Rada od zkušené účetní
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rada od zkušené účetní
Dobrý den,
mám novou práci a mám na výběr buď klasiku : pracovní smlouvu, nebo ŽL.
Na pracovní smlouvu mi nabídli 14000,– po třech měsících 16000,– a na žl 16000,– a pak 18000,–. Volala jsem si na zdravku a socku a kdybych si nastavila zálohy tak by mě to celkem vyšlo cca na 3500,– ale můj dotaz je k nemocenskéku pojištění. Jsem totiž na rodičovské dovolené, kterou budu mít ještě rok a plánujeme tak cca za 3 roky druhé dítě ( nic jistého ) tak právě nevím kolik by bylo to připojištění, abych pak měla nárok na mateřskou nebo se na to raději vykašlat a jít na normální smlouvu???
Pokud je to moc zmatené, ptejte se, odpovím. Díky za ohlasy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Musela by sis platit nemocenske pojisteni, abys mela narok na materskou, jinak bys mela rovnou rodicak… Napis mi mail, poslu ti konkretni info.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsem účetní ale radím HPP, už jen ten svatej klid od těch papírů a že zamtel to za tebe všechno vyřídí, máš jistotu při neschopence, paragrafu že dostaneš nemocenskou. Ani finančně to nevychází o moc líp na ŽP ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petulec Já se v nemocenském OSVČ nevyznám (neznám žádného, kterému by se to vyplatilo, takže nikdo si neplatí), ale šla bych radši na HPP. Finančně na tom nebudeš o moc hůř (hrubá 18 tis., čistá 14,5 tis. a to nepočítám odpočet na dítě) a budeš mít svůj klid. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě HPP, nemocenská, měsíc placeného volna, pak případně i mateřská. Jako OSVČ by ses tak trochu nedoplatila, aby se ti to vyplatilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petulec určitě smlouva, jako OSVČ bys musela platit vysoké nemocenské a tím pádem i důchodové, abys vůbec měla nějakou mateřskou. Při minimálních zálohách na důchodovém (1890,–) se platí nemocenské 145 Kč, to ti ale na mateřskou nestačí. Už to nefunguje tak, že by stačilo navýšit i nemocenské, jakmile navýšíš nemocenské, musíš navýšit adekvátně i důchodové a šíleně se to prodraží. Na www.cssz.cz máš i kalkulačky pro výpočet. Jako zaměstnanec navíc máš v ruce smlouvu, nemůžou tě jen tak vyhodit apod., na ŽL k tobě nemají žádný závazky a můžeš být ze dne na den bez práce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, prosím chci se zeptat. Za týden se mi má narodit chlapeček. Já i přítel máme každý jiné trvalé bydliště, ale jsme spolu, může si přítel uplatnit slevu na malého pak? když bude mít malý trvalé bydliště jako já? Nebo si oba musíme to bydliště přepsat, o ty peníze bychom nechtěli přijít, nebo jak nejlépe to udělat? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina91 pokud bude v RL muze to uplatnit, TP nema vliv myslim
- načítám...
- Citovat
- Zmínit