Pupečníková krev a pravda o ní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8814
11.4.13 21:04
@Mabajan píše:
A taky čistě laicky, evoluce to má vymyšlené dobře. Pupečník člověk nechával dotepat vždy. Narozdíl od některých zvířat, kočky třeba mají v pupku „svěrač“, který oběh přerušuje po porodu. SLoni apod. padají z velké výšky a často se rodí rovnou s placentou, take tam je také nutné ihned oběh přerušit. U člověka je to jiné, nevím proč bych do toho kafrala přírodě, která to prvěřila milióny let evoluce.

Nevis kdy to lide strihali, jak dlouho to nechávali tepat jsou to jenom dohady. A taky si přečti něco o Neutrální teorii, ono to a tou evoluci neni úplne horke. Samozřejmě existuje, ale ne všechno je tady díky ni:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.4.13 21:06
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
11.4.13 21:07
@Mabajan píše:
Omlouvám se, že nemám hned po ruce internetové odkazy: ta resuscitace je tady:

http://resuscitation-guidelines. articleinmotion. com/article/S0300-9572(10)00444-2/aim/

O timingu, kdy přerušit pupečník se píše na str. 1395.

Stačí to najít:) Já jsem to udělala a takovy problém to nebyl.
A jak to je teda s tou žloutenkou? Pověra to neni:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
11.4.13 21:10
@Mabajan píše:
http://archive.ispub.com/…r-birth.html#…

Ty mas pocit, ze 10 sekund je nechani dotepani pupecniku? Ctes vubec to co sem hazes? :mrgreen:
10 sekund zloutenku nezpusobi, s tim souhlasim :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.4.13 21:11

Tak lidi miliony let nestříhali neb neměli čím, pazourkem taky nepřeřezávali, neb kdyby ano a hned po porodu, tak by dítě z pupečníku krvácelo. Nějaký podvaz by šel udělat až v době, kdy lidé měli čím. A to již nějakou dobu mělo lidstvo za sebou. Pak se dá čerpat z historických pramenů, písemností o babictví se pár dá najít. Tam se lze dočíst, že nedonošňata či jinak patologická novorozeňata se dávala matce mezi nohy, pod úroveň placenty a čekalo se zda dítě umře či přežije. ostatní se dávala na břicho a hurdník, dítě se pomocí reflexů snaží doplazit k prsu (kvůli tomu mají novorozenci „chůzový reflex“), tím masírují dělohu k vypuzení placenty a dostávají se ke zdroji potravy a to i v případě, že je matka v bezvědomí či jinak neschopná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.4.13 21:12

Já ten odkaz dávala i proto že tam jsou grafy a ty jsou na tři minuty. Nestačí číst jen ten první odstavec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
11.4.13 21:15
@Mabajan píše:
Tak lidi miliony let nestříhali neb neměli čím, pazourkem taky nepřeřezávali, neb kdyby ano a hned po porodu, tak by dítě z pupečníku krvácelo. Nějaký podvaz by šel udělat až v době, kdy lidé měli čím. A to již nějakou dobu mělo lidstvo za sebou. Pak se dá čerpat z historických pramenů, písemností o babictví se pár dá najít. Tam se lze dočíst, že nedonošňata či jinak patologická novorozeňata se dávala matce mezi nohy, pod úroveň placenty a čekalo se zda dítě umře či přežije. ostatní se dávala na břicho a hurdník, dítě se pomocí reflexů snaží doplazit k prsu (kvůli tomu mají novorozenci „chůzový reflex“), tím masírují dělohu k vypuzení placenty a dostávají se ke zdroji potravy a to i v případě, že je matka v bezvědomí či jinak neschopná.

Podvaz se mohl udelat jeste v dobe kdy zadne historicke zaznamy nejsou. Nevim jak si predstavujes ze zili :nevim:
Mimochodem mi to porad nejde otevrit, ale to je jedno. Debatujem o nicem a na tom uz ja ztracet cas nebudu. Jasne jsem ti tady predlozila studie, ze novorozenecka zloutenka ma souvislost s pupecnikovou krvi a ze to neni jen povera jak psali v tom sestrickovem journalu. O anemii jsme se uz taky bavily. Nevim co dal dodat. Preju pekny vecer a nestras maminky, ktere chteji darovat pupecnikovou krev :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
11.4.13 21:17
@Mabajan píše:
Já ten odkaz dávala i proto že tam jsou grafy a ty jsou na tři minuty. Nestačí číst jen ten první odstavec.

Ja jsem to videla, nejsem slepa a ctu velmi rychle. V clanku nejsou 3 minuty jinak uvedeny. To, ze se do novorozence dostane vic krve je prece logicke, proto taky ta zloutenka ze? Nebo si myslis, ze si myslim ze se privod krve po 10 sekundach zasekne? Vytahujes tady graphy a clanky o nicem. Ja se nehadam o tom, ze dostane vic krve to je jasne. Nehadam se ani o anemii.
Jen rikam at z toho nedelas takove STRASNE DRAMA! Z tveho prispevku to vypada, ze ty deti malem umrou :roll: A uz opravdu :mavam:

Příspěvek upraven 11.04.13 v 21:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.4.13 21:21

Tady graf:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.4.13 21:24
@Loki01 píše:
Ja jsem to videla, nejsem slepa a ctu velmi rychle. V clanku nejsou 3 minuty jinak uvedeny. To, ze se do novorozence dostane vic krve je prece logicke, proto taky ta zloutenka ze? Nebo si myslis, ze si myslim ze se privod krve po 10 sekundach zasekne?
Precti si conclusion ;) Podivej ja nerikam, ze to skodi. Jen rikam at z toho nedelas takove STRASNE DRAMA! A uz opravdu :mavam:

Loki, já z toho drama nedělám. Prostě jen tvrdím, že ponechání pupečníkové krve novorozence je lepší než dávat krev bance, kde ten její význam je z mého hlediska poměrně malý. prostě já preferuju zdraví svého dítěte nad zdravím jiného dítěte a hlavně nad potřebami vědy zkoumat kmenové buňky mého dítěte.
Sama banka pupenčíkové krve píše, že krev pod 60ml slouží k výzkumným účelým. Nad 60 ml k potencionálnímu dárcovství. Vzhledem k malému množství této pupečníkové krve je vhodná opět pouze pro malého příjemce - dítě (věk či hmotnost je odvislá od počtu buňek, které v puepčníkové krvi jsou). Pro dospělé je použitelná pouze v případě, že dostanou krev od více dárců.
Z mého hlediska je lepší, když sama budu registrovaná v registru dárců kostní dřeně než aby toto měl podstupovat můj novorozenec.
Za diskuzi se nezlobím. Jsem ráda, že někdo je ochoten přemýšlet a diskutovat, i když se mnou nesouhlasí.

Příspěvek upraven 11.04.13 v 21:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
11.4.13 21:27
@Mabajan píše:
Loki, já z toho drama nedělám. Prostě jen tvrdím, že ponechání pupečníkové krve novorozence je lepší než dávat krev bance, kde ten její význam je z mého hlediska poměrně malý.

Nech me kurna :cert: :)
Delas. Absolutne se nevyjadrujes k te zloutence a porad tocis jen tu svoji. Ten vyznam je mozna z tveho hlediska maly, ale ja pracuju v pribuznem oboru a nebyla bych si tak jista. A uz kurna koncime, jeste mam praci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.4.13 21:31

Tak hezkou práci, ať ti jde od ruky. K žloutence jsem nenšla ten odkaz co jsem chtěla, ale i ten o resuscitaci tam píše, že se nezvxšuje riziko nutnosti výměnné transfůze. Podle toho tvého odkazu na PubMed zvyšuje nutnost fototerapie. Takže OK, žloutenka teda ano, ale na tak významně, aby dotepání nemělo více výhod. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
16.12.13 13:50

Nenajde se nekdo ze zahranici kdo si ponechal pupecnikovou krev?? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
753
16.12.13 16:25

@magdicka ja nejsem ze zahraničí, ale nechali jsme dceři uschovat pupecnikovou krev

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
18.12.13 11:05

Mám informace takřka z první ruku, které hovoří zásadně PROTI komerčním odběrům. Jedná se o informace, které mi řekla má sestra, studentka Lékařské fakulty Uk, a které jim dal přímo jeden pan docent z IKEMU.
1. Je zásadní problém už pupečníkovou krev správně odebrat, aby odpovídalo množství a kvalita, dále správně uchovat. V tomto jsou školeni a kvalifikováni pouze pracovníci klaciských hematologických center, odborníci, kteří také mají potřebné technické vybavení.
2. Tyto komerční banky nemají certifikát a v podstatě negarantují serioznost a kvalitu svých vzorků. Tudíž, když dojde na věc a dítě bohužel svoji pupeč. krev potřebuje, nikdo mu ji nepodá. Lékařská zařízení odmítají s takovým materiálem pracovat.
3. Asi NEJZÁVAŽNĚJŠÍ PROTI je to medicínské. Dítě, u kterého se v průběhu času projeví např. onkologické onemocnění, by vůbec nemělo dostat svůj vlastní biolog. materiál. Už v kmenových buňkách, které jsou obsaženy v jeho pupeč. krvi, jsou s velkou pravděpodobností defektní buňky. Není tudíž žádoucí, aby dítě svou vlastní pupečníkovou krev dostalo. V podstatě, kdyby takový biolog. materiál byl odebrán a uskladněn pro veřejné použití, je žádoucí ho zlikvidovat a nikomu nepodávat.
Možná tato slova někomu budou znít kontroverzně, přeberte si to, jak chcete. Osobně Vám všem přeju, aby Vaše děti byly stále zdravé a podobné lékařské zákroky nikdy nebyly potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí