Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě pomáhá, když děti převezu tím, že jejich pozornost odkloním jiným směrem. To znamená, že když dítě něco nechce, nabídnu mu jinou variantu, která odpoutá jeho pozornost a pak nemá důvod se vztekat, ale samozřejmě to nejde vždy
@jita22
Máš pravdu, každé dítě je jiné a člověk se taky pořád učí…
já mám dospělého syna a nemyslím si, že jsem ho vychovala dobře… metoda cukru a biče nefungovala, ani žádné zákazy apod. Tak teď u dalších dětí jsem hledala jiné metody, jen jsem nevěděa, které… a nakonec jsem se dostala k té knížce Jak mluvit…, a v 90% se s ní ztotožňuji. No, už ji ani nečtu, nemám to jak slovník, že bych pořád hledala, co mám dělat… prostě to, co tam píší je mi blízké a bylo to pro mne dobré vodítko. Tak doufám, že děti vychovám dobře ![]()
@Miataa píše:
Mě pomáhá, když děti převezu tím, že jejich pozornost odkloním jiným směrem. To znamená, že když dítě něco nechce, nabídnu mu jinou variantu, která odpoutá jeho pozornost a pak nemá důvod se vztekat, ale samozřejmě to nejde vždy
no, nejde to vždy a také zálšží na situaci - aby to pak dítě nebralojako neuznávání jeho náízoru nebo potřeby… když už je třeba větší, tak by si to tak mohlo vybavit, že ho nikdo nehcce vnímat…vyhovět v ničem.
ale, jo, chápou, prostě někdy tak a někdy tak…
@3HE Přesně tak, byl to jen jeden z tipů. Vždy je nutné se přizpůsobit situaci, proto je to tak složité univerzální recept neexistuje.
Na mého synka platí, že s ním nemluvím, když je zlý a agresivní. On se pak uklidní a sám od sebe se omluví. Souhlasím s těmi, co píší, že každé dítě je jiné. Třeba neteř, když řve kvůli něčemu, tak předstírám, že také brečím, ona se tomu začně smát a zapomene na to, kvůli čemu brečela. Prostě na každé dítě něco. Já se snažím nejdřív synka vyslechnout a když je to něco, co nelze dovolit, nejdřív řeknu ne, když nepomůže, zvýším hlas a když už je to nesnesitelné, tak ho ignoruju. On pak přestane a jde si najít jinou činnost, které se věnuje dokud ho zas nenapadne nějaká blbost. Někdy pomáhá vysvětlit dítěti proč se to nemá dělat a proč je důležité poslouchat maminku. To také pomáhá u mého synka.