Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje tchyně má představu, že jim o prázdninách, 300km daleko přivezeme naší dceru aspoň na týden, která není absolutně na ně zvyklá (malá je často nemocná a odjezd nám několikrát vybouchnul den před tím). Pořád ji do ničeho nutí - pohlad si psa (velkého, kterého se urputně bojí), pojď se mnou na procházku, ale bez maminky, vem si tohle, ochutnej tohle, udělej tamhle to, nakreslit tohle, řekni tohle. Ona je z ní pak vystresovana, protože moc nemluví a u nich se ještě víc blokne. Pořád má potřebu mě nějak od ní odlucovat, na můj vkus nevybirave. Vrchol byl, když se s ní chtěla vyparit na tajnacku, abych se nemohla přidat.
Takže, pokud nechceš, ať už z jakéhokoli důvodu, prostě to nedělej. Nemusíš vubec nic vysvětlovat, je to tvoje dítě.
@Karolíta tohle ale neni dobrej priklad. Oni bydli kousek od sebe a dite je zvykly na prarodice.
Záleží na dítěti. Moje děti by s tím asi v těch 2 letech byli už na pár dní v pohodě, sestřino dítě ani náhodou. Nedává noc u babičky ani ve 3
Všichni jsou na prarodiče zvyklí stejně, bydlíme kousek od sebe a vídáme se několikrát týdně.
Za sebe jako za starší generaci bych se s dvouletým dítětem upichla na zahradě, chatě nebo chalupě u rodičů, doma, u kamarádky poblíž domova a tam strávila v klidu léto, které má být horké. Nevim, kam se tcháni chystají, ale pokud by šlo o přejíždění každý den jinam se zastávkou na oběd, prohlídkou pamětihodností a po přespání jet dál, potom bych nechala babi a dědu jet samotné. Za sebe ještě jednou, s tak malým vnoučetem jsme byly s dcerou na chalupě, kde bylo pískoviště a bazének a všichni tři jsme byli spokojení. Kolem lesy, několikrát denně jel do města bus. Na dovolenou začal jezdit až jako školák. Jenomže my tu možnost takto trávit léto máme. Někdo jiný ne. To pak pokud chce do přírody, musí vyjet. Já bych jako babička s tak malým nejela. Ale mám známé, kteří s dvou a čtyřletým obrážejí zámky a hrady. Jejich věc.
@NatalieNav19 píše:
Ahoj maminky, mám takové dilema. Od přítele rodiče, kteří žijí vlastně vedle nás, chtějí vzít dceru na dovolenou asi jen po Česku. A já porad váhám tedy spis mi přijde ještě malinka na to aby byla beze mne. Hlavně v červenci přijde na svět další holcicka a přijde mi lepší, když si na ni bude malá zvykat než abych ji poslala pryč. Nebo to moc řeším, nevím. Jaký na to mate názor? Děkuji
Já bych nechtěla. Pustila bych až dítě, co se umí samo vyjádřit, že chce tak dlouho být pryč beze mě.
Ano, ty budeš lítat kolem miminka a na malou stejně nebude tolik času. Dovolenou si určitě užije.
@NatalieNav19 píše:
Ahoj maminky, mám takové dilema. Od přítele rodiče, kteří žijí vlastně vedle nás, chtějí vzít dceru na dovolenou asi jen po Česku. A já porad váhám tedy spis mi přijde ještě malinka na to aby byla beze mne. Hlavně v červenci přijde na svět další holcicka a přijde mi lepší, když si na ni bude malá zvykat než abych ji poslala pryč. Nebo to moc řeším, nevím. Jaký na to mate názor? Děkuji
Pokud se tady ptáš, tak to ještě v sobě nemáš vyřešené. A proto bych dcerku nedávala pryč, zvláště když se má v tu dobu narodit její sestřička. Mohla by si potom říct: " Rodiče mě dali pryč, aby mohli být se ségrou sami doma. To jim nedaruji. A budu se k tomu stavět hnusně a budu ségře škodit".
Spíše jí na příchod sourozence připravuj, kup jí panenku, se kterou jí budeš ukazovat, jak se zachází s malým miminkem, jak se myje, češe, přebaluje, krmí.
Pokud by to bylo jinak, Ty jsi nečekala miminko, tak bych to klidně udělala, a tchánovcům bych jí dala na dovolenou.
@hopsalka píše:
To se přesně poznají lidé, kteří v životě nemají nic jiného (koníček, zájem). Já jsem šťastná, když si prarodiče vezmou malou na víc jak 2 dny. Konečně stíhám na co s dítětem není čas
Mně teda dítě nějak v mých zálibách nepřekáží… ![]()
@MamkaDouDou píše:
Mně teda dítě nějak v mých zálibách nepřekáží…
To vám závidím ![]()
@Karolíta píše:
To vám závidím
No jo, na adrenalin nejsem, výkonný sportovec taky ne a “odpařeno” mám z mládí. Číst, péct, cestovat a pěstovat zvládám i s mimčem. ![]()
Takže není co závidět, mám jen “nudný” koníčky.
@MamkaDouDou píše:
No jo, na adrenalin nejsem, výkonný sportovec taky ne a “odpařeno” mám z mládí. Číst, péct, cestovat a pěstovat zvládám i s mimčem.Takže není co závidět, mám jen “nudný” koníčky.
Když to tak čtu, tak to vlastně bude stejné. Asi si to moc dramatizuji
Díky ![]()