Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím všechny pokud možno zasvěcené. Diskuzi na téma pupečníková krev jsem zde sice už našla, trochu mě nehlodala, nicméně zakládám znovu z důvodu pokusu o zajištění co nejvíce informací. Pokud možno, pokud už má někdo nějaké zkušenosti. Jsem na začátku 37.tt a před několika měsíci jsme se rozhodli, že při porodu necháme odebrat pupečníkovou krev PRO VLASTNÍ POUŽITÍ (nikoli darování!) - to bych zdůraznila pro případné diskutující. Taková krev obsahuje kmenové buňky, které bychom si nechali uskladnit (za cca 20.000 Kč - odběr plus 1.500 Kč roční skladné) u soukromé banky krve, by se dala využít pro léčbu našeho dítěte (doufám a přeju si, že ji nikdy nebudu potřebovat!!!) jeho vlastními kmenovými buňkami. Možnosti léčby kmenovými buňkami stále rostou, jsou předmětem výzkumu. Jedná se např. o leukémii. Nyní, když mám připravené všechny papíry, jsem se začala pídit detailně. Moc informací, které by osvětlily problém ze všech stran, není. Ale dočetla jsem se (mj. i na emiminu v diskuzi), že v případě problému naše legislativa v podstatě neumožňuje tyto VLASTNÍ kmenové buňky použít. Dále také to, že např. pokud dítě dostane leukemii do 3 let věku, pravděpodobně budou takto poškozené i samotné kmenové buňky z pupečníku, tedy rovněž je nelze na léčbu využít a je nutno hledat dárce z řad DAROVANÉ krve (nikoli vlastní). Jedná se o nemalou investici, kterou bych byla ochotna podstoupit, pokud bych měla argumenty pro využitelnost v případě problému, ale tyto informace mluví spíše o tom, že se jedná o marketing krevních bank, které zaručují uskladnění (nikoli využití) této krve. Prosím Vás, máte nějaké informace, či lépe, praktické zkušenosti? Děkuji, již nezbývá mnoho času pro rozhodování.
Nevím jak to je, ale zavolala/napsala bych na dětskou hematologii nebo spíše hematoonkologii (Brno, Praha) a zeptala se u zdroje. tedy u těch, kteří s léčbou mají přímou praktickou zkušenost.
Ahoj, taky se po tom s přítelem pídíme..
Je to jak říkáš - momentálně legislativa neumožňuje použití vlastní krve. Ještě o tom ale stejně uvažujeme - třeba se zákony v příštích letech změní. Např. v USA už to možné je.
@Tapeta taky bych se připojila k dotazu, my už máme pupečníkovou krev uschovanu ale četla jsem právě to samé co ty a jsem akorát naštvaná, jestli to tak opravdu je. Já bych se ráda obrátila na nějakého odborníka, co tomu rozumí a hlavně je nezaujatý, aby mi řekl co a jak…peníze už nám to sice nevrátí ale pokud to opravdu nemá smysl, tak proč jim platit ten skladovací poplatek..
My to zvažovali, nakonec jsme do toho nešli-je to opravdu jen marketing, navíc použití kmenových buňěk je zatím hodně omezené, a dají se pak odebrat i u dospělého člověka z kostní dřeně (pokud se nejedná o leukemii). legislativu jsme nakonec nezjišťovala, takže nevím. jen jsme se pídila a ptala doktorů-v podstatě mi to žádný nedoporučil
Ahoj, teď se o tom bavily celý týden v Sama doma, dá se na to kouknou na netu, tak jesti máš čas a chuť. Nicméně tam říkali, že pokud se u dítěte obejví nemoc, tak se nikdy nebere jeho krev - protože vlastně obsahuje ty špatné buňky a hledá se vhodný dárce. Nedávno taky byla oživená diskuze, jaký je to byznys…
Taky jsem chtěla nechat odebrat pupečníkovou krev…před cca 10 lety u porodu Elišky…tenkrát mi na sále doktorka řekla, že mám moc tenkou pupeční šňůru..
a že to nejde…chtěla jsem krev darovat, né pro sebe, ale prý to nešlo…nejsem odborník..nevím jestli to opravdu nešlo nebo se jim ve dvě ráno nechtělo odebírat krev a dělat potřebnou administrativu…
Každopádně jsem nedávno četla, že se kmenové buňky dají kromě leukémie použít i k léčbě dětské cukrovky…
jinak pokud si necháváte dost draze uskladňovat pup.krev a nelze jí použít pro vlastní dítě
tak to mi přijde dost padlý na hlavu… ![]()
Jelikož studuju obor, kde výzkum kmenových buněk je jedno z největších témat, tak ti na to odpovím. Léčba kmenovými buňkami není. Je spousta studií, ale vše je ve fázi testů, takže maximálně tě použijí jako testovací subjekt, ale rozhodně ne v Česku. Ano, je pravděpodobnost, že za 20let bude situace jiná a že léčba bude běžná, ale zatím je výzkum prakticky na začátku. Dle mého, je to jen chytrý obchodní tah. Ano, kmenové buňky jsou zázračné a jejich vyžití je nekonečné! Jen musíme přijít na to, jak! Jediné použití je při transplantaci kostní dřeně, ale také to není tak jednoduché, jak to vypadá…Já bych to promyslela. Je to sice lákavé, ale pro nás pravděpodobně ještě nevyužitelné…
Já mám tento měsíc termín porodu a dnes zrovna budu vyplňovat papíry - ale já chci krev darovat. Myslím, že pro svoji potřebu to nemá smysl…viz. diskuze, co už tu probíhala :
https://www.emimino.cz/…o-ni-123726/ ![]()
@RencaVlkova Můžu se zeptat, všude píšou, že odběr je bezpečný..samozřejmě nenapíšou, že ne.. ale chci se zeptat, je opravdu bezpečný? Bez jakýkoliv rizik pro mě i pro miminko? Krev chci darovat.
@Lo o těch odběrech toho popravdě moc nevím, ale pokud porod proběhne bezproblémově, tak bych se asi nebála. Můžu zkusit něco pozjišťovat od docentů na fakultě
@Lo dle mého názoru odběr nemá jak ublížit. Odběr se provádí až po přestřižení pupečníku, takže v tomto směru nic nehrozí. Akorát bohužel nelze nechat pupečnk dotepat, musí se to udělat co nejdřív po porodu…
Ahoj, já to taky zvažovala, teda hlavně babička, protože z její strany hrozi riziko nadoroveho onemocneni ( ja jeste nebyla na genetice, tak to nevim stoprocentne). Chtěla to malé zaplatit. Mamka prodělala 2× rakovinu prsu a bylo jí potvrzeno poškození genu. Ptala se ale právě své genetičky na Žlutém kopci, jestli to má smysl a ta řekla, že by to možná zvažovala pouze v případě, že bysme v rodině měli výskyt leukémie, ale jinak ne. Tak jsme od toho upustily.