Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dávat psychiatrické diagnózy není jen tak, to ani zkušený psychiatr neudělá ode dveří. Často je pro správnou diagnózu potřebné sledovat příznaky v delším časovém horizontu, klidně i několik let, protože je spoustu diagnóz s velmi podobnými projevy v různých fázích a diagnóza se dá určit až podle dlouhodobého vývoje, například střídání epizod apod. Kromě toho pro lidi s některými typy poruch ani není příliš vhodné znát svoji diagnózu.
Ale jinak pokud máš pocit, že psychiatr pouze předepisuje léky bez adekvátního vyšetření, můžeš zkusit jiného.
Tak zkus jiného lékaře. Derin i zoloft se předepisují na deprese
@Anonymní píše:
Prosím anonym je to osobní
Ahoj maminky,3 roky se léčím na psychiatrii(teď je mi 21let) a nikdo mi není schopny říct diagnozunebo takto-mám deprese a úzkosti ale cítím ze ten problém je větší.Beru denně 200mg zoloft,250mgderin, a 3kapky rivotril a co sem si hledala tak to nejsou normální antidepresiva všechno, tak já nevím
nechápu ze mi není dr schopny k tomu říct něco víc
Ahoj, ono někdy stanovit diagnózu není jen tak a vlastně si myslím, že to pojmenování není vždy tak úplně nutné, léčí se symptomy. Ale můžeš si o tom promluvit s psychiatrem, nebo se nechat poslat na psychodiagnostiku ke klinickému psychologovi. Já třeba prošla hodně několikahodinovými testy k upřesnění diagnózy a i tak se mi to různě mění. Začínala jsem panickou poruchou a dotáhla jsem to do HPO, OCD a psychózy. Na co máš u sebe podezření ty?
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,3 roky se léčím na psychiatrii(teď je mi 21let) a nikdo mi není schopny říct diagnozunebo takto-mám deprese a úzkosti ale cítím ze ten problém je větší.Beru denně 200mg zoloft,250mgderin, a 3kapky rivotril a co sem si hledala tak to nejsou normální antidepresiva všechno, tak já nevím
Ale to samo o sobě je diagnóza. Ne vždycky je možný nebo i vhodný stanovovat ty “velké” diagnózy poruch osobnosti a podobně. Léky jsou vcelku normální. Pokud potřebuješ rozebírat víc do hloubky, kde problém spočívá, pomůže spis psychoterapie než psychiatr - na to nemá kapacitu.
nebo takto-mám deprese a úzkosti ale cítím ze ten problém je větší.
Ahoj maminky,3 roky se léčím na psychiatrii(teď je mi 21let) a nikdo mi není schopny říct diagnozu
Beru denně 200mg zoloft,250mgderin, a 3kapky rivotril a co sem si hledala tak to nejsou normální antidepresiva všechno, tak já nevím