Pupečníková krev a pravda o ní

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2051
26.9.12 08:43

Pupečníková krev a pavda o ní

Ahoj, chtěla bych všem, co je zajímá, nebo dokonce uvažují o odběru pupečníkové krve (PK) napsat pár řádek, které se z internetu a už vůbec ne od dealerů jakékoliv banky PK nedozvědí.
S manželem jsme uvažovali o odběru PK, proč ne, samý superlativ a žádné zápory, každý rodič chce přeci poskytnout jen to nejlepší pro své dítě. Pracovnice jedné takové banky nás „odchytila“ na veletrhu a dala nám spoustu materiálů, které jsme si doma s manželem poctivě pročetli a rozhodli se, že odběr chceme. Vyplnili jsme příslušné papíry, s operátorkou potom i místo, kde budu rodit, aby tam byla zaslána sada na odběr a vše poctivě odeslali.
Jenže jsem ženská zvědavá a tak mi to nedalo a to co, do té chvíle vypadalo jako pohádka se rázem změnilo v prachsprostý byznys a tahání nehorázných peněz z rodičů, kteří jsou ochotní pro zdraví svých dětí udělat maximum.
Byla jsem u svého gynekologa na prohlídce a jelikož mám opravdu skvělého lékaře, zeptala jsem se ho, co si myslí o odběru PK. Řekl mi, že o tom s ženou kdysi také uvažovali, ale že si jí nikdy nedali uschovat, jelikož v našem státě je to naprosto k ničemu, hodně laicky řečeno, naše právo prostě neumožňuje použít tyto zamražené kmenové buňky a pokud by snad dítě onemocnělo, stejně na to nebude brán zřetel a bude se hledat vhodný dárce z registru. Také mne odkázal na hematologické pracoviště do Motola, abych jim tam zkusila poslat dotaz a viděla, co mi odpoví.
Hned jak jsem přišla domů, tak jsem si našla stránky hematologie a poslala tam dotaz, co a jak tedy. Všem vám zde předkládám to, co jsem odeslala a jakou jsem dostala odpověď, věřím, že pan profesor se určitě nebude zlobit, že jsem to zveřejnila, neboť tato informace je opravdu velice klíčová.
 DOTAZ:

Dobrý den,
obracím se na vás jako na špičkové pracoviiště.
S manželem uvažujeme o odběru a uschování pupečníkové krve.
Dnes, po konzultaci se svým gynekologem se na vás obracím s prosbou o
zodpovězení této otázky.
Můj lékař mi sdělil, že i přes to, kdy má dítě uschované kmenové buňky,
tak se při onemocnění k jejich vybrání z banky nepřistupuje a i přesto se
hledá vhodný dárce z registru. V zákoně na toto prý není myšleno a je tedy
nemožné své vlastní kmenové buňky použít.
Z mé strany se v rodině vyskytlo onemocnění krvetvorby, leukémie, tudíž je
pro mne toto téma nanejvýše aktuální, jsem ve 37tt a vaše rada by nám
velice pomohla v rozhodování, zda si PK nechat uschovat.
Myslíte, že pokud se nyní nedá použít, usiluje někdo o to, aby to bylo v
budoucnu možné a tudíž to nebylo naprosto zbytečné?
Předem vám velice děkuji za váš čas a odpověď.
S pozdravem

ODPOVĚĎ:
Vážení rodiče, vážená paní,
velmi stručně řečeno je to jak píšete v emailu.
Skutečně nepřistupujeme k podávání vlastní pupečníkové krve,
v této době k tomu není žádná reálná indikace.
Navíc je to někdy právně nejednoznačné.
Uchování pupečníkové krve do dárcovského registru pro možné použití
pro jiného je v současné době z ekonomických důvodů velmi obtížné,
jinak ale tuto variantu velice podporuji, více viz www.bpk.cz
Tzv. rodinný odběr není u Vás v tuto chvíli indikován.
Pokud budete mít další otázky, klidně se na mě přímo obraťte.

s pozdravem

Prof. MUDr. Petr Sedláček, CSc

Zveřejnila jsem to i u nás na diskuzi a tak se na to zeptaly i další maminky, které o tom uvažovaly a světe div se, jaká byla odpověď lékařů…
Všem, které to zajímá doporučuji, obraťte se prosím na specializované pracoviště, ať už kamkoliv a zeptejte se, určitě vám všude rádi odpoví. Toto je jen obrovské varování, v žádném případě nikomu nic nevymlouvám, jen vím, jak je těžké rozhodování a toto je jen další faktor při něm.
My jsme se rozhodli, že tyto… podporovat nebudeme a PK si odebrat nenecháme, jsem velice ráda, že jsem se toto dozvěděla doslova za 5 minut 12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2231
26.9.12 08:57

Tak to je šok. Ještě jsem nic nezjištovala pouze jsem začala uvažovat nad uchování pk pro naše děti. Díky za příspěvek. Jestli to je pravda, tak je to opravdu veřejná zlodějna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.9.12 09:00

No, já bych ji chtěla schovat, a když už ne pro mě…tak třeba tu krev dostane někdo kdo ji bude potřebovat…v tu danou chvilku…a pokud to někomu pomůže budu rada, pokud ne aspoň budu mít dobrý pocit. a zrovna tak někdo může premyslet stejně jako já, a ta jeho p. krev pomůže třeba mě…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
26.9.12 09:01

No, v podstatě jsi shrnula to, co jsem se po pídění na různých webech, rozhovorech a diskusích taky dozvěděla taky dozvěděla. Strašně ráda bych pupečníkovou krev darovala, ale nepojedu kvůli tomu z Brna do Prahy. Moc mě mrzí, že na něco, jako je darování této krve do registru, u nás prostě nejsou peníze a tak strašně omezili počet pracovišť, kde to je možné. Uchování PK je fakt blbost. Doporučuji i reportáž na Nově (myslím pořad Víkend) někdy na začátku léta, kde to vysvětlují odborníci. PK má smysl pouze ve formě mezinárodního registru (banky), pro vlastní potřebu je (nejen z legislativních důvodů) prý pro vlastní potřebu dítěte nepoužitelná.

Ráda bych ještě upozornila na rozdíl mezi DAROVÁNÍM (tzn. vložením krve do veřejného registru - zdarma, ale pouze momentálně jen na 3 pracovištích v ČR) komerčním ODBĚREM PRO VLASTNÍ POTŘEBU (placené uchování pro vlastní potřebu - placené soukromé společnosti). To nemá s darováním nic společného.

Upozorňuju na to proto, že jsme už na mnoha diskusích viděla, že někteří nechápou tento rozdíl a pak vznikají nedorozumění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
26.9.12 09:05

@kamillka2 Komu? Pokud jí uchováš komerčně, tak podle našich zákonů jí vlastně nemohou použít (myslím, že jde o otázku vlastnictví - můžeš s ní nakládat ty? nebo to dítě? jde o nevyřešený etický problém). A pokud mluvíš o darování do registru, tak mrkni na můj příspěvek výše - je rozdíl mezi darováním a komerčním odběrem pro vlastní potřebu). Podle všeho nebudeš moct rozhodnout, jestli tu krev někomu (v rámci rodiny nebo i cizímu) poskytneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
26.9.12 09:11

No právě také bych ji klidně darovala ale nebudu rodit v porodnici kde nechci. Proto jsem byla už tak z 80 % rozhodnutá si ji alespon uchovat když je ta možnost. Ale toto mě dostalo.To jen veřejně okrádají-ne nadarmo se říká-neznalost neomlouvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2051
26.9.12 09:11

@jessikka ano i já jsem chtěla, darovat, když bychom jí nedávali zamrazit, ale přesně jak píšeš 3 pracoviště v ČR jsou opravdu žalostně málo, takže ani pomoct člověk nemůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
26.9.12 09:17

Tak to je teda něco…já rodila před půl rokem a pupečníkovou krev jsme si nechali uložit pro vlastní potřeby, zatím nás to stálo 10 tisíc… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4425
26.9.12 09:17

Naprosto souhlasím s příspěvkem zakladatelky a jessikky.
Přijde mi velmi vhodné DAROVÁNÍ pupečníkové krve do banky pupečníkové krve. Je mi moc líto, že odběr a hlavně uschování vyžaduje takové náklady, že v současné době ubývají odběrová místa místo, aby se toto pesrpektivní odvětví rozvíjelo.
Uschování pupečníkové krve pro vlastní využití, ať už to náš právní řád umožňuje či ne, má téměř minimální využití. Pokud dítě bude trpět nějakou chorobou, která vyžaduje léčbu kmenovými buňkami z pupečníkové krve (tj. leukemie a jiné formy rakoviny), je velmi pravděpodobné, že původ této nemoci je zakódovám v genetické informaci jeho buněk a tím pádem bude nemoc v každé buňce pocházející z jeho těla. A tedy i v buňkách jeho vlastní pupečníkové krve. Takže stejně bude potřebovat zdravého dárce z registru. Možné využití by bylo u sourozenců, ale i tady je jen 50% šance na shodu dárce a příjemce (nemluvě o pravděpodobnosti, že sourozenec bude mít nemoc také) Finanční investice do komerčního uschování je tedy podle mě neefektivní a lepší by bylo, kdyby lidé místo toho finančně podpořili bpk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
26.9.12 09:19
@aleesha píše:
lepší by bylo, kdyby lidé místo toho finančně podpořili bpk.

NAPROSTO souhlasím. Vůbec to není špatný nápad. Jsem v 36tt, až přijde manžel z práce, tak s ním tuto možnost proberu.

Příspěvek upraven 26.09.12 v 09:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4425
26.9.12 09:19

Já jsme darovala před 5,5 lety v Podolí. Teď už to tam nedělají :( To je prostě politika našeho státu :zed: Do smysluplných věcí se peníze nedávají, ale utápí se v akcích jako Izip a Opencard :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2051
26.9.12 09:21

@aleesha přesně tak a to je tak smutné, věci, které mají smysl a stojí za to, se tady bohužel nenosí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
26.9.12 09:25

Spíš se vráží peníze tam kde se to dá nějakým způsobem vytunelovat. Holky mě to tak namíchlo. Opravdu jsem nad tím silně uvažovala. Tohle se může dít jen u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4425
26.9.12 09:26

Mimochodem, i v registru bpk lze samozřejmě dohledat původ krve. Třeba pro toho sourozence. Je riziko, že už ji použili a nemají a myslím, že oficiálně se to ani nedělá. Ale teoreticky to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
26.9.12 09:28

Díky za informaci, uvažovali jsme o uchování pupecnikove krve pro vlastní potřebu, netušili jsme, že se vlastně nedá využít :-( No, ušetřili jsme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí