Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mno, já myslím, tedy jsem si jistá, že my, co jsme o tom uvažovali jsme namíchnutí, ale co teprve ti, co do toho už peníze investovali… Oni nabízejí totiž konzultaci i se svým hematologem, místo aby řekli, jděte se informovat někam jinam, je to špína, ale asi už mne to tady ani nepřekvapuje, tady se totiž krade za bílého dne a lidem před nosem, tak proč by oni nemohli… Budu jen velice ráda, pokud se to dozví co nejvíce lidí a tak se jim zabrání pokračovat, šiřte to dál, ať se o tom opravdu ví…
To mě tak namíchlo, že bych nejradši aby mi o tom tuhle pravdu taky někdo napsal, abych to měla písemně a těm zmetkům to tam osobně zanést a počkat si, co na to řeknou…10 tisíc v háji a jestli je to k ničemu… ![]()
@Verca1989 zkusila bych se na to informovat, ale předpokládám, že úplně těmi nejmenšími písmenky tam budou mít něco připsaného, ale za pokus to stojí, v rámci, třebas, reklamace? Na tu má nárok člověk 2 roky, určitě bych to neházela za hlavu a nějak to zkusila, náhoda je blbec a tohle je zatajení důležitých informací…
Pupečníkovou krev jsem darovala před sedmi lety v porodnici v České Lípě (ani nevím, jestli to tam ještě dělaj). A už v té době se mluvilo o tom, že uchovávání pro vlastní potřebu je k ničemu. Je to přesně, jak tu někdo už psal, že když dostane dítě leukémii, tak to bude mít i v té krvi.
Darování mě nijak neobtěžovalo, ani jsem to po porodu necítila a jediný, co jsem musela udělat navíc, že mi dětská dr. brala krev, když jsem byla s holkou na šestiměsíční prohlídce.
Podruhé už jsem bohužel darovat nemohla, rodila jsem v neděli a o víkendu se odběry nedělaly.
@nakim Zkusila bych se obrátit třeba na Sdružení ochrany spotřebitelů. Jen aby ti řekli, jaké máš možnosti. Protože si nemyslím, že na tohle by šla uplatnit nějaké reklamace…
Mě osobně to opravdu zklamalo. Doporučil mě to můj gynekolog, který samozřejmě na to měl pohled jako vy všichni, dobrá věc, prospěšná…když jsem se o tom zmínila, tak vůbec nevěděl že to vlastně takhle nefunguje…budu ho o tom při příští kontrole informovat. Tohle je sprosté…Já jsem už byla registrovaná na odběr, poté jsem to zjistila a musím říct, že to byla za 5 minut 12.
@nakim
Tímto ti moc děkuji ![]()
Posílala jsem i dotaz na to centrum kde si to nechám odebrat a dodnes mi nikdo neodpověděl. Tak to také o něčem svědčí…tak jim ty jejich registrační papíry pošlu zpět…samozřejmě prázdné.
@nakim Děkuji moc za diskuzi! Dneska se zrovna chystáme na předporodní kurz do porodnice, kde chci rodit a od jedné těhulky vím, že máme dostat haldu papírů o darování PK. Tvůj úvodní příspěvek jsem si vytiskla a když ucítím, nějaké vnucování, ze strany porodnice, ráda jim tenhle papír předám ![]()
Já se opakuji, ale budu opravdu strašně moc ráda, pokud tato informace někomu pomůže a uchrání ho před zlodějinou, proto si to řekněte mezi sebou a hlavně buďte opatrní, já už si dnes dám opravdu dobrý pozor na to, co mi kdo bude nabízet a to jsem si myslela, že nejhorší jsou podomní prodejci…
Já už jsem to tu o té podstatě odběru určitě psala kdysi…myslela jsem, že je o tom širší povědomí. Ale to by komerční odběry asi tak neprosperovaly. Asi by to opravdu chtělo větší publicitu, lidé dnes nemají čas zabývat se podstatou věcí do hloubky. V jiných oborech nejsem o nic lepší.
@nakim Díky moc za založení této diskuze. Čím více lidí se o tomto nehorázném podvodu dozví, tím lépe. Je neuvěřitelné, že stát nezakročí proti takovému velepodvodu. Dárcovství - prosím, to je moc prospěšná záležitost (sama jsem v registru dárců kostní dřeně - a registračních míst je mnohem více než těch na PK). Ale nechávat si platit tisíce za to, že někoho záměrně uvedu v omyl tím, že mu budu vykládat, jak dělá dobře pro své dítě, ale nakonec, když nastane den „D“, řeknu sorry, je prostě hnus. A stát s tím tiše souhlasí, z čehož se mi dělá docela zle.
Připojuji svůj příběh: Čekáme vytoužené miminko po IVF. Manžel totiž před 12 lety onemocněl rakovinou lymfatických uzlin (tzv. Hodginovým syndromem), šance na uzdravení tehdy byly minimální. Z velké části silnou motivací k životu a štěstím na skvělou péči lékařů Hemato-onkologické kliniky ve FN Olomouc je ještě mezi živými. Stále se ale choroba vrací. Má za sebou jednu autologní transplantaci kostní dřeně (tedy odebrali mu jeho vlastní kmenové buňky, pročistili je a dali po zničení jeho původní imnunity chemoterapií zpět tu jeho dřeň), nemoc se ale znovu po čase vrátila a tak se sáhlo do registru kostní dřeně. Je 7 let po transplantaci, ale stále se ještě nemoc občas hlásívá.
Před tím, než nastoupil na úplně první léčbu - silnou chemoterapií, si nechal zamrazit sperma. Z něj nyní čekáme miminko. Samozřejmě tím, že manžela postihla tato nemoc a víme, jak bylo těžké najít dárce (samozřejmě se nejdříve hledalo v řadách sourozenců, bratranců a sestřenic), jsme se také rozhodovali nad odběrem pupečníkové krve. Pročetla jsem také spousty informací a říkala si, že ty peníze rozhodně stojí za to, dát dítěti, popř. i pak dospělému (až nám vyroste) šanci, že kdyby jej potkalo něco podobného, rychleji se léčit a nebýt odkázán na ten čas, kdy se hledá vhodný dárce. A ejhle, pak jsem se dozvěděla tuto informaci, kterou tady psala zakladatelka vlákna. Ani se mi to nechtělo věřit, tak se manžel hned při další kontrole na Hemato-onkologii ptal, jak to doopravdy je, a musím tedy bohužel konstatovat, že ačkoli se to zdá až neuvěřitelné, v našem státě takový bordel opravdu existuje!!!
![]()
Zbývá tedy jen věřit, že naše děti (myslím tím všechny děti všech maminek) prostě nebudou mít nikdy v životě tu smůlu, aby kostní dřeň potřebovaly.
Hodně zdraví všem!
@Kájín To je smutné. A PK z mezinárodního registru se třeba pro tvého manžela použít nedá? Třeba štěp ze zahraničí?
Jo, podle mě legitimní důvod, proč PK odebrat je ten, že první dítě je nemocné, tak jeho druhorozenému sourozenci nechám PK odebrat - je to 50% šance, že bude fungovat. JENŽE! Tuto službu bezplatně poskytuje i BPK. Takže opět nechápu, proč komerční odběr ![]()
@jessikka Ano, na to je registr, který by měl stát max. podporovat - a ne omezit počet míst k odběru na 3 v republice.
Navíc, pokud dítě onemocní vážně, málokdy je tolik času, aby člověk naplánoval druhé těhu, donosil druhé dítě a pak si nechal odebrat PK a pak teprve začne ta byrokracie s jejím zápisem do registru.