Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ty brďo, zajímavý. Já ji chtěla darovat, ale tady to nedělají, takže smůla. Škoda, někomu jinému by pomohla.
Ale tohle mi vzalo dech.
@avm3 To nám všem! Je to neuvěřitelný hnus, jak je schopen někdo vydělávat na strachu o své dítě na rodičích.
Před pár lety jsem na toto téma psala diplomovou práci. Informace byly pouze na internetu a v letáčcích jednotlivých firem, které toto umožňují. Jak psala zakladatelka všude samá chvála. Na internetu jsem našla i informace, jak bude možné v budoucnu léčit nejrůznější nemoci z kmenových buněk. Tak jsem si říkala, jak je to super. Nicméně odběr pro malou jsme si nakonec uschovat nenechali, říkala jsem, kdo ví, jak to v budoucnu bude.Ale doba se změnila, teď vím, že vše, co se týká zdravotnictví, tak je hlavně o penězích, i když se najde pár vyjímek, kterým o peníze nejde a jde jim opravdu o zdraví. Takže bych se vůbec nedivila, že si opět někdo namastí kapsu ![]()
Podla mna je v tom prispevku jednen zavazny problem, a sice to, ze osoba ktora pisala odpovedny email sa s najvacsou pravdepodobnostou domnieva, ze chcete odobratu pupocnikovu krv pouzit na liecbu spominanej uz existujucej prebihajucej leukemie v rodine („Tzv. rodinný odběr není u Vás v tuto chvíli indikován.“ pise sa v odpovedi), no v povodnej otazke je leukemia spomenuta zrejme len z titulu obavy pre zvysenou pravdepodobnostou vyskytu.
Podla mna je potrebne si to este raz a pomaly precitat. U nas sa pupocnikova krv odobera do darcovskeho registra, alebo pre svoju potrebu, pricom si za jej uskladnenie platim a nasledne ju mozem pouzit na liecbu.
Nesirte prosim zavadzajuce informacie a poplasne spravy hore dole po forach…
Btw zaujimave by bolo prejst toto forum a spocitat, kolko ludi sa na zaklade tejto „informacnej hmly“ rozhodlo nedat odobrat pupocnikovu krv ![]()
JurajM U nás se nedá použít na léčbu žádné nemoci - ani leukemie! Tedy v případě odběru pro svoji potřebu(resp. potřebu dítěte). Prostě si berou tyto banky peníze za něco, co pak nelze!
Darovat krev do registru problém není! My tady řešíme odběr pro vlastní potřebu. Na tom rýžují ty hyeny.
Kajin:
je mi uple jasne, o com sa tu diskutuje. Ja akurat tvrdim, ze sa tu vytvoril akysi vseobecny konsenzus, na ktory vsetci bezhlavo prikyvuju, no nevidim nikde jediny fakt, o ktory sa tvrdenie, ze nie je mozne vyuzit uskladnenu krv svojho dietata na jeho priamu liecbu, opiera. Je tu 6 stran prispevkov o tom, ako „sa na tom ryzuje“, a ze „nastastie sme si to nedali odobrat“ a podobne, takze toto vlastne nieje diskusia, len take bezduche pritakavanie. Ale fakticky je to tu puste.
Este raz: precitajte si vsetci PORIADNE prvy prispevok, a odpoved od toho lekara - NIKDE tam nieje uvedene, ze sa krv nevyuzije na liecbu tak ako je urcene, ak k tomu existuje indikacia!
Navíc je to podfuk. Ta krev, kterou odeberou, je nejdůležitější pro miminko. Když se nechá dotepat pupečník, dostane se k němu dar, jeho právem naležící krev bohatá na kmenové buňky. Nenechte svým dětem odepřít to nejcennější. Je to, jako by vám přišel někdo na pokoj a čtvrt krve mimina vycucnul. To by asi žádná nechtěla, ne?
On také bohužel nikdo neřeší co na to ten odebíraný novorozenec! Jistě nic ho nebolí, do něj nikdo nepíchá. Ale to že je ochuzen až o 20% krve, kterou měl dostat a místo toho teče někam do pytlíku, to jeho organismus pozná! Ihned po porodu - pokud matka chce odběr pupečníkové krve - se musí pupenčík přerušit. Takže dítě, které právě začíná dýchat a potřebuje krev do plicního oběhu ji nemá kde vzít, takže ji bere z podkoží apod. Má modré nohy i ruce, je mu zima a pak se dává na prohřátí do inkubátoru. V půl roce má mnohem vyšší riziko, že bude chudokrevné a že bude muset užívat železo.
V případě, že pupečník přerušit nenechám, tak krev z pupečníku a placenty se dostane dítěti v tkaovém množství, které potřebuje. Jeho tělo, hormony a vliv kyslíku v cévách vedou k uzavření pupečníkových cév, a to až ve chvíli, kdy je jeho krevní oběh stabilní. A v půl roce není chudokrevné.
Takže já bych pupečníkovou krev ani nedarovala, raději budu, když jí bude mít ten komu patří, tedy novorozenec. Ale bohužel v e velké části našich porodnic se pupečník přerušuje tak jako tak ihned po porodu. Proto je nutné, aby matky výslovně žádaly, aby se pupečník nechal dotepat.
@Mabajan A pak maji silnější žloutenku a jdou na záření.:)
Můj syn v inkubátoru nebyl a to byl pupecnik přerušen okamžitě kvůli akutnimu CS a nízkému Apgar. Přesto všechno byl hned se mnou.
@Loki01 píše:
@Mabajan A pak maji silnější žloutenku a jdou na záření.:)
Můj syn v inkubátoru nebyl a to byl pupecnik přerušen okamžitě kvůli akutnimu CS a nízkému Apgar. Přesto všechno byl hned se mnou.
Silnější žloutenku nemají, to je pověra. S tím inkubátorem to je nemocnice od nemocnice, někde raný kontakt podporují a to i po císaři, ale většinou ne. Miminko patří do náruče matky a to kůže na kůži (a to i při tom císaři) a ne do postýlky zachumlat do zavinky nebo do inkubátoru. Nemluvím o nutnosti inkubátoru z lékařské indikace.