bylo řečeno, rozhodně bych jen neutírala, co teče z nosu, ale smrkat, smrkat, smrkat… (nebo odsávat).
A hlavně - těžko by ho bolelo čelo, protože čelní dutiny u takto malých dětí ještě nejsou vyvinuté.
Jak poznat zánět dutin neporadím. Dcerka ho ale měla teď v září, měla vysokou teplotu, stěžovala si na bolest za krkem - no vůbec by mne to nenapadlo - a prokázal to až rentgen.
my používáme i sinupret a za 2 dny sme bez rýmy =) sou to kapky jak na kašel tak i na rýmu ![]()
ahoj, my jsme měli první velkou rýmu asi před měsícem a taky nechtěl smrkat. Museli jsme odsávat a byl to hrozný cirkus, stejně jako stříkání kapek. A co se těch sprejů týká, tak u nás se taky osvědčil Sterimar CU, ale dá se používat pouze 14dní(což na zbavení té největší rýmy stačí), takže teď máme jen na zvlhčení sliznice Physiomer.
momi33 píše:…Ahoj -zánět dutin znám u sebe,ale už jako dospělá, starší dcera ho měla v 10ti. letech -bolí u toho hlava,mě se i šíleně motala,cítila jsem tlak v oblasti dutin, teplota nemusí být…nevím, dítko by bylo asi mrzuté,je to opravdu dost nepříjemné, pak to chce Dr,rentgen…a ATB.Já chodila na punkce, to u dětí nedělají, léčí to antibiotiky.Nám Dr. psala na rýmu nějaké antibiot. kapky, ředí je v lékárně,používají se jen asi týden po otevření,dala nám je,kdyby byla rýma jako nazelenalá…ale jméno jsem zapomněla
Holky,koupím ten Nasivin,a uvidíme…
malej ještě nikdy neměl rýmu,tak moc smrkat neumí…
jak poznám,kdyby měl zánět dutin?