Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak ještě tu mám vyjádření mého muže, že by tohle udělal, pokud bychom se na tom dopředu domluvili. Což mi přijde docela fér.
@omites píše:Že by to štvalo zakladatelku víc než taxík
@jananovakova2 hele a kam se ti vlastně jel toulat manžel?![]()
@omites píše:
Tak ještě tu mám vyjádření mého muže, že by tohle udělal, pokud bychom se na tom dopředu domluvili. Což mi přijde docela fér.
I mně… nicméně to nic nemění na tom, že mi některé obavy připadají značně hysterické ![]()
@omites píše:
ono je to možná tím, že nemají srovnaní a nechtějí se smířit s tím, že ve 13 už to není malé děcko. Mě tady ten 13 letý puberťák běhá několikrát za týden domácností (ségra) a vím, jaká jsem byla já.
Já vlastně děkuji mamce, že tu mladou ségru mám. Nebála jsem se novorozeněte, když se narodil syn, měla jsem s čím porovnat to moje batole (a že mamka už ji měla jakou třetí, tak se s ní moc nepárala) a teď vidím ten pubertální vývoj. Řekla bych, že jsem na hodně věcí už připravená.
My budeme asi nějaká divoká rodina
Taky mi připadá, že rodiče vidí své děti ve 13 letech pořád jako nesamostatné malé děti.
Jsem jen o 10 let starší, tak proto mám asi v živé paměti, jaká jsem byla. Ve 13 letech jsem o prázdninách každý den, s kamarádkou, která u nás přespávala, utíkala v noci ven za klukama.
Vracely jsme se i v půl šestý ráno, kdy naši vstávaly do práce. Jednou jsme dokonce zdrhly i na 10km vzdálenou diskotéku. Ale to už mi bylo 15. ![]()
Snad na to nezapomenu, až budou ve stejném věku děti.
@jananovakova2 píše:
Jeste pro zajimavost - vasi 13 tileti synove a dcery jezdi tedy normalne v noci sami taxikem???
Na moje poměry je taxík celkem drahá legrace, takže ne, nejezdí, resp. jezdit nebude, pokud se z nás nestanou milionáři.
Na druhou stranu, když slyším, co samostatně dělal a kde byl ve 13 a méně můj muž, tak taxík je bezpečná nuda. Já se v tomto i mladším věku vracela z kroužků pravidelně v zimě domů za hluboké tmy (ca 20 h) neosvětlenou ulicí (halt socík), stažený zadek jsem měla teda víc než v taxíku a naši to nikdy neřešili.
Podle logiky „nesmí být s cizím chlapem sám“ by nesměl pomalu do školy (co když ho učitel zatáhne do kabinetu), na kroužky, na trénink, na návštěvu ke strejdovi… mimochodem, největší riziko sexuálního zneužití je v rodině.
Nelíbilo by se mi to, ale asi bych pustila- za předpokladu, že babi ví, že má vnuk dorazit v daný čas taxíkem a že by se mi po příjezdu k babi ozvali.
Jo pustila bych, nic strašného na tom nevidím. Ve 13letech už to není malé děcko
Taxík mi příjde bezpečnější než noční jízda MHD.
@omites píše:
Já jsem to od začátku chápala tak, že s tím asi původně nepočítal, že původní záměr byl syna dovézt. Ale třeba musel do služby? Jako lékař / policista / hasič… nebo tak něco?
Domluva předem by jistě byla lepší, to je jasné (i když se zakladatelkou by asi nebyla
).
Nejde tady o to, že by 13 letý kluk-holky nezvládli dojet domů taxíkem. Tohle v tomto případě není jen o samostatnosti. Jde o to, že to bylo pozdě v noci, cesta s cizím člověkem, ikdyž je to taxikář.
Já osobně s tím nesouhlasím a nebyla bych vůbec ráda, kdyby mi ho chlap někam takhle posílal. To by musela být krizovka.- ale strašně bych se bála.
Dnes je spousta magorů a kdoví co by se mohlo stát.
Spíš nechápu maminky, které nás mají za hysterky, protože bysme takhle děti nepustily.
Většinou si výchovu k samostatnosti představují tak, že děti - viz.13 let, pouštějí po nocích na diskotéky a bůhví kam.
Pak se nestačíme divit, jak to může dopadnout(děti se opijí, zkouší drogy, sex).
@SussieS píše:
I mně… nicméně to nic nemění na tom, že mi některé obavy připadají značně hysterické
jo jsou.
Jenže každá je jiná. I to dítě je jiné. Zatímco já jsem své dítě už od roka a půl nechala samotného na průlezkách, kamarádka svého 2,5 letého syn stále jistí.
Zatímco jí vím, už do té doby, co se začal plazit, že všechno, co ho učím, vede k tomu, že jednou bude samostatná jednotka a vyletí z hnízda. Kamrádka tvrdí, že ho nikdy žádné jiné ženské nedá. ![]()
A věř, že ti kluci jsou každý úplně jiná osobnost. I kamarádčina matka je takhle úzkostná. Zřejmě se to přenáší…
![]()
@markyska82 píše:
Nejde tady o to, že by 13 letý kluk-holky nezvládli dojet domů taxíkem. Tohle v tomto případě není jen o samostatnosti. Jde o to, že to bylo pozdě v noci, cesta s cizím člověkem, ikdyž je to taxikář.
Já osobně s tím nesouhlasím a nebyla bych vůbec ráda, kdyby mi ho chlap někam takhle posílal. To by musela být krizovka.- ale strašně bych se bála.
Dnes je spousta magorů a kdoví co by se mohlo stát.
Spíš nechápu maminky, které nás mají za hysterky, protože bysme takhle děti nepustily.
Většinou si výchovu k samostatnosti představují tak, že děti - viz.13 let, pouštějí po nocích na diskotéky a bůhví kam.
Pak se nestačíme divit, jak to může dopadnout(děti se opijí, zkouší drogy, sex).
Ony je zkusí, i když jim to zakážeš. Soused v ulici je dealer. Kdyby chtěla ségra drogy, ani nemusí na diskotéku. Stačí zazvonit.
Myslím, že tady je to spíše o komunikaci a ne o zákazech. ![]()
Nečtu diskuzi, jen odpověď, ne nepustila. Poslední dobou mizí moc dětí na to, abych si to troufla.
@omites píše:
jo jsou.
Jenže každá je jiná. I to dítě je jiné. Zatímco já jsem své dítě už od roka a půl nechala samotného na průlezkách, kamarádka svého 2,5 letého syn stále jistí.
Zatímco jí vím, už do té doby, co se začal plazit, že všechno, co ho učím, vede k tomu, že jednou bude samostatná jednotka a vyletí z hnízda. Kamrádka tvrdí, že ho nikdy žádné jiné ženské nedá.
A věř, že ti kluci jsou každý úplně jiná osobnost. I kamarádčina matka je takhle úzkostná. Zřejmě se to přenáší…![]()
Těžko, říct, jestli by mi to vadilo, mám zatím předškoláka. Ale když si vzpomenu, že v 16 jsme s kamarádkami jezdily každou sobotu z diskotéky taxikem
Každopádně je to bezpečnější než pražskou noční MHD, to se bojím i ted.
@SussieS píše:
![]()
to bude super tchýně, co
Už vím, kde vznikají.