Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chtělo by to MRI, aby se vědělo, jak to v těch dutinách vypadá. Případně zvážit FESS (to musí zhodnotit ORL).
@Doctus no mě v včera volala sestřička říkala že to tam je prý ještě zastrene ale bez hladinky že navrhuji tu punkci ale co to znamená zastrene vez hladinky…doufám že kdyby to bylo něco vaznejsiho tak to poznají na rentgenu…akorát má člověk strach
Když mi bylo 13 byla jsem na tom 3×. Je to nepříjemné. Doteď cítím jak mi tsm pod náporem jehly křupla přepážka.
@martula78 píše:
Když mi bylo 13 byla jsem na tom 3×. Je to nepříjemné. Doteď cítím jak mi tsm pod náporem jehly křupla přepážka.
A pomohlo to? Měla jsi pak ještě někdy zánět dutin?
V 16 mi dělali punkci. Popisovat to nebudu, prostě se to musí vydržet. Uz je to teda spoustu let, ale tehdy jsem měla 3 týdny v nosních dirkach hadičky na proplachování borovou vodou.
@janickaIII tehdy to po třetí punkci pomohlo. Ale jakmile dostanu rýmu, jde mi to pak hned do dutin, bolest hlavy a td.
@Lena 25 a používala jste něco do toho nosu mimo proplachovani? No doufám že mi tam nebude nic cpát nevydržela bych tam mít potom hadičky
@martula78 píše:
@janickaIII tehdy to po třetí punkci pomohlo. Ale jakmile dostanu rýmu, jde mi to pak hned do dutin, bolest hlavy a td.
A nad mukotopii jsi přemýšlela? Teda jestli by to melo smysl.
@martula78 taky mám od té doby problém. Rýmu celý měsíc a jsem úplně zničena, co nikdo nedokáže pochopit. Posledni rýma se mi někde usadila. Pamycon ani kortikoidy nezabraly, asi mě čeká návštěva ORL
Příspěvek upraven 07.02.24 v 13:44
@Nicooool5 tohle mi nejvíc utkvělo. Jestli ještě něco, to už si nepamatuju
@janickaIII tak jsem si našla co to je. Já chronickou rýmu nemám. Jen když zmínku nebo při velké palbě bacilu.
@martula78 píše:
Jako když střiháš kuře nůžkami na drůbež.
známe.
Také se trápím s dutinami. Jakákoliv nemoc, ať už je to lehká viróza, nebo chřipka, mi skončí vždy zánětem dutin
A to se snažím všemožně, udržovat nos volný, proplachuju konvičkou, stejně se mi nakonec dutiny ucpou a já musím dostat celková antibiotika. Blbé je, že od listopadu už je beru potřetí, což je prostě šílené. Dr na ORL mi řekla, že po vyléčení mě pošle na CT dutin a pak uvidíme. Doufám v nějakou pomoc, protože tohle se nedá.
Na punkci dutin jsem byla dvakrát jako malá a zážitek mám docela hrozný. Kdyby mě poslali dnes, asi bych doufala, že doba za těch 30 let pokročila a umějí to udělat alespoň trochu „příjemněji“.
Ptala jsem se i dr, jestli by mi nepomohla operace nosní přepážky (kdysi mi jiná dr řekla, že ano), ale prý ne, prý v tom u mě problém nevidí. Tak já nevím. Na dutiny jsem trpěla odjakživa, ale tak jednou za pár let. Ale co jsem před 2 lety prodělala covid, mám je několikrát do roka. Nevím, jestli to spolu souvisí, ale nic jiného se nezměnilo.
Příspěvek upraven 07.02.24 v 20:41
Dobrý den chci se zeptat již mě. trapi asi 4 mesice zanet vedlejsich nosnich dutin stále pokaslavam brala sem i troje atb ale teď sem byla na rentgenu nosnich dutin a prý je ti stále zastrene bez hladinky ze doporučuji punkci aby se to vyvratilo nepo potvrdilo jak to myslí zastrene bez hladinky nemůže ti byt něco horšího? Problémy jinak moc nemám hlava mě nebolí nic a uprimne tě punkce se bojím…vy co ste na tom teď někdy byli prosím jak to probíhá celá ta punkce a pak po té punkci někde sem četla že snad budu mít něco na nose nedokážu si představit abych po té punkci tam ještě něco v nose mela…doufám že budu mít normálně volný nos bez nějaký lch hadicek. Dekuju za zkušenost Vaši